Ezeket látta már?

Rossz hírt közöltek a kutatók a barna rizsről – gyermekek számára veszélyes is lehet

Orvostudományi kutatások
2025. május 14. 12:24
barna rizs egészséges arzén tanulmány

Ön szokott barna rizst enni?

Az egészséges életmód részeként sokan választják a barna rizst, a fehér helyett, hiszen annak annak magasabb a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint segíthet az optimális vércukorszint fenntartásában, ami különösen fontos a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciával küzdők számára. Friss kutatások azonban azt mutatják, hogy a barna rizs több arzént tartalmazhat, ami a gyermekeknél aggodalomra adhat okot.

Felnőttekre nem, ám gyerekekre veszélyes lehet

A Risk Analysis című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint bár a barna rizs arzéntartalma nem jelent komoly egészségügyi kockázatot a felnőttek számára, különös figyelmet érdemel a kisgyermekeknél, mivel növeli az élelmiszerekből származó arzén expozícióját.

A szakértők szerint azonban a változatos, kiegyensúlyozott étrenddel mindez csökkenthető.

- A változatos étrend minősége kulcsfontosságú az összes nehézfém, köztük az arzén hatásainak minimalizálásához – mondta Julie Jones PhD, CNS , a St. Catherine Egyetem elismert tudósa és professor emerita professzora a Health-nek .

Miért tartalmaz a barna rizs több arzént, mint a fehér?

A kutatások ennek oka, hogy a barna rizsen ott van a külső korparéteg, ahol az arzén felhalmozódik (a fehér rizs esetében ezt a réteget eltávolítják).

A tanulmány szerzője , Christian Scott PhD , a Michigani Állami Egyetem Élelmiszertudományi és Humán Táplálkozástudományi Tanszékének posztdoktori kutatója összesítette az ezzel kapcsolatok korábbi eredményeket és összehasonlította a barna és fehér rizs arzéntartalmát az amerikai fogyasztási adatok alapján. Az eredmények szerint a barna rizs fogyasztása magasabb arzénexpozícióhoz vezet, különösen az 5 év alatti gyermekek esetében, akik a legtöbb rizst fogyasztották testtömegegységre vetítve. Ez nem azért van, mert a kisgyerekek sok rizst esznek, hanem azért, mert testtömegükhöz képest lényegesen több ételt fogyasztanak, mint a felnőttek.

Miért veszélyes az arzén?

Az arzén hosszú távú, alacsony szintű expozíciója is komoly egészségügyi kockázatokat hordoz. Ez egy mérgező nehézfém, amely felhalmozódhat a szervezetben, és idővel különböző betegségek kialakulásához vezethet. Egyik legnagyobb veszélye, hogy rákkeltő hatású, és növeli a bőr-, tüdő-, máj-, és húgyhólyagrák kockázatát. Emellett az arzén károsíthatja az idegrendszert, ami neurológiai problémákhoz vezethet, például memóriazavarokhoz, koncentrációs nehézségekhez és mozgási zavarokhoz. Az arzén expozíció továbbá szív- és érrendszeri betegségekhez is kapcsolódhat, beleértve a magas vérnyomást és szívbetegségeket. Nem utolsósorban, a gyermekek különösen érzékenyek az arzén hatásaira, ami gátolhatja a normális fejlődést és növekedést, valamint káros hatással lehet az immunrendszerükre. Mindezek a tényezők összességében indokolják, hogy miért fontos az arzénnak való kitettség minimalizálása és az élelmiszerekben található szintjeinek szigorú ellenőrzése.

Mit jelent ez a barna rizs fogyasztására nézve?

Bár a kutatás elsőre aggodalomra adhat okot, jó hír, hogy a tanulmány szerint a legtöbb ember számára a barna rizsben található arzén „korlátozott aggodalomra ad okot”. „Az átlagos felnőtt számára tehát csupán minimális egészségügyi kockázatot jelent.

Ráadásul Matt Taylor, az NSF élelmiszer-tanácsadásért felelős vezetője szerint az ételekből származó arzénmérgezés ritkán fordul elő, mivel az arzénszintek általában alacsonyak és szigorúan szabályozottak.

Azonban, hogy a gyermekek kevesebb arzénhoz jussanak, a következőket javasolják:

  • váltson rizs alapú gabonapelyhekről nem rizs alapú alternatívákra
  • kerülje a barna rizssziruppal édesített babatápszereket,
  • főzés előtt alaposan öblítse le a rizst
  • főzze a rizst jó nagy mennyiségű vízben, például használjon 6-10 csésze vizet minden 1 csésze rizshez (bár ez némi vitamin- és ásványi anyag-veszteséget okozhat)

Ettől függetlenül egészséges a barna rizs

Bár a barna rizs arzéntartalma magasabb, ez nem csorbítja értékességét az egészséges étrend szempontjából. Segít ugyanis az emésztés szabályozásában és a bélrendszer egészségének megőrzésében, valamint igen nagy a vitamin- és ásványianyag-tartalma, beleértve a B-vitaminokat, a magnéziumot és az antioxidánsokat, amelyek hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez. Továbbá, a barna rizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehér rizsnek, ami azt jelenti, hogy lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek vagy inzulinrezisztenciával küzdenek, mivel segít az optimális vércukorszint fenntartásában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# Kutatás # táplálkozás # étkezés # egészséges étrend # egészséges táplálkozás # arzén # rizs # barna rizs

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés