Ezeket látta már?

Pezsgőzés és érvédelem?!

A mértékletes pezsgőzés egészséges és védi a szívet, ezt bizonyította egy brit-francia vizsgálat. A lelkes önkénteseken végzett tanulmány eredményeit a British Journal of Nutrition közölte. Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsősorban a az ebéd és vacsora kísérőjeként elfogyasztott 1-1 dl vörösbor szívvédő hatású. A kutatások szerint a mértékletes borivóknak jobbak az életkilátásai, mint az absztinenseknek. A brit munkacsoport most francia táplálkozáskutatókkal együtt tovább tanulmányozta ezt a témát. Arra voltak kiváncsiak, hogy pezsgőfogyasztás után hogyan alakul a keringési rendszerben a véráramlás, változik-e az erek tágulékonysága.

Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsősorban a az ebéd és vacsora kísérőjeként elfogyasztott 1-1 dl vörösbor szívvédő hatású. A kutatások szerint a mértékletes borivóknak jobbak az életkilátásai, mint az absztinenseknek.

Pezsgőzés és érvédelem?!

Az angol Reading városának egyetemén Jeremy Spencer és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Három éve olasz kutatókkal együttműködésben azt találták, hogy a központi idegrendszer betegségeit, az agyi katasztófa utáni állapotot vagy az Alzheimer-kórt pezsgővel eredményesen lehet javítani.

A pezsgőfogyasztás vizsgálati alanyai az egyetem környékén lakó egészséges önkéntesek voltak, akiket arra kértek, hogy legalább 48 órán át ne igyanak semmiféle szeszt, és ne egyenek olyan ételeket, melyek a borokban előforduló értágító anyagokat tartalmazhatnak.

A szigorú, tudományos igényességgel végzett tanulmányban a vizsgálatra érkezőket sorsolással osztották két csoportba. Egyik csoport tagjai megittak 375 milliliter pezsgőt, vagy ugyanannyi alkoholt, cukrot és savat tartalmazó, kontrollfolyadékot. A három napig tartó mérések és laboratóriumi meghatározások után 28 nap szünet következett. A szünet után a vizsgálat résztvevői visszatértek, és aki pezsgővel kezdte, az másodjára a cukrozott italt kapta, aki pedig a kontrollcsoport tagja volt, pezsgőzött. A két mérés eredményeit hasonlították össze a vizsgálat befejezésekor.

Mint kiderült, a pezsgőben található biológiailag aktív anyagok, a polifenolok, melyek a vörösbor kedvező hatását is adják, növelték az erek falát tágító nitrogén-monoxid kiválasztását, és ezért a pezsgős napon a kar ereiben a véráramlás fokozódott.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához