Ezeket látta már?

Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Dietetika
2019. január 24. 10:53
Módosítva: 2019. január 24. 10:53
egeszseges_taplalkozas

Mint életünk minden területen, az élelmiszerek táján is rengeteg halhatatlan tévhit alapján tájékozódunk nap, mint nap. Az alábbiakban négyet gyújtöttünk össze azok közül a tények közül, amit majdnem mindenki rosszul tud.

1. Annyi egészséges zsírt ehetsz, amennyit csak akarsz

Mi az igazság? Noha az olívaolaj, részben egyszeresen telítetlen zsírtartalma miatt, jobb a szívünknek, mint a vaj a maga artériaszűkítő telített zsírjaival, mindkét típusból egy-egy kanálnyi 100-120 kalóriát tartalmaz. Alapvetően ugyanis minden zsírtípus nagyjából hasonló kalóriaértékekkel rendelkezik.

2. A friss mindig jobb, mint a fagyasztott

Mi az igazság? A fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak lehetnek, mint a frissen vásárolt tertmények, hiszen ma már a betakarítás után rögtön gyorsfagyasztják a zöldség- és gyümölcsféléket, így nem ritka az sem, hogy a fagyasztott zöldségben több tápanyag található, mint a hosszú utat bejárt, fagyasztás nélkül tárolt, ún. friss termények. Ha friss árut akarunk, akkor inkább vegyünk hazai terméket, minden más esetben valószínűleg jobban járunk a fagyasztott termékekkel.

3. A barna kenyér jobb mint a fehér

Mi az igazság? Egy ún. barna kenyér lehet, hogy csak színében barna, amit a karamelltartalmú színezéknek köszönhet. Az igazán egészséges kenyér az, ami teljes gabonaszemekből készült, vagy teljes kiőrlésű búzából. Ezekben az esetekben a kenyér ugyanis majdnem kétszer annyi rostot tartalmaz, mint más kenyérfajták és ugyanígy magasabb a szelén, kálium és magnéziumtartalma is. A vegetáriánus étrendet egyesek unalmasnak tartják. Tényleg így van? Kattintson!

4. Ha a címkén természetes alapanyagok felirat szerepel, az csak jót jelenthet

Mi az igazság? A természetes alapanyagok tulajdonképpen bármit jelenthet, egyelőre egyetlen élelmiszeripari szabvány vagy nemzetközi, illetve helyi jogszabály sem határozta meg egyértelműen, mi a természetes alapanyagok konkrét definiíciója. Ilyenformán a címkén csak természetes alapanyagokat ígérő termékben is lehet csupa olyan összetevő, ami egyébként számos élelmiszeripari feldolgozási fázison ment keresztül és több olyan összetevőt is tartalmazhat, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy a feldolgozott cukor.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# diéta # életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés