Ezeket látta már?

Termálvíz - ismerje meg az 5 legfontosabb, egészségre gyakorolt hatását

termálvíz egészség hatás gyógyvíz

Nem csupán mozgásszervi fájdalmak esetén érdemes termálvízbe csobbanni.

A termálvizet már ősidők óta, számos civilizáció használta a test és a lélek gyógyítására.

Az ókori rómaiak, az egyiptomiak, a görögök, az amerikai őslakosok és egyéb más népek és társadalmak ismerték és aknázták ki a termálvíz egészségügyi előnyeit. Összeszedtük, melyek ezek!

Mi az a termálvíz?

Először is, érdemes mi is az a termálvíz. A termálvizek a talaj mélyéből, meleg forrásokból származnak, melyek a Föld geotermikus tevékenysége hatására melegszenek fel. Magyarországon a 30 C-fok fölötti vizek kerülhetnek ide. Hazánkban igen sok termálvíz van: kb. 500 termálvíz-előfordulási helyünk van.

Enyhítheti a reuma okozta fájdalmakat

Számos tanulmány kimutatta , hogy a termálvíz jelentősen csökkentheti reumás fájdalmat és javíthatja az ízületek állapotát, mivel segít ellazítani az izmokat. Ráadásul a termálvíz gyulladáscsökkentő ásványi anyagokban is gazdag, így pozitívan befolyásolja az általános jólétét.

Ám nem csak reumás panaszok ellen, hanem egyéb mozgásszervi problémára is jótékony hatást gyakorol: a műtéten átesettek, az izom-vagy ízületi merevséggel küzdők, törés utáni rehabilitáció alatt állók gyorsabban felépülhetnek, ha kiegészítő kezelésként termálvízbe mennek.

Javíthatja a keringést

A megfelelő vérkeringés elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön. A termálvízben/gyógyvízben lévő kalciumot és nátrium-hidrogén-karbonátot a fürdőzők bőre felszívja. Ez hozzájárul ahhoz, hogy minden sejt elegendő oxigénhez és tápanyaghoz jusson, valamint fokozódjon a sejtanyagcsere - ennek hatására a gyógyulási folyamatok is felgyorsulnak, a közérzet és a kedv jelentősen javul.

A meleg termálvíz mindemellett fokozza a szervezet méregtelenítő képességét, valamint optimalizálhatja a vérnyomást.

Termálvízzel a bőrbetegségek ellen

A termálvíz jelentősen javíthatja a gyulladásos bőrbetegségekben, például az ekcémában vagy pikkelysömörben szenvedő betegek tüneteit. Ráadásul a szelén, magnézium és egyéb ásványi anyagok jelenléte miatt segít a bőr hidratálásában és táplálásában. Ezenkívül a gyulladáscsökkentő tulajdonsági segíthetnek a durvább bőrkezelések, például a retinoidok okozta irritáció csillapításában, sőt, hozzájárul az itt lévő mikrobiom egyensúlyához is, mely az egészséges bőr alapfeltétele. Éppen ezért sok esetben az aknék ellen is hatásosnak bizonyul.

Elűzi a stresszt

Egy jó meleg fürdő alapból csökkenti a stresszt - hát még akkor, ha egy termálvízben lazul! A magasabb vízhőmérséklet és a csendes környezet hozzájárul ahhoz, hogy el tudjunk lazulni és kicsit magunk mögött tudjuk hagyni a mindennapi gondokat, ráadásul a meleg vízben történő pihenés serkenti a boldogsághormon, az endorfin termelődését is. Mindez nemcsak az alap hangulatunkat javítja, de segítheti a pihentető alvás elérést is.

Légúti panaszok ellen

A termálvizes/gyógyvizes fürdőzést sokan ajánlják légúti panaszokkal, például az asztmával küzdők számára. A termálvíz elpárolgása következtében akaratlanul is belélegezzük azt a mineralizált gőzt, amely mindazokból az ásványi anyagokból áll, amelyek a az adott vízben előfordulnak. Ez igen pozitív hatást gyakorol a légzőrendszerre, ami megkönnyebbülést hozhat a betegeknek.

Termálvíz vagy gyógyvíz? Nem mindegy!

Bár sokan egymás szinonimájaként használják a két kifejezést, ám érdemes tudni, hogy lényeges különbségek vannak a kettő között. A legfontosabb az az ásványi anyag tartalmuk, mennyiségük. A gyógyvizek ugyanis fizikai tulajdonságai illetve kémia összetétele alapján gyógyhatásúnak minősülnek, tehát igazoltan bizonyos betegségek, kóros állapotok gyógyítására alkalmasak - épen ezért ilyenkor ügyelni kell a szigorú szabályok betartására!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyógyfürdőzés: ezt a szabályt sokan nem tartják be, következménye lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógyvíz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához