Ezeket látta már?

Immunerősítés: így segít átvészelni a telet a dinnye testépítő-vitaminja

Dietetika
2021. augusztus 23. 10:00
dinnye, immunerősítő, vitamin, testépítő

A most elfogyasztott görögdinnye, paprika vagy épp alma nagyban hozzájárul ahhoz, hogy miként vészeljük át az immunrendszert megterhelő időszakokat.

A helyes táplálkozás fontosságáról, a hasznos vitaminokról és ásványi anyagokról, valamint az erre épülő kutatásokról, dr. Gyimes Ernővel, az SZTE egyetemi docense beszélt az SZTEinfo-nak .

Az immunerősítő, természetes vitaminok az SZTE kutatásait is segítik

Az ősz a táplálkozás szempontjából kétségkívül a téli időszakra való felkészülést jelenti. Ezek ugyanis az utolsó olyan hónapok, amelyekben a gyümölcsökhöz és zöldségekhez természetes úton, azaz a kertből, vagy a közeli piacokról könnyedén hozzá lehet férni. Bevitelük már hetekkel, hónapokkal a nagy hideg beköszönte előtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a szerveztünk ellenállóképessége nagyobb legyen.

Sok szakember javasolja azt is, hogy mindezek közül inkább azokat fogyasszuk, amelyek a régiónkat az adott szezonban a legjobban jellemzik. Nem a véletlen műve ugyanis, hogy a szervezetünknek arra van szüksége, amit épp a kofák kínálnak. Bár ez táplálkozásbiológiai szempontból nem teljesen igazolható még, de a környezet megóvása érdekében mindenképp szerencsés, ha a szakemberekre hallgatunk és szezonális, helyi termelők által értékesített termékeket fogyasztunk.

Az emberi szervezet bonyolult és komplex rendszer. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy ha egy adott személynél a vitaminhiány átmeneti, a szervezet különösebb gond nélkül áthidalja az azzal járó nehézségeket

– kezdte gondolatait dr. Gyimes Ernő, az SZTE egyetemi docense.

Ám, ha ez a hiány tartóssá válik – legyen szó vitamin vagy ásványi anyag hiányról - a szervezet optimális működése már nem biztosított. Ennek következtében pedig az immunrendszer egyensúlya lassan, de biztosan megbomlik. Ezért fontos mindent biztosítani a számára ahhoz, hogy a normál működés garantálva legyen

Vitamin-és ásványianyag hiánybetegségek - olvasson róla többet!

A szakértő kiemelte: mindenből akkora mennyiséget kell bevinni, amekkorára az adott személy szervezetének szüksége van, ezt azonban az egyének különbözősége miatt nehéz meghatározni, mindenki saját maga kell, hogy kitapasztalja azt.

Ezek a legjobb elérhető vitaminforrások

Az értékeket a táplálkozástudomány irányadó határozza meg és ezek alapján ad ajánlásokat arra, hogy melyik vitaminból, mekkora mennyiséget érdemes bevinni. A C-vitamin esetében ilyen minimum a 75 mg naponta, de ez a mennyiség akár 1000 mg is lehet. A legtöbb gyümölcs 10 dekagrammonként 10-50 mg C-vitamint tartalmaz.

A magyar paprikában ez a szám például nagyon magas, ezért azt mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztani, de a nálunk nem termő acerola cseresznye is tartalmazhat akár 1500 mg-ot is dekagrammonként. A D-vitamin a nyári időszakban ugyan természetes módon biztosított, ám az őszi és a téli időszakban sem szabad megfeledkezni róla. Ezt a vitamint a gyümölcsökben kisebb számban találjuk meg, de például a gomba jó D-vitamin forrás lehet. Sokszínűek és sokrétűek a B-vitaminok is, amelyek az idegrendszer működéséhez szükségesek. Szerencsére ehhez több forrásból is hozzájuthatunk: ilyenek a gabonafélék és a legtöbb zöldség és gyümölcs is, amelyek egy vagy akár többféle B-vitamint is tartalmazhatnak. A kukorica például B1 vitaminban gazdag. Az ásványi anyagok közül pedig talán a magnézium pótlása az egyik legfontosabb. Kevesen tudják, de a bab és borsófélék viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot. Egy adagban akár 50-100 mg is fellelhető.

D-vitamin: magnézium nélkül szedi? Ezért nem hat - kattintson tovább!

Mit nyújtanak a funkcionális élelmiszerek?

A vitaminok tehát nemcsak kapszulák formájában érhetők el, hanem a különböző élelmiszerek bizonyos mennyiségben való elfogyasztása által is. Az élelmiszeripar egyik legsikeresebb területe a funkcionális élelmiszerek előállítása, - részben ide tartozik a tabletták illetve a különböző kapszulák gyártása is - viszont ez nem azt jelenti, hogy a természetes módon történtő vitamin és ásványi anyag bevitelre már nem kell figyelmet fordítani. Ez utóbbinak ugyanis több előnye is van: egyrészt nő az élvezeti érték, másrészt nem vész el a szociális kapcsolatok jelentősége sem.

Nemcsak az őszi, hanem már a nyári hónapok is nagyban hozzásegíthetnek bennünket ahhoz, hogy a szervezetünk hosszútávon erős, friss, üde és egészséges maradjon

- mondta Dr. Gyimes Ernő.

A görögdinnye, a citrullin és a testépítés

Hazánkban számos gyümölcs érik ebben az időszakban, nyár közepén a görögdinnye a sláger, amely a nagy víz tartalmának és mérsékelt cukor tartalmának köszönhetően, valóban jótékony hatással bír a szervezetünkre, emellett üdítő és frissítő is lehet a kánikulában.

A görögdinnye (különösen a sárga húsú) nagy mennyiségben tartalmaz citrullint, - ezt a testépítők előszeretettel használják táplálékkiegészítő formájában – megfelelő mennyiségű fogyasztás esetén az izmok „savasodása” elkerülhető általa. Az őszibarack, a körte és az alma rosttartalma miatt szintén hasznos, béltisztító hatással bír. És ilyen a szilva, valamint a szőlő is. Ezek mind-mind tartalmaznak cukrot és szénhidrátot is, ezért nagyon oda kell figyelni az elfogyasztott mennyiségre. Sőt, az immunerősítésnél a fizikai aktivitás legalább olyan fontos, mint a táplálkozás – ismertette dr. Gyimes Ernő.

Funkcionális élelmiszer kutatások Szegeden

A kutatások egy része a vitaminok és ásványi anyagok kiegészítésével, illetve a rostbevitel növelésével, valamint az antioxidánsokkal kapcsolatos. Közülük több, országos sikert elért már a tudományos diákköri konferenciákon is. Sőt, akad olyan, amelyből aztán hallgatói szakdolgozat téma és diplomamunka lett.

A legbüszkébbek azonban egyelőre arra vagyunk, hogy néhány évvel ezelőtt a csokoládé antioxidánsának kutatása a világ élvonalába tartozó kutatóhelyekkel egyidőben az SZTE-n is megkezdődhetett.

A munka során számos iparilag is jól hasznosítható megoldás, tudományos eredmény született. Célunk továbbra is a táplálkozás komplex kérdéskörét minél átfogóbban megközelíteni és körbejárni azért, hogy a közeljövőben sok-sok ilyen és ehhez hasonló, felhasználható eredményt publikálhassunk – zárta gondolatait dr. Gyimes Ernő, egyetemi docens.

Antioxidáns: így működik az öregedésgátló, fiatalító hatása - kattintson!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: u-szeged.hu
# dinnye # immunerősítő # vitamin # testépítő # természetes # vitaminforrások # funkcionális élelmiszerek # citrullin

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés