Ezeket látta már?

Mit tanácsol a pszichológus a tavaszi szünetre? Ezt ne tegyük a gyerekkel

tavaszi szünet gyerekek pszichológus tanulás pihenés kirándulás

Engedjük a gyerekeket fellélegezni, lehet egy kicsit lazítani, hiszen pont erről szól a szünet.

Gyarmati Éva gyermekpszichológus szerint a tavaszi szünetben azt kell csinálnia a gyerekeknek, amit egyébként mindig is kellene: játszani, mozogni, mert ezek azok a dolgok, ami a legjobban hiányoznak a mindennapokból – írta az infostart.hu.

Ez az időszak nem a tananyag pótlására való, a tankönyveket csak a szünet utolsó délutánján vegyük elő. A tanulással ne bántsuk most a gyerekeket.

A tavaszi szünet idejére ezeket javasolja a gyerekpszichológus:

  • játék a szabadban
  • sok mozgás
  • esti társasjátékok
  • késői ébredések csörgőóra nélkül
  • nyugodt reggelik
  • rugalmasabb időbeosztás.

A szakember kiemelte a kirándulás fontosságát – a térben mozgás, a tér nyújtotta vizuális élmény fontosságát említette. Fontosnak tartja a különféle labdajátékokat, melyek nemcsak a mozgást, hanem az észlelést is fejlesztik a gyerekeknél, így biztosítva az idegrendszeri harmóniát. Gyarmati Éva szerint olyan játékokat is be kellene csempészni a mindennapokba, mint a falmászás, hintázás, ugrálás, amelyek az egyensúlyérzék fejlesztéséhez járulnak hozzá, mert a gyerekeknek nem csak testnevelési órákra, hanem szabad játékra is szükségük van.

"A tavaszi szünetben lehet egy kicsit lazítani a felkelés vagy a lefekvés időpontján is, sőt kell is, mert nagyon fáradtak a gyerekek, de azért csak egy határon belül. Legyen kényelmesebb a reggel – mint mondjuk egy vasárnap, ne pedig olyan kapkodós, mint egy hétköznap. Nem ébresztőórára kelni, családi reggelit nyugodtan eltölteni, aztán jöhetnek a kalandok" – magyarázta Gyarmati Éva pszichológus.

„Olyan rövid ez a szünet, és annyi érdekességet lehet belevinni” – zárta gondolatait a gyermekpszichológus.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

D-vitamin hiány tünetei gyerekeknél: ezekre a jelekre figyeljen fel!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyerekek

Forrás: inforadio
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához