Eper, málna, áfonya: hasznos lehet a rákmegelőzésben?

Dietetika
2013. január 30. 11:23
Módosítva: 2016. május 12. 13:49

Kutatások szerint a "színes bogyós gyümölcsök" igen hasznosak a betegségek megelőzésében, még a rákmegelőzésben is lehet szerepük. Most először vizsgálták, hogy a magas színanyag-tartalmú bogyós gyümölcsök az emberi nyálban hogyan hatnak és milyen anyagok termelődnek a szájüregben.

Korai lenne megmondanunk, melyik a fenti gyümölcsök között a leghasznosabb. Az bizonyos, hogy az eper, a málna és az áfonyafélék egyik festékanyaga, az antocianin a szájüregben gyorsabban bomlik, mint a többi.

Eper, málna, áfonya: hasznos lehet a rákmegelőzésben?

Eper, málna, áfonya: hasznos lehet a rákmegelőzésben?

Forrás: Medipress


Az Ohio State University kutatói szerint a szájüregi baktériumok bontják el a nyálban is előforduló festékeket. Kérdés, hogy e festékanyagok – vagy bomlástermékeik felelősek az egészségmegőrzésért?

Megnézték, hogy az eperből, málnából és áfonyafélékből származó antocianin festékek hogyan hatnak, ha emberi nyálhoz adják őket. A fekete áfonya, úgy tűnik. Megelőző hatású lehet szájüregi daganatok, nyelőcső- és vastagbéltumor esetén. Az eredmények állatkísérletekből származnak.

"Most még nem tudjuk megmondani, hogy melyik bogyós gyümölcs melyik típusú tumor esetén lehet megelőző hatású, ehhez további kutatások szükségesek" – említi Mark Failla, az ohioi egyetem táplálkozástani professzora.

"A fokozottabb zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát. Ha megértjük az antocianinok szervezetbeni sorsát és hatásait, közelebb kerülünk ahhoz, hogy diétás ajánlásokat tehessünk a lakosság számára." A tanulmány a Food Chemistry hasábjain jelent meg.

Hogy történt a vizsgálat?

14 egészséges önkéntes nyálát gyűjtötték reggeli fogmosás és reggelizés előtt. A kiválasztott bogyós gyümölcsök kivonatát adták e mintákhoz, és figyelték az antocianinok bomlását.

A megfigyelések szerint a szájüregi baktériumoknak kiemelt szerepük van a festékanyagok bontásában. A fő érdeklődés arra irányult, hogy a kedvező betegség-megelőző hatás vajon a festékanyag sajátsága, vagy a bomlásban lévő festék + a szájüregi baktériumok, vagy még az ehhez hozzájáruló bélbaktériumok együttes munkájának eredménye.

"Ha kiderül, hogy az antocianinok valóban egészségmegőrző hatásúak, felmerül a kérdés, hogy az élelmiszeripar hogyan tudná ezt alkalmazni. Most még ezt nem látjuk pontosan, de feltételezhető, hogy a lesznek ilyen törekvések."

A kutatás folytatódik: melyik (szájüregi) baktérium bontja az antocianinokat, és önkéntes jelentkezőkön (humán) vizsgálatokat végezni, nemcsak laboratóriumi körülmények között.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130128113819.htm

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: sciencedaily.com
# diéta# Életmód# Kutatás

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk