Mikor előnyös, és mikor tesz rosszat a nyers zöldség diéta?
Mi a lényege a nyers zöldség diétának, mit lehet enni, és miért hatékony? Válaszok a cikkben!
Ha sok nyers zöldséget fogyasztunk, valóban nagyobb eséllyel kerülhetjük el a depressziót? Az biztos, hogy a nyers zöldségek nemcsak a testünkre, a mentális egészségünkre is hatnak, de mire kell ügyelnünk?
Nyers élelmiszer = mentális egészség? Egyre többen vannak, akik nyers ételeket esznek, mert úgy vélik, ez a fajta étkezés javítja a mentális egészséget, és a depressziót is könnyebben elkerülhetik.
Miből áll a nyers zöldség diéta?
A nyers élelmiszer étrend tulajdonképpen vegetáriánus, növényeken alapuló diéta, melynek lényege, hogy a követői egyáltalán nem, vagy csak nagyon kicsit főzik meg az élelmiszereket. Vannak, akik csak a 100 százalékban nyerset eszik meg, mások megengedik maguknak, hogy megfőzzenek ezt-azt.
Nincsenek szigorú szabályok, mindenki maga dönti el, mennyi nyerset és mennyi főtt zöldséget fogyaszt. Általánosságban a nyers étel diéta követői 80, vagy ennél is nagyobb százalékban nyers élelmiszereket esznek, főként zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket és magvakat, és hangsúlyozottan biotermékeket.
Változatos, hogy ki mit hisz egészségesebbnek: a nyers zöldség diéta követői többségükben nem esznek húst, tejtermékeket és tojást sem, de annál több, és változatosabb zöldséges- és gyümölcsös ételt fogyasztanak .
Melyek az előnyei?
Sokan az egészségügyi előnyei miatt váltanak a nyers zöldség étrendre. Alissa Cohen, az étrend egyik ismert követője, krónikus Candida (gomba) fertőzése és kimerültség-érzése miatt állt át a nyers zöldség diétára.
Angela Stokes, aki könyveket is írt a témában, túlsúlyát dobta le a diéta segítségével. Követői szerint, a nyers zöldség-étrend komoly betegségektől védi meg őket, kiemelendő azonban, hogy az étrend rajongói úgy vélik, mentális frissességükről és egészségükről is gondoskodik a diéta.
Valóban segítséget nyújthat ebben a nyers zöldség étrend, de akad néhány mentális egészséget érintő, pszichológiai változás, amely bekövetkezhet a nyers élelmiszerek fogyasztásának hatására. Tudnivaló, hogy bizonyos diéták célja az agyi kémia megváltoztatása, hogy átálljunk az egészségesebb étkezésre.
Azok, akik a nyers élelmiszer diétával javítani szeretnének mentális egészségükön, annak tudatában tegyék ezt, hogy a hiányos étrend mentális betegségekhez is vezethet, és, a hagyományos orvoslás nem osztja a nézetet, hogy a nyers zöldség-étrend gyógyíthatja a mentális betegségeket.
Néhány dolog persze van, ami miatt a nyers élelmiszerek fogyasztása javíthatja a mentális egészséget:
- jobb szabályozás és ellenőrzés a vércukorszint felett: ezek az ételek növényi alapúak és cukrot sem tartalmaznak;
- Elkerülhetjük velük a tartósítószereket (ha bio élelmiszereket eszünk), ezáltal az emésztésünk is jobb lehet;
- táplálóbb ételeket ehetünk: minőségiek és tápanyagban gazdagok: jobb étkezési szokásokat alakíthatunk ki, mint azok, akik heti többször gyorséttermekben fogyasztják el ételeiket, vagy hagyományos módon táplálkoznak.
Melyek lehetnek a veszélyei?
Amit azonban nemigen említenek a nyers étrenddel kapcsolatosan, az az, hogy olyan mentális egészségügyi gondokat is a felszínre hozhat, amelyek rejtve vannak a mindennapi életben. Mivel a nyers étrendben nincs sem csokoládé, sem alkohol, sem habos sütemény - amikkel sokan kompenzálnak bizonyos problémákat az életükben -, a mentális problémák is felszínre kerülhetnek. Az érzelmi problémák, amelyeket a túlevéssel kompenzálunk könnyen feltörhetnek. Esetükben tehát veszélyes lehet a nyers étrend, ha felügyelet, segítség nélkül végzik.
A legjobb, ha a diéta előtt orvossal konzultálunk, és ne feledjük azt, ami bármely diétától, ételtől független: egyetlen problémánkat sem oldhatjuk meg az ételekkel vagy az alkohollal. Helyette keressünk szakértő segítséget, akivel feldolgozhatjuk a problémáinkat.
Aki mentális betegséggel küzd és gyógyszert szed, véletlenül se hagyja abba a szedését, mert az veszélyes mellékhatásokkal járhat, a nyers étrend követői pedig tartsák be a diétára vonatkozó utasításokat!
A nyers zöldség diéta nem mindenki számára ideális
Bizonyos betegségek, például pajzsmirigy-alulműködés, emésztőrendszeri gyulladások vagy étkezési zavarok esetén különösen körültekintően kell eljárni. A keresztesvirágú zöldségek – például brokkoli, karfiol, kelkáposzta – túlzott, nyersen történő fogyasztása gátolhatja a pajzsmirigy működését, ha valaki jódhiányban is szenved. Emellett a magas rosttartalom érzékeny beleknél puffadást, hasfájást, akár hasmenést is okozhat, főként, ha túl hirtelen történik az étrendváltás.
A tápanyagok felszívódása szempontjából sem mindegy, mit és hogyan eszünk
Egyes zöldségek (pl. paradicsom, sárgarépa, spenót) tápanyagtartalma, különösen a likopin, a béta-karotin vagy a vas jobban hasznosul, ha az étel enyhén meg van főzve vagy párolva. A nyers diéta követésekor ezért különösen fontos a változatosság, valamint az, hogy magas biológiai értékű fehérjeforrásokat is tartalmazzon az étrend, például csírákat, dióféléket, hüvelyeseket – megfelelően előkészítve.
A nyers diéta során B12-, D-vitamin-, vas-, cink- és omega-3 zsírsavhiány is kialakulhat, különösen, ha teljes mértékben kizárja az állati eredetű élelmiszereket. Érdemes tehát rendszeresen ellenőriztetni a laborértékeket, és szükség esetén étrend-kiegészítőkkel pótolni a hiányzó tápanyagokat.
Végül, bármilyen életmódváltás előtt érdemes feltenni magunknak a kérdést: mi motivál bennünket?
Ha a cél az energikusabb, tisztább közérzet vagy egy könnyebben emészthető étrend kialakítása, a nyers diéta – fokozatosan bevezetve – hasznos lehet. De ha a változás mögött szorongás, kontrollkényszer vagy kompenzálási kísérlet húzódik meg, akkor érdemes pszichológus segítségét is igénybe venni, hogy testi-lelki szinten is fenntartható, egészséges utat találjunk.
Ezekkel a színes ételekkel csökkenthetjük a rák kockázatát is
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!