Ezeket látta már?

Természetes gyulladáscsökkentő hatással jár, ha így issza a kávét

természetes gyulladáscsökkentő hatás kávé tejjel tejeskávé

Kutatók érdekes eredményekre jutottak, milyen hatása lehet a kávénak, amikor így isszuk.

Kávé tejjel - csökkentheti a gyulladást? Itt a tudományos válasz!

A dániai Koppenhágai Egyetem egyik kutatócsoportja korábban a húskészítményekben, a tejben és a sörben lévő fehérjékhez kötődő polifenolok hatását vizsgálta. Legújabb kutatásukban arra keresték a magyarázatot, hogy bizonyos polifenoloknak a cisztein nevű aminosavhoz való kötődése hogyan befolyásolja a sejtekben lévő gyulladásgátló hatást. Eredményeiket a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban tették közzé.

A polifenolok hatása a gyulladásra

A vezető szerző, Prof. Marianne Nissen Lund elmondta, miért döntöttek úgy, hogy ezt a kapcsolatot vizsgálják.

"Korábban már megállapítottuk, hogy a polifenolok reakcióba lépnek a különböző típusú élelmiszerekben lévő fehérjékkel például tejjel, sörrel - mondta Prof. Marianne Nissen Lund a tanulmány vezető szerzője

"Azért kezdtük a kávéból származó polifenolok vizsgálatát, mert ezek a polifenolok egyszerűbb szerkezetűek, mint például a zöld teában találhatóak, így egy kicsit könnyebb velük dolgozni" - tette hozzá a professzorasszony.

Hogyan lépnek kölcsönhatásba a polifenolok a tejjel?

A polifenolok a táplálkozás során a legnagyobb mennyiségben bevitt antioxidánsok, amelyekről a szakemberek azt gondolják, hogy csökkentik a szervezetben természetesen előforduló oxidatív stresszt. Ugyanakkor hozzájárulnak az öregedési folyamatok ellensúlyozásához is, és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ez a hatás feltehetően azért következik be, mert a polifenolok csökkentik az oxidatív stresszt, ami segíthet a gyulladás lassításában, és ezáltal az öregedésben.

A kávé remek polifenol forrás. Gátolja a lipoprotein oxidációját, amely a koleszterinhez hasonlóan viselkedik, így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

"Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a polifenolok segíthetnek csökkenteni az immunválaszt a tejre érzékeny embereknél" - mondta Dr. Adil Maqbool, a pakisztáni Lahore-i Allama Iqbal Medical College munkatársa, aki nem vett részt a vizsgálatban.

"Van némi bizonyíték arra, hogy a polifenolok - bizonyos növényi eredetű élelmiszerekben természetesen előforduló vegyületek - tejtermékekkel való kombinálása segíthet csökkenteni az immunválaszt a laktóz- vagy kazeinérzékenyeknél" - mondta Dr. Maqbool.

A kávéban lévő 2 polifenol vizsgálata: érdekes eredmények

A kísérleteket in vitro elvégezve a kutatók egy egerekből származó sejtvonalat használtak, hogy két polifenol - a kávésav és a klorogénsav - ciszteinhez kötődő gyulladásos reakcióját vizsgálták, és ezt összehasonlították a cisztein nem kötött gyulladásos hatásával. Azt találták, hogy amikor a cisztein a polifenolokhoz volt kötve, a gyulladásos válasz csökkent.

A kutatók ezután megvizsgálták az ezekben a sejtekben jelen lévő RNS-t (a DNS átírásában és fordításában részt vevő jelzőmolekula), hogy meghatározzák, mely gének aktiválódtak és melyek kevésbé aktívak. Azt találták, hogy a gyulladásos válaszban szerepet játszó gének szabályozása csökkent, amikor a cisztein a polifenolokhoz volt kötve.

A tudóscsapat további kutatásokat szeretne végezni állatokon, hogy kiderüljön, hogy ezek az eredmények in vivo is reprodukálhatók-e, és hogy esetleg jobban megértsék, hogyan csökkenthető a tejre adott immunreakció az emberekben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Imád kávézni, de félti a szívét? Erről jobb, ha tud

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyulladás

Forrás: MedicalNewsToday