Ezeket látta már?

Mégsem jó a bio?

2011.03.17. Módosítva: 2015.11.04.

Egy friss tanulmány szerint a bio zöldségek kevesebb vitamint tartalmaznak, mint a növényvédőszerrel gondozottak. A tanulmányt kétéves kutatómunka előzte meg, amely során a kutatók a krumpli-, brokkoli- és paradicsomtermesztés különféle módjait tanulmányozták.

Anglia lakosságának nagyjából a harminc százaléka vásárol rendszeresen biotermékeket, amivel 1,84 milliárd fontnyi bevételt hoznak évente az országnak. Ugyanakkor egyre több család fog bele a biogazdálkodásba, és termeszt saját maga számára zöldségeket és gyümölcsöket.

Mégsem jó a bio?

A kísérletek során a zöldségeket kétféle módon gondozták - egy részüket bio módon, másrészüket vegyszerekkel kezelve - és azt tapasztalták, hogy a mesterséges szerekkel kezeltek ugyanolyan szépek és finomak lettek, mint a bio változatok. A későbbi vizsgálatok során ráadásul a vegyszerekkel kezelt brokkoliban és karalábéban több antioxidánst találtak, mint a bio változatokban, továbbá a nem bio krumplinak a C-vitamin tartalma is magasabb volt. Emellett a paradicsomok közül is sokkal ízesebbnek és édesebbnek bizonyult a nem bio változat.

Ceri Thomas, a Which? Gardening című magazin szerkesztője így nyilatkozott: "A kísérlet eredményei valóban meglepőek, a kutatók azonban nem tértek ki a biogazdálkodás egyéb előnyeire, például a környezeti hatásokra. Bármilyen módszert is alkalmazunk a zöldség-gyümölcstermesztés során, azt bárki alátámaszthatja, hogy az otthon termeltek sokkal finomabbak, mint a szupermarketek polcain találhatóak." Emma Hockridge, a Termőföld-szövetség munkatársa szerint a vizsgálat minden tudományosságot nélkülöz, és nagyon kicsi mintán készítették: "Itt sokkal többről van szó, mint a küllemről és az ízről. A vegyszerek súlyosan károsítják a környezetet, az állatvilágot és az ivóvizeinket."

Forrás: Medipress