Ezeket látta már?

Vastagbélrák: íme, az ételek, amik növelhetik a daganat kialakulásának esélyét

vastagbélrák, hamburger, junk food, egészségtelen étkezés

Ne becsülje alá, és ne legyintsen arra, amikor azt hallja, hogy az étkezési szokásaink a rák kialakulásának az esélyét növelhetik, vagy épp csökkenthetik!

Ebben a témában hangzott el egy kifejezetten érdekes előadás az American Association for Cancer Research rákkutató egylet találkozóján. Dr. Stephen O’Keefe gasztroenterológus azt állítja: hosszútávú járványügyi kutatások támasztják alá, hogy étrendünktől függ a vastag- és végbélrák esélye.

Ha például vöröshúst és feldolgozott ételeket eszünk többet, a kockázat nagyobb, ha viszont rostgazdag ételeket fogyasztunk, a rák esélye csökken. Mindezt pedig a mikrobióma, az emberi bélrendszerben található baktériumkomplexum magyarázza.

Vastag-és végbélrák: meglepő kutatási eredmények

Mi történik beleinkben a hús (fehérje és zsír) és a rost (zöldség) emésztése közben?

Laboratóriumi tesztekből kiderült, hogy a vastagbélben a zsíros és fehérjedús ételek maradékát lebontják egyes baktériumok. Ezen folyamat közben a baktériumok olyan vegyületeket (pl. másodlagos epesavat) termelnek, amelyek gyulladást, illetve rákot okozhatnak. Azon baktériumok viszont, amelyek ugyanott a rostgazdag ételeket bontják le, butirátokat termelnek, amelyek kifejezetten védik szervezetünket a rák kialakulásától.

vastagbel

O’Keefe a Nature Communications szaklapban be is számolt már 2015-ben a témában végzett kutatásáról, amelynek során két húsz fős csoporttal dolgozott – egy vastagbélrákra esélyes afrikai-amerikaival és egy rákra nagyon kis esélyű dél-afrikai csapattal.

Az első csoport eredetileg két-háromszor több állati eredetű fehérjét és zsírt és sokkal kevesebb rostot fogyasztott, mint a második csoport. A kéthetes kísérlet idejére meg kellett cserélniük étrendjüket egymással, vagyis a dél-afrikaiaknak zsírgazdag és rostszegény ételeket kellett fogyasztaniuk: hamburgert, sültkrumplit, palacsintákat, virslit. Az afrikai-amerikaiak ezzel szemben rostgazdag és zsírszegény étrendre tértek át: mangóra, kukoricaliszt alapú ételekre, lencsére, tilápiára.

Tényleg káros az e-cigi? Kattintson tovább, és kiderül!

Helyes étrenddel már két hét után észlelhető változás

A kutató elmondása szerint már két hét után is egyértelmű változásokat lehetett megfigyelni a mikrobák összetételében. Az említett bontóbaktériumok aránya az új étrendhez idomult: a rostbontók az afrikai-amerikai csoportban, a fehérje- és zsírbontók pedig az afrikai csoportban gyarapodtak el, míg a kísérlet kezdetén ennek pont a fordítottja volt igaz.

A zsírgazdag étrend hatására a dél-afrikai csoportnál jelentős gyulladás is észlelhető volt a béljáratban. Mindez arra utal, hogy mind a gyomorbaktériumok, mind pedig az ezek által termelt vegyületek egy kifejezetten komplex rendszer részét képezik és határozottan változtathatóak az étrend finomhangolásával.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A vastagbélrák 5 korai tünete

Forrás: livescience