Ezeket látta már?

Nagyböjt kis trükkökkel – bevásárlólista az otthoni ivókúrához

2015.03.24. Módosítva: 2016.02.25.

Hamarosan megkezdődik a nagyböjt utolsó időszaka. A böjti menetrend szerint az első időszak a fokozatos leépítés szakasza volt, és csak ez után következhet a neheze, a léböjt. Egy megfelelően kialakított ivókúrával azonban könnyedén átvészelhetjük ezeket a kritikusnak vélt napokat is – ehhez ad tanácsokat Hévíz legnagyobb hoteljének böjti vezetője.

A böjtben az ivókúra időszaka komoly erőpróba testnek és szellemnek egyaránt. Kevesen tudják azonban, hogy a megfelelően összeállított léböjt nem jár szenvedéssel és erőtlenséggel, ugyanis nem az éhezés, hanem a kísértés benne a legnagyobb kihívás. Hogy ez valóban így van, azt a Buchinger-Lützner orvosszakértők nevéhez köthető böjti iskola bizonyítja.

Nagyböjt kis trükkökkel – bevásárlólista az otthoni ivókúrához

A német orvosok módszere szerint a léböjt nem nulla-diéta, hanem alacsony kalóriatartalmú ivókúra, ami alatt nem lehet rostos, alakos, darabos anyagokat enni és inni. A böjt lényege ugyanis az, hogy emésztésünket lelassítva pihentetjük a gyomrunkat is. Ez a szemlélet különbözik a trendi, ám sokszor megalapozatlan módszerektől. Fontos tudni, hogy aki éhezik a léböjt alatt, és nincs ereje megmozdulni sem, valamit nagyon rosszul csinál.

A böjt során a felhasznált alapanyagokat gondosan meg kell válogatni, azonban nem az ízektől, csak a felesleges kalóriáktól kell tartózkodni. Így a különböző teák mellett bátran kísérletezhetünk a vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs alapú levekkel.

A böjti kúrák levezetésében nagy tapasztalattal rendelkező Szunyog Veronika, a hévízi NaturMed Hotel Carbona böjti vezetője szerint az ivókúra titka a friss alapanyagokban, a változatos ízvilágban és persze a fűszerekben rejlik. A böjti kúrák során nagy segítséget jelent ugyanis a különböző levek biztosította energia. Ezen a téren bátran párosíthatjuk a zöldleveleseket a különböző gyümölcsökkel. Az akár otthon is csírázatható búzafű és alma kombinációja nemcsak mennyei ízű, de vitalizáló hatású is. "Fontos azonban, hogy a tej helyett vizet, esetleg rizstejet használjunk az ivólék elkészítésekor, ezzel is kímélve emésztőrendszerünket" – mondta el a Barcza Zoltán, a Carbona díjnyertes konyhájának mesterszakácsa, aki rendszeresen vesz részt böjti ivólevek összeállításában.

Aki betartja ezeket az utasításokat, nem fogja megbánni. A Buchinger-Lützner féle böjt orvosi tapasztalatai szerint ugyanis a várható súlycsökkenés csak egy érv a sok közül, a böjt a szív- és érrendszeri, anyagcsere és immunológiai megbetegedéseket is képes enyhíteni, de akár gyógyítani is.

Aki nem otthon kísérletezne, hanem inkább szakértőre bízná magát a nagyböjt legkritikusabb időszaka alatt, biztos kezekbe kerül. A hévízi hotel böjti bázisán minden segítséget megkapnak a résztvevők ahhoz, hogy szervezetük megújuljon, anyagcsere-folyamataikban sikeresen menjen végbe a pozitív változás. Így a speciális étrend, valamint a megfelelő mozgásformák mellett a relaxáció, a különböző masszázsok és kezelések is helyet kapnak. Sőt, az egyéni konzultáció mellett szemléletformáló előadásokon is részt lehet venni.

www.carbona.hu | www.facebook.com/hotelcarbona

Forrás: EgészségKalauz