Ez történik a testével, ha minden nap eszik tojást

Táplálkozás
2025. június 19. 14:34

Egy táplálkozási szakértő elárulja, miért érdemes tojást enni reggelire.

A tojás hosszú ideig viselte a „koleszterinbomba” bélyegét, de úgy tűnik, ideje végleg leszámolni ezzel a tévhittel. Juliette Andreau táplálkozási szakértő a cseh Vogue-ban elmondta, hogy szerinte a tojás az egyik legtökéletesebb és legsokoldalúbb élelmiszer, amit reggelire választhatunk. De vajon mit nyer vele a szervezetünk, ha naponta fogyasztjuk – különösen reggel?

A tojás – apró mérete ellenére tápanyagbomba

- A tojás igen sok tápanyagot tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van: kiváló minőségű fehérjét, egészséges zsírokat, A-, D-, E- és B12-vitamint, az agy és a máj számára fontos kolint, valamint ásványi anyagokat, például szelént és cinket – sorolja Andreau.

Az egyik legkiemelkedőbb összetevője a kolin, amely fontos szerepet játszik az agy működésében, a memóriában, az idegrendszer egészségében és a máj méregtelenítésében. Mindez egy alig 70 kalóriás élelmiszerbe sűrítve.

Miért érdemes reggelire tojást választani?

A szakértő szerint azok, akik napi szinten – ideálisan reggel – fogyasztják, hamar észrevehetik a pozitív változásokat:

  • Több energiát szolgáltat reggel, így kevesebb lesz az édességek utáni sóvárgás.
  • Hosszabb jóllakottságérzet biztosít, ami szintén segít elkerülni a délelőtti nassolást.
  • A hormonális egyensúly támogatásának köszönhetően javíthatja a hangulatot.

- Ha valaki jól emészti a tojást, és nincs allergiája vagy intoleranciája, akkor nincs ok arra, hogy kerülje – teszi hozzá Andreau. A korábban rettegett koleszterin sem jelent veszélyt a legtöbb ember számára, hiszen ma már tudjuk, hogy a táplálkozással bevitt koleszterin nem befolyásolja jelentősen a vér koleszterinszintjét – különösen akkor, ha amúgy kiegyensúlyozott az étrendünk.

Mennyi tojás az ideális?

A szakértő napi 2, maximum 3 tojást javasol, ha ez az adott étkezés fő fehérjeforrása. A pontos mennyiség persze egyéni: függ a fizikai aktivitástól, az étrendtől – például vegetáriánusok számára még fontosabb fehérjeforrás lehet.

Ezekre a pozitív változásokra számíthat, ha rendszeresen tojást reggelizik:

  • Javuló mentális teljesítmény és koncentráció, a kolin hatása révén.
  • Támogatott hormonháztartás, mivel a koleszterin alapvető fontosságú a nemi hormonok előállításához.
  • Egészségesebb szemek: a tojássárgájában található lutein és zeaxantin antioxidánsok segíthetnek megvédeni a retinát a képernyő káros kék fényétől.
  • Fényesebb haj, erősebb körmök és bőr: ezt a tojásban lévő kén- és biotintartalom, valamint a metionin nevű aminosav támogatja, amely segíti a máj működését és a keratin termelését.

Nem mindegy, hogyan készíti el

Az elkészítési mód nagyban befolyásolja a tápanyagok megőrzését.

- A kíméletes főzés kulcsfontosságú – emeli ki Andreau. A legjobb választás a lágytojás, a buggyantott tojás, vagy az enyhén sült tükörtojás, mivel így a kolin, az A- és D-vitaminok nem bomlanak le. A hosszabb ideig tartó, magas hőmérsékletű hőkezelés – mint a keményre főzés vagy a túlzottan átsült rántotta – azonban csökkentheti a hasznos hatóanyagok mennyiségét, és oxidálhatja a zsírokat.

Fontos a minőség

- Az ökológiai gazdaságokból, szabadtartású csirkéktől vagy kisgazdaságokból származó tojások teljesen más tápértékkel rendelkeznek, mint a nagyüzemi termelésből származók – figyelmeztet a szakértő. Kutatások szerint ezek az alternatív forrásból származó tojások több omega-3 zsírsavat és jobb mikrotápanyag-összetételt kínálnak, mint ipari társaik.

Mikor veheti észre a változásokat?

A változások néhány napon belül észrevehetők lehetnek, de a természetgyógyászok legalább 2–3 hetes tesztidőszakot javasolnak. Ezalatt megfigyelhető, valóban segít-e a reggeli tojás abban, hogy energikusabban és kiegyensúlyozottabban induljon a nap.

Összegezve

  • A tojás tápláló reggeli étel, amely kiváló minőségű fehérjét, egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
  • A kolin, egy kulcsfontosságú összetevő, támogatja az agy működését, a memóriát és a máj méregtelenítését.
  • A szakértő azt javasolja, hogy napi 2-3 tojást fogyasszunk, ha nincsen tojásallergiánk vagy intoleranciánk.
  • A kíméletes főzési módszerek megőrzi a tápanyagokat, míg a hosszabb hőkezelés csökkentheti azok hatékonyságát.
  • Szabad tartású csirkéktől származó tojások jobb tápértéket kínálnak, több omega-3 és mikrotápanyag tartalommal.
Miért egészséges a tojás? 6 ok, amiért ne hagyja ki az étrendjéből
Figyelmébe ajánljuk

Miért egészséges a tojás? 6 ok, amiért ne hagyja ki az étrendjéből

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# dietetika# táplálkozás# reggeli# tojás# egészséges étrend# koleszterin# máj# kolin# látás# haj# agy

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk