Ezeket látta már?

Hogyan lehet megelőzni a vízbe fulladást? A vízimentők tanácsai

vízbefulladás, víz, strand, újraéleszts

A strandszezonban sajnos, többek halálát a vízbe fulladás okozza. A szakemberek szerint így lehet elkerülni a tragédiát.

A gyerekeknél minden halálos vízbefulladásra nyolc olyan másik eset jut, amikor a gyerek ugyan nem fullad meg a vízben, de károsodik a légzése - mondja Sarah Chaires, a Carolina Swim Foundation elnöke és alapítója, aki szerint minden egyes ilyen "nem halálos" fulladás megelőzhető lenne - írja a Webmd.com.

A szakértők szerint a helyzetet tovább árnyalja, hogy a kezdő úszók és az életmentők az elmúlt években többek között a koronavírus-járvány miatt keveset voltak vízben. A szakemberek összegyűjtöttek néhány jó tanácsot, hogyan lehet biztonságosan gyerekekkel strandolni.

1. Folyamatos figyelem

A legnyilvánvalóbb, de egyben a legfontosabb is: mindig tartsa szemmel a gyermekét a vízben. Minden pillanatban. Mindössze 18 másodperc kell ahhoz, hogy valaki megfulladjon. Amíg a gyerek a vízben van ne olvasson, ne nyomkodja a telefont és ne menjen el a büfébe.

2. Biztos újraélesztési ismeretek

"Mindenkinek tudnia kellene az újraélesztést" - mondja Greg Donaldson, a New York-i John Jay College kommunikációs professzora, és a New York-i Jones Beach vízimentője. Egy tanfolyam csak néhány órát vesz igénybe, és máris tudod, hogyan menthetsz meg egy életet.

3. Nem mindegy milyen színű az úszónadrág és a fürdőruha

"Egy kék medencékben a kék fürdőruhát nagyon nehéz kiszúrni" - mondja Chaires, így nehezebb észrevenni a a bajbajutott úszót. Tavakban a fekete és más sötét árnyalatokat nehezebb kiszúrni, ezért a szakember szerint érdemes élénk színű piros, sárga, narancs, rózsaszín fürdőruhát, fürdőnadrágot választani. Célszerű emiatt világos színű úszósapkát választani.

4. Veszélyesek lehetnek a medencék lefolyói

A nyilvános medencék lefolyóinak okozta sérülések sokkal ritkábbak, de 85%-uk súlyos sérüléssel jár, és az esetek közel 70%-a kisgyermekekkel történik.

Másodlagos fulladás: nem a vízben történik, hanem a parton - olvasson tovább!

"Ha a lefolyófedél domború vagy megemelt, akkor az megfelel a követelményeknek. Ha lapos vagy sík vagy süllyesztett, akkor veszélyes" - mondja Alan Korn, az Abbey's Hope Alapítvány elnöke, aki szerint a balesetek elkerülése miatt fontos, hogy a hosszú hajú gyerekeknek legyen összekötve a haja, és ne viseljenek ékszert a medencében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hámló bőr, viszkető kiütések strandolás után? Ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#strandolás

Forrás: Webmd