Ezeket látta már?

Miért fontos az időskori folyadékfogyasztás?

2013.11.29. Módosítva: 2015.11.04.

Az egészséges és aktív életmódnak egész életünkben nagyon fontos szerepet kell betöltenie. Az idő előrehaladtával a különböző testi funkciók romlásának bekövetkeztével az étrendben is változtatások szükségesek. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő folyadékbevitellel megelőzhető számos betegség kialakulása, vagy a már létrejött egészségi állapot fenntartható.

Magyarországon a lakosság egyötöde – megközelítőleg 2 millió lakos – betöltötte a 60. életévét. A korosodás azonban nem mindenkinél egyformán, az eltelt évek számának megfelelően zajlik, így igen nagy különbség van az idős emberek egészségi állapota között.

Miért fontos az időskori folyadékfogyasztás?

Az egészségi állapotot befolyásolja a szervezet víztartalma is, amely a kor előrehaladtával egyre csökken. Az újszülött szervezete átlagosan 70%, a felnőtté 60%, míg az idős embereké csupán 50% vizet tartalmaz. Optimális esetben a test vízleadása és vízfelvétele között fontos egyensúlyi állapot áll fenn.

Ezt az egyensúlyi állapotot – a táplálkozás mellett – egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen például a fizikai aktivitás, a külső hőmérséklet, illetve egyes, betegségekhez kapcsolódó tünetek, mint a láz, a hasmenés vagy a hányás. Ha a vízháztartás egyensúlya tartósan megbomlik – akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt – az könnyen a szervezet kiszáradásához vezethet. A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. Időskorban komoly gondot jelenthet, hogy csökken a szomjúság érzékelése is, és emiatt nagyobb a valószínűsége a kiszáradás kialakulásának. Időskorban tehát akkor is inni kell, ha nem vagyunk szomjasak.

A kor előrehaladtával számos változás történik. Testileg és lelkileg is "más" emberré válunk, különböző problémák jelennek meg, amelyek többek között a folyadékbevitelt is érinthetik.

Időskorban jellemző élettani változások

- az izmok ereje és tömege mintegy 30 százalékkal csökken

- az idegrostok ingerületvezetése lassul

- csökken az ízérzékelés

- a látás és a hallás romlik (akár 70-80 százalékkal)

- számos fog elvesztésével számolhatunk (az ételeket pépesíteni kell)

- romlik a szaglás is (az ételek aromáját kevésbé érzik az idős emberek)

- csökken a szomjúság érzékelése is (folyadékpótlás szempontjából rendkívül fontos).

(Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél I. évfolyam 9. szám, 2008. szeptember)

A szomjúságérzet kialakulásának elsődleges, irányító tényezői a vérszérum nagy ozmolalitása (az agy központi ozmoreceptorai által) és a csökkenő vérnyomás (az érrendszeri, alacsony nyomású baroreceptorokon keresztül). Embereken és állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szomjúság hiánya időseknél a csökkent ízérzőképesség miatt alakul ki. Új bizonyítékok szerint azonban az agy ízérzékelő központja által küldött jelek megváltozása eredményezi a szomjúságérzet csökkenését az idősödés során.

Az évek számának növekedésével a vese véráramlása romlik, és ennek következményeként a vese kiválasztóképessége csökken. Bár az esetek többségében a vesefunkciót legjobban jelző glomerulus filtrációs ráta (GFR) évente 0,5–1,2 ml/perc/1,73 m2-rel csökken, a vese funkcionális tartaléka azonban állandó marad. Ennek háttere, hogy a GFR csökkenésétől függetlenül az egészséges időseknél morfológiai (alaki) változások lépnek fel a vesében, amelynek következményeként többek között a vese ereinek a véráramlással szembeni ellenállása is növekszik.

A megfelelő hidratáltság tehát nélkülözhetetlen a szervezetünk, szerveink egészséges működéséhez. Amennyiben nem kielégítő a folyadékbevitel, akkor enyhébb esetben csak általános panaszok jelentkeznek, ha nagyfokú a dehidratáltság, akkor súlyos egészségi problémák alakulhatnak ki.

Általános panaszok, a testtömeg 1%-ánál kisebb folyadékhiány esetén:

- fejfájás

- koncentráló képesség csökkenése

- fáradtság,

- szédülés

Egészségi következmények, a testtömeg 1%-ánál nagyobb (és esetleg tartós) folyadékhiány esetén:

- légzési nehézségek

- csökkenő szellemi kapacitás

- mentális problémák

- székrekedés

- fogproblémák

- szájüregi betegségek

- vesekő

AZ AJÁNLOTT FOLYADÉKBEVITEL IDŐSKORBAN SEM VÁLTOZIK, DE A

SZOMJÚSÁGÉRZET CSÖKKENÉSÉVEL, A FIZIKAI KÉPESSÉGEK ROMLÁSÁVAL

JELENTŐSEN MEGNŐ A KISZÁRADÁS VESZÉLYE.

Miért fontos az időskori folyadékfogyasztás?
Miért fontos az időskori folyadékfogyasztás?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlása átlagosan (italokból és ételekből származó folyadékmennyiség összesen):

- felnőtt férfiak számára: 2,5 l

- felnőtt nők számára: 2 l

Míg az közismert tény, hogy a változatos étrend segíthet abban, hogy minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséghez jusson a szervezet, azt kevesen tudják, hogy a változatosság elve a folyadékpótlásban is alkalmazható. A kutatási eredmények alátámasztják, hogy aki naponta többféle italt és ételt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel jut hozzá a javasolt napi 2–2,5 liter folyadék mennyiséghez

.

AKI NAPONTA TÖBBFÉLE ITALT ÉS ÉTELT FOGYASZT, AZ NAGYOBB VALÓSZÍNŰSÉGGEL JUT HOZZÁ A JAVASOLT NAPI, ÖSSZESEN 2–2,5 LITER

FOLYADÉKMENNYISÉGHEZ.

A megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztását szociális tényezők is befolyásolják. Gondozó, családtag segítséget jelenthet a mozgásban akadályozott idősnek. Nem is gondolnánk, hogy apró dolgok is sokat számítanak és akár a megfelelő folyadékbevitel elérésében is segíthetnek. Egy Dániában zajló kutatásban szociális otthonban élők környezetét változtatták meg: színes tányérokkal terítettek, új függönyöket tettek fel, átfestették a falakat, az ápolókat megkérték, hogy vidámak legyenek és mosolyogjanak. A vizsgálat végén kiderült, hogy mind a táplálék-,

mind a folyadékbevitel növekedett. Emellett a fizikai aktivitásban és a testtömegben is pozitív változások történtek. Az idősek mimikája megerősödött, a személyek közötti szociális kapcsolatok száma megemelkedett. Elmondható, hogy a környezet, beleértve az otthoni vagy a kórházi, szociális otthoni étkezést és a pszichológiai körülményeket, befolyással bír a fogyasztásra és a szociális viselkedésre.

Nagyon fontos, hogy a tápláltsági állapotra, ezen belül a hidratáltsági állapotra is

odafigyeljünk, hiszen kutatások alapján elmondható, hogy pl. az Egyesült Királyság

szociális otthonaiban élők 20-30%-a dehidratált.

A dehidratáció időskorban összefügg a leggyakoribb betegségek és halálozás okaival:

Elesés, törések

Zavartság

Fertőzések

Stroke (szélütés), szívinfarktus

Lassabb sebgyógyulás

Gyógyszermérgezés

Sajnos, sok idős ember nem iszik eleget, amely számos tényezőre vezethető vissza.

Csökkent folyadékbevitel okai időskorban

Szomjúságérzet lecsökken

A memória romlik – megfeledkeznek az ivásról

A mozgás nehezítetté válik

Gyógyszerek szedése gátolhatja a szomjúságérzet kialakulását

A vese folyadékmegtartó (koncentráló) képessége csökken – a vizelettel több víz ürül ki

Csökkenő étvágy, a szegényesebb, kevésbé változatos étrend alacsonyabb folyadékbevitelt eredményezhet

Hogyan figyeljünk az idősekre? Tippek

Kínáljuk az időseket gyakran, mert maguktól elfeledkezhetnek az ivásról

Legyen számukra elérhető fizikai közelségben a folyadék nappal és éjjel is.

A tömény alkohol dehidratáltságot okoz

Változatos étrenddel is fedezhetjük számukra a folyadékpótlást, kínáljunk nekik több levest, zöldséget és gyümölcsöt

Különböző ízű és színű ételekkel növelhetjük a folyadékbevitelt

.

Nem kell az idős emberekre mindenáron új szokásokat erőltetni, hanem a meglévő ételeik, italaik megválogatásával, étkezési szokásaik figyelembe vételével egészségesebb étrend összeállítására kell tanítani őket. Ezeket valószínűleg könnyebben és megbízhatóbban fogják betartani.

A dehidratáció megelőzése érdekében a legjobb a folyamatos folyadékbevitel. Ideális esetben 1-2 pohárral minden étkezéskor igyon az idős ember, a nap további részében pedig alkalomszerűen. Így nagy valószínűséggel egyrészt kialakul a folyadékbevitel kapcsán is a jó szokás, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékot is elfogyasztja a koros ember.

Vannak olyan tápanyagok, amelyek fogyasztására időskorban különös figyelmet kell fordítani. Ezek az összetevők az étrenddel is fedezhetőek, az alábbi táblázat azokat a nagy víztartalmú élelmiszer-csoportokat foglalja össze, amelyek nagy segítséget nyújtanak a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztásában.

Miért fontos az időskori folyadékfogyasztás?

Összefoglalás

A folyadékbevitel nélkülözhetetlen az élethez és befolyásolja az idősek egészségi állapotát és teljesítőképességét. Sokan 50 éves kor felett nem isznak eleget, ennek megoldásában a gondozóknak, az egészségügyi személyzetnek fontos feladata van. A változatosság kulcsszerepet játszhat abban, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot elfogyasszák az idősek. A dietetikusok, orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók fontos segítséget nyújthatnak az egyéni folyadékigény meghatározásában és kielégítésében. Segítsük a környezetünkben élő idős embereket abban,

hogy elegendő folyadékot fogyasszanak, mert a megfelelő folyadékbevitellel egészségesebbek maradhatnak.

"Fenntartani a test töretlen egészségét, a szellem állandó élénkségét és nyugalmát és megőrizni ezeket a késői öregségig, amikor betegség és küzdelem nélkül a test és lélek búcsút mond egymásnak." (Van Boerhaave, holland orvos)

Felhasznált irodalom:

1. Lutz C, Prytulski K: Táplálkozástudományi kalauz, Zafír Press, Budapest, 2012.

2. Ferry M.: Strategies for ensuring good hydration in the elderly. Nutr Rev. 63, S22

-29, 2005.

3. European Hidration Insitute 6. hírlevél, 2011 június

4. EFSA: Scientific opinion on dietary reference values for water. EFSA Journal. 8, 1459, 2010.

5. Kim S.: U.S. state-level social capital and health-related quality of life: multilevel evidence of main, mediating, and modifying effects.Ann Epidemiol17, 258-269, 2007

6. Kenkmann A, Price GM, Bolton J, Hooper L.: Health, wellbeing and nutritional status of older people loving in UK care homes. BMC Geriatrics 2010, 10:28.

7. Thomas, DR, Cote TR, Lawhorne N et al.: Understanding clinical dehydration & its treatment. J Am Med Dir Assoc 2008; 9:292-301

8. Wakefield BJ, Mentes J, Holman JE, Culp K.: Risk factors and outcomes associated with hospital admission for dehydration. Rehab Nurs 2008; 33: 233-41.

9. Chan J, Knutsen SF, Blix GGet al.: Water, other fluids, & fatal coronary heart disease: Adventist Health Study. Am J Epid2002; 155:827-33

10. TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél I. évfolyam 9. szám, 2008. szeptember

11. Hutchinson JMC.: Is more choice always desirable? Evidence and arguments from leks, food selection, and environmental enrichment. Biol Resv80, 73-92, 2005.

12. Tápanyag-beviteli referencia-értékek. Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2004

13. Elmståhl S, Blabolil V, Fex Get al: Hospital nutrition in geriatric long-term

care medicine. I. Effects of a changed meal environment. Compr Gerontol A. 1, 29-33, 1987

IMPRESSZUM TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL

Kiadja: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Szerkesztőbizottság: Prof. Dr. Biró György

Kubányi Jolán (MDOSZ elnök)

Antal Emese (dietetikus)

Lektorálta:

Prof. Dr. Biró György

Kubányi Jolán (MDOSZ elnök)

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

1135 Budapest Petneházy utca 57. Fszt. 5.

Facebook/Terítéken az Egészség

Forrás: EgészségKalauz