Ezeket látta már?

Eper, málna, áfonya: hasznos lehet a rákmegelőzésben?

Dietetika
2013. január 30. 11:23
Módosítva: 2016. május 12. 13:49

Kutatások szerint a "színes bogyós gyümölcsök" igen hasznosak a betegségek megelőzésében, még a rákmegelőzésben is lehet szerepük. Most először vizsgálták, hogy a magas színanyag-tartalmú bogyós gyümölcsök az emberi nyálban hogyan hatnak és milyen anyagok termelődnek a szájüregben.

Korai lenne megmondanunk, melyik a fenti gyümölcsök között a leghasznosabb. Az bizonyos, hogy az eper, a málna és az áfonyafélék egyik festékanyaga, az antocianin a szájüregben gyorsabban bomlik, mint a többi.

afonya-280x200-d000008464684f7a1b599

Forrás: Medipress


Az Ohio State University kutatói szerint a szájüregi baktériumok bontják el a nyálban is előforduló festékeket. Kérdés, hogy e festékanyagok – vagy bomlástermékeik felelősek az egészségmegőrzésért?

Megnézték, hogy az eperből, málnából és áfonyafélékből származó antocianin festékek hogyan hatnak, ha emberi nyálhoz adják őket. A fekete áfonya, úgy tűnik. Megelőző hatású lehet szájüregi daganatok, nyelőcső- és vastagbéltumor esetén. Az eredmények állatkísérletekből származnak.

"Most még nem tudjuk megmondani, hogy melyik bogyós gyümölcs melyik típusú tumor esetén lehet megelőző hatású, ehhez további kutatások szükségesek" – említi Mark Failla, az ohioi egyetem táplálkozástani professzora.

"A fokozottabb zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát. Ha megértjük az antocianinok szervezetbeni sorsát és hatásait, közelebb kerülünk ahhoz, hogy diétás ajánlásokat tehessünk a lakosság számára." A tanulmány a Food Chemistry hasábjain jelent meg.

Hogy történt a vizsgálat?

14 egészséges önkéntes nyálát gyűjtötték reggeli fogmosás és reggelizés előtt. A kiválasztott bogyós gyümölcsök kivonatát adták e mintákhoz, és figyelték az antocianinok bomlását.

A megfigyelések szerint a szájüregi baktériumoknak kiemelt szerepük van a festékanyagok bontásában. A fő érdeklődés arra irányult, hogy a kedvező betegség-megelőző hatás vajon a festékanyag sajátsága, vagy a bomlásban lévő festék + a szájüregi baktériumok, vagy még az ehhez hozzájáruló bélbaktériumok együttes munkájának eredménye.

"Ha kiderül, hogy az antocianinok valóban egészségmegőrző hatásúak, felmerül a kérdés, hogy az élelmiszeripar hogyan tudná ezt alkalmazni. Most még ezt nem látjuk pontosan, de feltételezhető, hogy a lesznek ilyen törekvések."

A kutatás folytatódik: melyik (szájüregi) baktérium bontja az antocianinokat, és önkéntes jelentkezőkön (humán) vizsgálatokat végezni, nemcsak laboratóriumi körülmények között.

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130128113819.htm

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: sciencedaily.com
# diéta # életmód # kutatás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés