Ezeket látta már?

Ez lehetett a dédi bejgli receptjében a titok, amitől mindig jól sikerült!

bejgli titok dédi nagyi recept

A nagyik néha "elfelejtenek" leírni egy-két fontos trükköt. Ez az összetevő biztosan benne volt, mehet is a karácsonyi bevásrlólistára. Sőt, megér egy főpróbát is a recept még karácsony előtt.

A receptek többsége margarint vagy vajat javasol a tésztához, csakhogy a bejgli zsírral is elkészíthető, ráadásul könnyebb, rugalmasabb lesz a sütemény, és több napig marad friss.

A zsír szó hallatán valószínűleg nem az egészséges táplálkozás jut az eszünkbe. A zsírok, olajok az egyik leginkább félreértelmezett tápanyagcsoport, melyekről évtizedek óta tévhitek és féligazságok keringenek a köztudatban. Szemléletváltás szükséges ezen a területen, és tudatosítani kell mindenkiben, hogy egyes zsírok fogyasztása elengedhetetlen az egészség megtartásához, míg mások szigorúan kerülendők.

A mérték a lényeg

Szervezetünk számára a zsírok esszenciális tápanyagok. Nem mindegy azonban, hogy ezeket milyen forrásból vesszük magunkhoz. A zsírok elengedhetetlenek, többek között, az idegeket körbevevő védő, szigetelő hatású velőshüvely felépítéséhez, vagy egyes hormonok előállításához. Nélkülük nem lenne energiánk, képtelenek lennénk gondolkodni, koordinálni a mozdulatainkat. Fontos tehát, az egészséges forrásokból származó, megfelelő napi zsiradékbevitel.

Mitől lesz finom, foszlós és repedésmentes a bejgli tésztája?

A bejgli tésztájához a legtöbb recept szerint liszt, tojás, cukor, tej, esetleg tejszín vagy tejföl, vaj és élesztő szükséges. A lényeg mindenképpen az, hogy rugalmas, jó állagú tészta legyen az eredmény. A bejgli tésztát az összeállítás után érdemes a hűtőben pihentetni, sőt, az sem baj, ha egy éjszakán át a hűtőben marad, és csak másnap dolgozunk vele tovább. Ha először készíti, vagy új recept szerint süt, megéri egy főpróbát tartani a nagy családi ünnep, karácsony előtt!

Miért reped szét a bejgli?

  • A legfontosabb, hogy az arányosan elosztott tölteléket jól tekerjük fel. Ne legyen se túl laza, se túl szoros.
  • A repedés a sütés közben keletkezett hőtől következik be, így alaposan szurkáljuk meg húsvillával oldalról és fentről.
  • Bányász Attila pékmester szerint a titok része az is, hogy a tésztát sokáig kell pihentetni, a töltelék pedig nem lehet nedves, az abból kiáradó gőz ugyanis megrepeszti a tésztát.
  • Ne állítsa túl forróra a sütés kezdetén a sütőt, mert akkor hirtelen kéreg keletkezik a bejgli külső rétegén, és a gőz megrepeszti.
  • Bánjon óvatosan a tésztával töltés és feltekerés közben is, nehogy megsérüljön, megszakadjon valahol.
  • A "szurkálás" azután történjen, hogy lekente tojással a tekercsünk tetejét, különben eltömíti a tojás a lyukakat, és ez ugyanúgy repedésekhez vezet.

Így lesz márványos a bejgli

  1. A feltekert bejgliket lekenjük 1db felvert tojássárgájával. Legyen alapos, kenje le mindenhol a tésztát,, ez ugyanis a kulcsa a márványos bejglinek.
  2. Helyezze hűtőbe helyezzük a bejgliket és addig hagyja ott, amíg teljesen meg nem szárad a sárgája.
  3. Amikor az ujja érintésre már nem tapad, akkor vegye ki a hűtőből.
  4. 2db tojásfehérjét villával verjen fel, majd alaposan kenje le a bejgliket.
  5. Hagyja, hogy a fehérje szobahőmérsékleten megszáradjon rajta.
  6. Ezt követően tegye a bejgliket az előmelegített sütőbe.

A tökéletes bejgli receptje a nagyi tanácsa szerint

Bejgli hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 28 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 1 egész tojás

A bejgli elkészítése:

  1. Keverje össze a lisztet a sót, és addja hozzá a zsírt.
  2. A következő hozzávalók mehetnek bele ezután: morzsolt élesztő, cukor, tej , tojás.
  3. Alaposan gyúrja össze, majd hagyja pihenni a tésztát. 2-3 óra is elég lehet neki, de akár egy egész éjszakán át is aludhat egyet.
  4. Ossza a tésztát hat részre.
  5. Formázzon belőle gombócokat.
  6. Nyújtsa ki téglalap alakúra a gombócokat, ügyelve rá, hogy vékonyak legyenek. Ne lisztezzük meg a deszkát, különben nem lesz fényes a bejgli teteje!
  7. Töltse meg a tésztlapokat ízlés szerint mákkal, dióval, gesztenyével, és tekerje fel.
  8. A megtöltött és feltekert bejgliket helyezze egymás mellé kellő távolsággal egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A bejglik tetejét kenje meg tojással, és hagyja fél órán keresztül kelni.
  9. Végül szurkálja meg húsvillával, vagy egyszerű villával a bejglik tetejét, oldalát és akár az alját is, és 180 C-fokos sütőben 45 perc alatt süsse aranybarnára.

Bejgli töltelékek

Hozzávalók diótöltelékhez:

  • 50 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 200 g darált dió
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa

Hozzávalók máktöltelékhez:

  • 50 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 200 g darált mák
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 dl víz
  • 3-4 ek. citromlé
  • 2 ek. baracklekvár

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Margarin vagy zsír? 7 tévhit a zsiradékokról

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

édesség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához