Ezeket látta már?

Vércukorcsökkentő kenyér: ilyen liszt kell a sütéséhez

Dietetika
2024. szeptember 09. 12:04
vércukorcsökkentő kenyér sütés összetevő liszt

Az Amerikai Táplálkozási Társaság talált egy pékáruk elkészítésére alkalmas alapanyagot, ami normalizálhatja a vércukorszintet.

Az egészségesebb pékáruk előállítását célzó kutatás során kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből az ATT szerint olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet, végső soron pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásához járul hozzá.

A cukorbetegségeknek kifejlesztett liszt hüvelyeseken alapul

A hüvelyesekből álló összetevői között szerepel a

  • csicseriborsó,
  • a lencse
  • és a bab.

Ezek a hüvelyesek fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Hogy kiderüljön, valóban olyan egyedülálló-e ez a potenciálisan úttörő liszt, mint ahogy azt alkotói állítják, a csapat tagjai először egészséges emberen tesztelték a a kísérleti kenyér hatását.

Az Amerikai Táplálkozási Társaság kidolgozott egy lisztkeveréket, amelyből olyan kenyér süthető, ami hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet.

Az Amerikai Táplálkozási Társaság kidolgozott egy lisztkeveréket, amelyből olyan kenyér süthető, ami hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet.

Forrás: shutterstock.com


Embereken is tesztelték a kísérleti kenyér hatását

A kísérletben résztvevőknek 30 és 60 százalékos csicseriborsólisztet tartalmazó kenyeret kellett enniük. Hogy az ilyen kenyér fogyasztásának ízélményét kissé fokozzák, a kutatók felajánlották az önkénteseknek, hogy cukormentes lekvárral fogyasszák a kenyeret. Az eredmények meglepően jótékony hatásúnak bizonyultak.

  • Az egészségesek tesztalanyok hosszabb ideig tartó teltségérzetről számoltak be. Esetükben a vérvizsgálatok azt is kimutatták, hogy az étkezés a teltségérzetért felelős hormonok kiválasztásának növekedéséhez vezetett.
  • A cukorbetegséggel küzdők teszteredményei pedig azt mutatták ki, hogy a csicseriborsólisztet tartalmazó kenyér 40 százalékkal csökkentette a vércukorszintet.

A kedvező eredmény a kutatók szerint a keményítő hosszabb lebontásának utóhatása a szervezetben. Ugyanakkor hangsúlyozzák, nem könnyű feladat az embereket arra ösztönözni, hogy változtassanak étkezési szokásaikon az esetleges egészségügyi problémák megelőzése és leküzdése érdekében, de az ilyen előrelépéseknek kulcsszerepet kell játszaniuk a közvélemény hozzáállásának megváltoztatásában.

A kutatás eredményét a The American Journal of Clinical Nutrition című szakmai folyóiratban tették közzé.

Olvasta már?

Cukorbetegként is ehet kenyeret, ám nem mindegy, hogy milyet
Kapcsolódó cikk

Cukorbetegként is ehet kenyeret, ám nem mindegy, hogy milyet



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
# Cukorbetegség # diabétesz # kenyér # liszt # reform étel # vércukorcsökkentő

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés