Ezeket látta már?

Szájszárazság, pupillatágulás, szívritmuszavar: ezt a chips-et meg ne egye!

Alnatura Kukorica chips, termékvisszahívás, Nébih, kukorica chips

Tropán alkaloiddal szennyezett kukorica chipseket hívott vissza és vont ki a forgalomból a Kifli.hu Shop Kft.- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Honlapján tette közzé a Nébih a figyelmeztetését: visszahívott egy kukorica-chipset tropán alkaloid szennyezettség miatt. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

  • Az intézkedés az Alnatura bio kukorica chips, 125 g
  • és az Alnatura bio paprikás kukorica chips, 125 g termékek több tételére vonatkozik.
  • Bejelentő: RASFF (Németország)
  • RASFF referenciaszám: 2022.3840
  • Termék megnevezése: Alnatura bio kukorica chips 125 g/ Alnatura bio paprikás kukorica chips 125 g
  • Márka: Alnatura
  • A termék eredete: Németország

A további információk elérhetők a hivatal honlapján. A kifli.hu a honlapján tájékoztatta vásárlóit a visszahívásról.

Mik azok a tropán alkaloidok?

A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcsere-termékei. A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben.

Csattanó maszlag: ezek az atropinmérgezés tünetei >>

Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is használnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Forrás: Nébih