Ez történik a testével, ha minden nap eszik tojást
Egy táplálkozási szakértő elárulja, miért érdemes tojást enni reggelire.
A tojás hosszú ideig viselte a „koleszterinbomba” bélyegét, de úgy tűnik, ideje végleg leszámolni ezzel a tévhittel. Juliette Andreau táplálkozási szakértő a cseh Vogue-ban elmondta, hogy szerinte a tojás az egyik legtökéletesebb és legsokoldalúbb élelmiszer, amit reggelire választhatunk. De vajon mit nyer vele a szervezetünk, ha naponta fogyasztjuk – különösen reggel?
A tojás – apró mérete ellenére tápanyagbomba
- A tojás igen sok tápanyagot tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van: kiváló minőségű fehérjét, egészséges zsírokat, A-, D-, E- és B12-vitamint, az agy és a máj számára fontos kolint, valamint ásványi anyagokat, például szelént és cinket – sorolja Andreau.
Az egyik legkiemelkedőbb összetevője a kolin, amely fontos szerepet játszik az agy működésében, a memóriában, az idegrendszer egészségében és a máj méregtelenítésében. Mindez egy alig 70 kalóriás élelmiszerbe sűrítve.
Miért érdemes reggelire tojást választani?
A szakértő szerint azok, akik napi szinten – ideálisan reggel – fogyasztják, hamar észrevehetik a pozitív változásokat:
- Több energiát szolgáltat reggel, így kevesebb lesz az édességek utáni sóvárgás.
- Hosszabb jóllakottságérzet biztosít, ami szintén segít elkerülni a délelőtti nassolást.
- A hormonális egyensúly támogatásának köszönhetően javíthatja a hangulatot.
- Ha valaki jól emészti a tojást, és nincs allergiája vagy intoleranciája, akkor nincs ok arra, hogy kerülje – teszi hozzá Andreau. A korábban rettegett koleszterin sem jelent veszélyt a legtöbb ember számára, hiszen ma már tudjuk, hogy a táplálkozással bevitt koleszterin nem befolyásolja jelentősen a vér koleszterinszintjét – különösen akkor, ha amúgy kiegyensúlyozott az étrendünk.
Mennyi tojás az ideális?
A szakértő napi 2, maximum 3 tojást javasol, ha ez az adott étkezés fő fehérjeforrása. A pontos mennyiség persze egyéni: függ a fizikai aktivitástól, az étrendtől – például vegetáriánusok számára még fontosabb fehérjeforrás lehet.
Ezekre a pozitív változásokra számíthat, ha rendszeresen tojást reggelizik:
- Javuló mentális teljesítmény és koncentráció, a kolin hatása révén.
- Támogatott hormonháztartás, mivel a koleszterin alapvető fontosságú a nemi hormonok előállításához.
- Egészségesebb szemek: a tojássárgájában található lutein és zeaxantin antioxidánsok segíthetnek megvédeni a retinát a képernyő káros kék fényétől.
- Fényesebb haj, erősebb körmök és bőr: ezt a tojásban lévő kén- és biotintartalom, valamint a metionin nevű aminosav támogatja, amely segíti a máj működését és a keratin termelését.
Nem mindegy, hogyan készíti el
Az elkészítési mód nagyban befolyásolja a tápanyagok megőrzését.
- A kíméletes főzés kulcsfontosságú – emeli ki Andreau. A legjobb választás a lágytojás, a buggyantott tojás, vagy az enyhén sült tükörtojás, mivel így a kolin, az A- és D-vitaminok nem bomlanak le. A hosszabb ideig tartó, magas hőmérsékletű hőkezelés – mint a keményre főzés vagy a túlzottan átsült rántotta – azonban csökkentheti a hasznos hatóanyagok mennyiségét, és oxidálhatja a zsírokat.
Fontos a minőség
- Az ökológiai gazdaságokból, szabadtartású csirkéktől vagy kisgazdaságokból származó tojások teljesen más tápértékkel rendelkeznek, mint a nagyüzemi termelésből származók – figyelmeztet a szakértő. Kutatások szerint ezek az alternatív forrásból származó tojások több omega-3 zsírsavat és jobb mikrotápanyag-összetételt kínálnak, mint ipari társaik.
Mikor veheti észre a változásokat?
A változások néhány napon belül észrevehetők lehetnek, de a természetgyógyászok legalább 2–3 hetes tesztidőszakot javasolnak. Ezalatt megfigyelhető, valóban segít-e a reggeli tojás abban, hogy energikusabban és kiegyensúlyozottabban induljon a nap.
Összegezve
- A tojás tápláló reggeli étel, amely kiváló minőségű fehérjét, egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
- A kolin, egy kulcsfontosságú összetevő, támogatja az agy működését, a memóriát és a máj méregtelenítését.
- A szakértő azt javasolja, hogy napi 2-3 tojást fogyasszunk, ha nincsen tojásallergiánk vagy intoleranciánk.
- A kíméletes főzési módszerek megőrzi a tápanyagokat, míg a hosszabb hőkezelés csökkentheti azok hatékonyságát.
- Szabad tartású csirkéktől származó tojások jobb tápértéket kínálnak, több omega-3 és mikrotápanyag tartalommal.
Miért egészséges a tojás? 6 ok, amiért ne hagyja ki az étrendjéből
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!