Ezeket látta már?

Sütési tippek inzulinrezisztenciával küzdőknek

sütemény, ir, cukorbetegség, IR

Az inzulinrezisztencia (IR) egyre több embert érint manapság, amiből, ha nincs megfelelően kezelve, könnyen 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki.

Éppen ezért fontos, hogy már ekkor megkezdjük a szükséges kezelést, amelynek az alapja a megfelelő életmód betartása. Ennek egyik pillére a személyre szabott étrend követése. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani a finom ételekről, ám fontos, hogy betartson az ember ilyenkor néhány fontos szabályt. Az IR-eseknek szóló sütési tippjeit Vajdovich Dorottya, az Endokrinközpont dietetikusa osztotta meg.

Ha valaki IR-rel küzd, még nem jelenti azt, hogy le kell mondania az édes ízekről, hiszen, ha odafigyel a mennyiségekre és arra, hogy milyen alapanyagokat, milyen módon használ fel, úgy nem jelenthet gondot ezeknek az ételeknek az elfogyasztása. Amire mindenképpen ügyelni kell az az, hogy figyeljen a napi szénhidrátbevitelre! Továbbá a dietetikusok azt javasolják, hogy ha valaki néha-néha desszertet is választ, azt lehetőleg valamely étkezést követően fogyassza el, nem pedig önmagában, mivel akkor könnyebben megemelkedhet a vércukorszint! A desszert választásakor fontos az egészségtudatos étrend alapelveinek betartása, így, ha van rá lehetőség, valamilyen könnyű gyümölcsös, esetleg túrós vagy olajos magvakkal kiegészített desszertet érdemes választani.

Általános tanács

Vásárláskor minden esetben javasolt a termékek összetevőinek ellenőrzése, különösen az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes kész desszertek kiválasztásakor! Ezek ugyanis arányaiban gyakran több szénhidrátot tartalmaznak, mint a normál zsírtartalmú változatok. Éppen ezért, aki teheti, inkább maga készítse el ezeket az ételeket, hiszen akkor pontosan tudja, milyen összetevőket tartalmaznak és azok milyen mennyiségben vannak jelen.

Növényi olajok előtérbe helyezése

A legtöbb sütemény egyik alapanyaga a vaj. Azonban válasszon körültekintően zsírforrást, mivel nem mindegy, mit is használ, ugyanis a “sima” vaj telített zsírtartalma igen magas, melyet jobb, ha az IR-rel küzdők mértékletesen alkalmaznak. Szerencsére vannak egyéb alternatívák is: használjon egészségesebb növényi zsírforrásokat, pl. olívaolajat, repceolajat vagy avokádóolajat, melyek a koleszterinszintre is jótékony hatást gyakorolnak! Ha olajat használ, vegye számításba, hogy más lehet végeredményben az étel textúrája, így előfordulhat, hogy némileg át kell alakítania a receptet.

Mesterséges és természetes édesítők

Az egyik legfontosabb, amire IR-esként figyelni kell az, hogy a hozzáadott cukrot nagy mértékben kerülni kell! Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy ezentúl le kell mondania az édes ízekről, hiszen ma már számtalan édesítő alternatíva található a boltok polcain. Választhat mesterséges és természetes édesítőszereket is. Ez előbbiekre nézve nem bizonyított, hogy cukorbetegséget vagy daganatos megbetegedéseket okoznának, ugyanakkor a hosszútávú hatásai még nem ismertek. Emellett igencsak hőérzékenyek, így veszíthetnek édes ízükből a sütésnél. Éppen ezért, ha sütőben süt, válasszon inkább természetes édesítőt (pl. xilit, strevia, eritrit). Ezeken kívül fokozhatja még az édes ízt gyümölcsökkel is (vigyázva azok gyorsabb felszívódására és szénhidrát tartalmukra).

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi a helyzet a mézzel? A méz ugyanis fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos tápanyagokat tartalmaz. Sajnos azonban a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti,1 evőkanál méz kb. 12 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Néha persze beilleszthető az étkezésbe, ám akkor figyeljen arra, hogy legyenek mellette olyan összetevők (pl. rostforrás, fehérjeforrás vagy némi zsiradék), melyekkel lassíthatók a szénhidrátok felszívódása!

Lisztek és textúrák

Inzulinrezisztenciánál a lisztek megfelelő választására is hangsúlyt kell fektetni. Ha finomlisztet használ, az adott étel szénhidráttartalmának felszívódása gyorsabb lesz, mintha magasabb rosttartalmú lisztet választott volna- mondja Vajdovich Dorottya, az Endokrinközpont dietetikusa. Éppen ezért használjon helyette vagy mellette teljes kiőrlésű lisztet, esetleg zabpehelylisztet vagy rozslisztet, amelyek lassabban felszívódó szénhidrátokat és rostokat is tartalmaznak. Azonban azt érdemes tudni, hogy ekkor az étel kissé tömörebbé válik, (akárcsak a mandulalisztnél), kevésbé lesz könnyű az állaga, ami pl. sütemények esetén nem szerencsés. Ha lágy tésztát szeretne, akkor használjon a teljes kiőrlésű liszt mellett vagy helyett kókusz/csicseriborsó/zabpehelylisztet, esetleg tegyen hozzá pluszban sikért!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diabétesz és daganat - ez a kettő között az összefüggés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#inzulinrezisztencia

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához