7 étel, ami felerősítheti a gyulladást a szervezetében
Ha tartós gyulladás kínozza, akár ízületi panasz, allergia vagy krónikus fáradtság formájában, akkor az étkezésére is kiemelt figyelmet kell fordítania.
A háttérben gyakran olyan étkezési szokások állnak, amelyek fokozzák a szervezetben a gyulladásos válaszokat. Bizonyos ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer túlzott működéséhez és a hosszú távon komoly problémát okozhatnak.
Finomított szénhidrátok: fehér kenyér, sütemények
A finomított szénhidrátok – például fehér kenyér, péksütemények – gyors vércukorszint-emelkedést váltanak ki, és az ebből fakadó inzulinszint-változás gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben. Harvardi kutatók szerint ezek az ételek hosszútávon hozzájárulnak a krónikus gyulladásos folyamatok romlásához.
Részben hidrogénezett zsírok (transzzsírok)
A transzzsírok a legkártékonyabb zsírok közé tartoznak: elősegítik a rossz koleszterin (LDL) emelkedését, csökkentik a jó koleszterin (HDL) mennyiségét, és jelentősen fokozzák az általános gyulladást. Késztermékekben, süteményekben, a mikrós popcornban, instant termékekben gyakran megtalálhatók.
Vörös hús és feldolgozott húsáruk
A vörös és különösen a feldolgozott hús, mint például a kolbász, a szalonna vagy a felvágottak magas telített zsírtartalommal bírnak, melyek fogyasztása a gyulladásos markerek tartós emelkedésével járhat. Emellett több tanulmány hozza összefüggésbe szív- és érrendszeri betegségekkel és rákos folyamatokkal is.
Sült és zsírban gazdag olajban készült ételek
A forró olajban a magas hőmérséklet hatására keletkező káros vegyület sejtszintű gyulladást idézhet elő, amely hosszú távon elősegítheti a krónikus betegségek kialakulását.
Hozzáadott cukor, cukros üdítők, édességek
A nagy mennyiségű hozzáadott cukor – például üdítőitalokban, édességekben – felboríthatja az anyagcserét, inzulinrezisztenciához és a szervezet gyulladásos állapotának felerősödéséhez vezethet.
Omega-6 zsírban gazdag növényi olajok
Bár az omega-6 zsírsavak létfontosságúak, túlzott fogyasztása (különösen omega-3 források nélkül) elősegíthetik a gyulladásos válaszokat. Éppen ezért fontos az egyensúly fenntartása, (kevesebb napraforgó- és kukoricaolaj), valamint az omega-3-ban gazdag élelmiszerek fogyasztása.
Előrecsomagolt, ultrafeldolgozott élelmiszerek
Az előre elkészített ételek (chips, előre csomagolt ételek, kész tésztafélék stb.) nemcsak magas só-, cukor- és zsírtartalmúak, hanem tartalmazhatnak gyulladást kiváltó adalékokat is. Ráadásul ezen étrend a szívbetegség, 2-es típusú cukorbetegség és akár bizonyos daganatok magasabb kockázatához is köthető.
Összegzés
- A krónikus gyulladásos állapotokat az étrend is befolyásolhatja.
- Bizonyos ételek, például a finomított szénhidrátok és transzzsírok, súlyosbíthatják a gyulladást.
- Vörös és feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása káros egészségügyi hatásokkal járhat.
- A hozzáadott cukor és a sütött ételek hozzájárulhatnak az oxidatív stressz fokozódásához.
- Az étrendi egyensúly fenntartása, például omega-3 zsírsavak bevitele, mérsékelheti a gyulladást.
Mennyi a magas CRP-szint, mikortól jelez betegséget és mit árul el a CRP a szívroham kockázatáról?
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!