Ezeket látta már?

Mi a pH érték?

Dietetika
2010. január 18. 14:21
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Gyakran halljuk ezt a kifejezést. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mit is jelent, és hogy miért fontos számunkra? Beszélgetőpatrnereink Dr. Török Szilveszter biokémikus (T.Sz.) és Dr. Cseuz Regina reumatológus (Cs.R.)

- pH érték. Gyakran halljuk ezt a kifejezést. De vajon tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mit is jelent, és hogy miért fontos számunkra?

ph-280x200-d0000053882e8eab3cff1

Forrás: freepress.hu


(T.Sz.): A pH érték normálistól való eltérése hosszú távon súlyos következményekkel járhat egészségünkre. A problémák az emésztési zavaroktól egészen a mozgásszervi megbetegedésekig terjedhetnek.

- De mi is a pH érték? Egy mérőszám, amely bármely folyadék, többek között a testnedveink sav és lúg háztartását jelzi. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán mérik. A 7-es pH-júak a semleges oldatok. Ettől az értéktől lefelé egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb.

(T.Sz.): Nyálunk viszont állandóan lúgos, ezért a pH-ja 7,5. A bőrünket, pedig enyhén savas védőréteg fedi, ezért a pH-ja 5.5 körül mozog. Testünk valamennyi részén található testnedveinknek van egy optimális pH értéke, amelyre szervezetünk állandóan felügyel. Vérünk pH-ja 7,3 körüli, tehát lúgos. Ha ez az érték akár kéttizednyit is csökkenne, abba belehalnánk.

A lúgok szervezetünkben a megújulást, míg a savak a lerakódások képződését segítik. A lerakódások számtalan betegséghez vezethetnek.

- A tudomány nyomára bukkant azoknak a kémiai elemeknek, amelyek a lúgosságot és a savasságot okozzák.

(T.Sz..): A savképződésért felelős foszfor, a húsokban, az édességekben, a fehérlisztben és a tartósítószerekkel készült valamennyi ételben és italban megtalálható. És a mai ember táplálékai háromnegyedét sajnos ezek teszik ki.

- A savakat közömbösíteni képes lúgosító elemek, a kalciummal az élen, a barnalisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben fordulnak elő nagy mennyiségben.

(T.Sz.): Hogy testünk elsavasodási folyamatait leállítsuk, 10 étkezésből 8-szor kellene ilyen ételeket fogyasztanunk.

- A savas szervezet fáradékonyabb és teljesítőképessége is gyengébb. Ha a tápanyagokkal szervezetünk nem kap a savak semlegesítéséhez elegendő kalciumot, akkor elvonja azt máshonnan.

(Cs. R.): Ez súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet. Hiszen a csontok, az izületek, az izmok alapvető összetevői ezek az anyagok. Ezért érdemes odafigyelni, mi kerül a hasunkba. De akár megmérhetjük szervezetünk savasságát otthon is. Vizeletünkbe egy héten át rendszeresen mártsunk lakmuszpapírt. Ha átlagosan 6,5 és 5,5 között mozog vizeletünk pH értéke, akkor még nem vészes a helyzet, de ennél alacsonyabb, akkor jobb, ha elkerüljük a pH fő ellenségeit, a foszfor és tartósítószer hozzáadásával készült ételeket.

Tekintse meg a témához kapcsolódó videót!

forrás: http://www.freepress.hu

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: freepress.hu
# diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés