Fűszerek, amelyek segítik a gyógyulást

Dietetika
2018. szeptember 18. 11:42
Módosítva: 2018. szeptember 18. 11:42

Sokan nem tudják, hogy súlyos betegségeket is megelőzhetnek – megfelelő fűszerek használatával. Összeszedtük, mi javasolt és mi nem az egyes betegségeknél?

Betegségmegelőzés fűszerekkel

A fűszereknek fontos szerepük van a betegélelmezésben is, többek között a gyomor-bélrendszeri betegségek diétájában, mivel az egyes fűszerek segíthetik az emésztést.

Egy roboráló diétában fontos a beteg étvágyának fokozása, ami a fűszerek étvágygerjesztő hatóanyagainak köszönhetően könnyebben megvalósítható.

A magas vérnyomás diétájában lényeges a sóbevitel csökkentése különböző fűszerek, például vasfű segítségével.

Gyomorfekélyes betegnél a fűszerpaprika hatóanyaga, a kapszaicin, akár még a panaszokat is enyhítheti, gátolja a gyomorsav kiválasztást, s fokozza a gyomornyálkahártya vérkeringését.

A fűszereket nemcsak az ételek ízesítésére használhatjuk

A fűszereket nemcsak az ételek ízesítésére használhatjuk

Forrás: EgészségKalauz


Az Ázsiai országokban a kurkumafogyasztás, alacsony húsbevitellel párosulva a vastagbélrák kialakulásának az esélyét csökkenti. Kísérlet bizonyította, hogyha a kurkumát rezveratrollal kombináljuk, akkor "közös erővel" képesek meggátolni a tumor növekedését például a súlyosan immunhiányos nőstény egerekben is.

Még mindig vizsgálják a fűszerek lehetséges szerepét a nem fertőző krónikus betegségek megelőzésében vagy kezelésében. Annak eldöntéséhez, hogy a fűszerek hatóanyagai – nevezetesen a bennük található polifenol vegyületek – valóban jelentősen hozzájárulnak-e az étrendben a polifenol bevitelhez, még mindig kevés adat áll rendelkezésre.

Milyen betegségnél, milyen fűszer nem javasolt?

Azonban vannak olyan esetek is, amikor nem javasolt egy-egy fűszer használata.

Így például a borsot a legtöbb esetben helyettesíteni kell a diétás konyhatechnikában, például borsikafűvel. A fűszerpaprikának a használata pedig vesebetegek diétájában nem javasolt.

Emellett Buiatti és munkatársai megállapították, hogy a több húst, sós halat, felvágottakat és sajtokat fogyasztóknak nagyobb az esélyük a gyomorrák kialakulására.

Ismeri a fűszerek és a gyógynövények gyógyhatásait? Kattintson!

Antioxidáns fűszerek: feljavítják a hamburgerhúst is

Érdekes Li és munkatársainak kísérlete, amelynek során antioxidánsokban gazdag fűszerek keverékét (fekete bors, szegfűszeg, fahéj, fokhagymapor, gyömbér, oregánó, paprika és rozmaring) hamburger húshoz adták.

A fűszerezett hús és a fűszerezetlen (kontroll) hús összehasonlításában a fűszeres hús fogyasztása után a plazmában az oxidatív stressz egyik biomarkerének (a malondialdehidnek) csökkenését figyelték meg.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# gyomorbetegségek# magas vényomás# polifenolok

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk