Ezeket látta már?

Megéri, vagy pénzkidobás a legtöbb étrend-kiegészítő?

vitaminok, étrend-kiegészítő, hatása, életmód

Egy kutatás szerint az egészséges emberek feleslegesen költenek étrendkiegészítőkre, ugyanis nincs rájuk szükségük.

A JAMA szaklapban publikált tanulmány szerint a legtöbb embernek nincs szüksége étrend-kiegészítőkön keresztül szedett vitaminokra, ezek egyszerű pénzkidobást jelentenek – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Az USA-ban 2021-ben közel 50 milliárd dollárt költöttek vitaminokra és étrend-kiegészítőkre.

A kutatás szerint az, aki egészséges, nem kell, hogy étrendkiegészítőkre költsön. A kutatók 84 tanulmány vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy nincs arra elég bizonyíték, hogy a különböző multivitaminok és az ehhez hasonló étrend-kiegészítők fogyasztása segítene megelőzni a szívproblémákat, vagy a daganatokat.

Dr. Jeffrey Linder, a Northwestern University belgyógyászati osztályának vezetője szerint puszta pénzkidobás a megelőzés céljából vásárolt értend-kiegészítő, az orvos sokkal inkább az egészséges étkezésre és a mozgásra helyezi a hangsúlyt.

Azt kiemelték, hogy nem azt mondják, hogy ne fogyasszunk vitaminokat, de nem tartják annyira hasznosnak, mint amennyit az emberek elvárnak egy-egy készítménytől.

A béta-karotin-kiegészítők mellőzését azonban javasolták, továbbá az E-vitamin-kiegészítők szedését sem tartják megalapozottnak, ugyanis nincs nettó előnye a halálozás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák csökkentésében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem túlzás: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz