Mindenki ezt nézi most!

Még egyszer az energiaitalokról!

2016.03.04. Módosítva: 2016.03.20.
energy-drinks

Egyre nő az energiaitalok népszerűsége...! Magyarországon tavaly 14 milliárd forint volt az energiaitalok piaci forgalma, 240 ezer hektolitert adtak el ebből a termékből - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OEF), felhíva a figyelmet arra, hogy az egyre népszerűbb italok súlyosan károsíthatják az egészséget.

Dömölki Lívia, az OFE élelmiszer szakértője az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet által végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a forgalomban lévő energiaitalok döntő hányada magas koffeintartalmú, egyes termékek egy adagjában akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet.

Leszögezi: nem ajánlott, hogy a felnőttek esetében az összes napi koffeinbevitel meghaladja a 300 milligrammot (a 3-4 kávét), gyermekek esetén pedig nem haladhatja meg testtömeg kilogrammonként a 2,5 milligrammot.

Az OFE átlagosan 13,6 éves, általános iskolás diákok körében végzett, nem reprezentatív felmérése során kiderült: a megkérdezett 25 gyerek közül csak négyen nem próbálták még ki az energiaitalokat; a megkérdezettek 43 százaléka, tehát majdnem fele pedig rendszeres fogyasztónak minősül.

A megkérdezett gyerekek állítása szerint átlagosan 11 évesen kezdték el fogyasztani az energiaitalokat, de volt olyan is, aki már 6 évesen kipróbálta.

Az egyesület felhívja arra is a figyelmet, hogy egyre gyakoribb az iskoláskorú gyermekek kontrollálatlan energiaital-fogyasztása, sőt esetenként a koffein-túladagolás tünetei is megjelennek náluk.

A koffeintartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet - jegyzik meg.

A közlemény kiemeli azt is, hogy a koffeintartalmú energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztása egészségkárosodáshoz vezethet.

Forrás: MTI