Ezeket látta már?

Tényleg okozhatnak a káposztafélék pajzsmirigyproblémát?

Dietetika
2023. május 13. 11:04
káposzta, hormonzavar, pajzsmirigy, étkezés

Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit eszünk a káposztafélékből!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a káposztafélék szervezetünkre gyakorolt hatásáról:

"Kell-e félni a káposztafélék evése esetén pajzsmirigy-megnagyobbodástól (golyvától)?

Rövid válasz: csak olyan esetekben, amikor hónapokon át nyersen egy kilogramm vagy nagyobb mennyiséget fogyaszt valaki káposztafélékből. Amúgy nem.

Viszont egy extrém esetről megjelent ismertetés a New England Journal of Medicine-ben, ami egyben rámutat az őrültségekig hajtott természetgyógyászat veszélyeire is: egy 88 éves kínai nőt New Yorkban, 2010-ben a családja vitt be a sürgősségi osztályra. A néni arról számolt be, hogy 3 napja levert, gyenge volt, nem tudott járni és nyelni. Becslések szerint napi 1,0-1,5 kg nyers bok choy-t (fehér kínai káposztát) evett több hónapon keresztül, abban a hitben, hogy ez segít a cukorbetegség szabályozásában. Röviden: myxödémás kóma alakult ki Nála, amely a pajzsmirigy-alulműködés életveszélyes szövődményeként fellépő kómás állapot.

A Brassica rapa chinensis, más néven bok choy, pak choi vagy kínai fehér káposzta úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, ami a kápsztafélék (Brassicaceae) családjában széles körben előforduló vegyületcsoport.

A glükozinolátok egyes bomlástermékei, mint például a tiocianátok, nitrilek és oxazolidinek, a gátló hatást gyakorolhatnak a pajzsmirigyre. Az 1920-as években végzett vizsgálatok voltak az elsők, amelyek kimutatták golyva (pajzsmirigy-megnagyobbodás) kialakulását nyulakban, amelyeket főként káposztával etettek.

Az élelmiszerek lehetséges golyvakialakulást serkentő (goitrogén) tulajdonságai iránti érdeklődés a goitrin (1,5-vinil-2-tiooxazolidon) felfedezéséhez vezetett a káposztafélékben. egyes magvakban és sárgarépában. A goitrin gátolta a pajzsmirigy jódfelvételét.

A fenti betegnél a probléma az volt, hogy jelentős mennyiségű nyers kínai fehér káposztát fogyasztott. Nyersen fogyasztva a káposztafélékből a mirozináz enzim szabadul fel, amely felgyorsítja a glükozinolátok lebontását; a főzési folyamat nagyrészt deaktiválja ezekben a zöldségekben a mirozinázt, így félni golyvától nem kell."

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a COPD kezdeti tünetei!



Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
# kaposzta # pajzsmirigy # hormon # pak choi

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés