Ezeket látta már?

Elhízás - ekkor érdemes fogyást segítő gyógyszerekhez nyúlni

elhízás túlsúly ellen gyógyszer fogyás

Az orvos elmondta, mikor elég az életmódterápia és mikor érdemes azt kiegészíteni gyógyszeres kezeléssel.

A kilók elleni harcot sokan azzal a felkiáltással adják fel, hogy eddig sem sikerült lefogyni, ráadásul a túlsúly családi vonás. Holott, ha tisztában vagyunk vele, hogy az elhízás milyen krónikus és súlyos betegségek rizikófaktora, azt is tisztán kell látnunk, hogy a fogyás sokszor az egészségvédelem miatt (is) szükséges. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azt tanácsolja, hogy ha nem sikerül leadni a felesleges kilókat, kérjünk orvosi segítséget, ugyanis a szakember akár gyógyszerekkel is tudja támogatni a fogyást.

A túlsúly és az elhízás a fölös kilók arányában különbözik

Az elhízás és a túlsúly globális probléma, hiszen a WHO (2015) adatai alapján világszerte 2,3 milliárd ember túlsúlyos, közel 700 millióan pedig elhízottak. Magyarországon a felnőtt lakosság 65% minősült túlsúlyosnak vagy elhízottnak.

A következő testtömeg-index (BMI) kategóriák különíthetők el

  • normál súly: 18.5-24,9
  • túlsúly: 25-29,9
  • I. fokú elhízás (enyhe): 30-34,9
  • II. fokú elhízás (középsúlyos): 35-39,9
  • III. fokú elhízás (súlyos): 40 felett

Az életmódváltás minden esetben szükséges

Az elhízás jelenleg az egyik legnagyobb egészségügyi probléma, hiszen számos komoly szövődményt okozhat: többek között 2-es típusú cukorbetegséget, szív-és érrendszeri betegségeket, metabolikus szindrómát, megnöveli a daganatok kialakulásának kockázatát, valamint különböző hormonális eltolódásokat is okoz.

A megfelel ütemű és tartós fogyás elérése egy összetett folyamat: szükséges hozzá életmódváltoztatás (megfelelő étrend, rendszeres fizikai aktivitás), melyet érdemes olykor kiegészíteni pszichoterápiával (például kognitív viselkedésterápiával), valamint az orvos javasolhat különböző gyógyszereket is. Bizonyos esetekben sebészeti beavatkozások is indokoltak.

Az elsődleges mozzanat a diéta és a testmozgás – két olyan kitétel, amitől az emberek a leginkább tartózkodni szoktak, mert sokakat a kényelem vezérel és nem szívesen változtatnak. Az elhízásra való gyógyszerek azonban önmagukban csak mérsékelt eredménnyel járnak, ráadásul abbahagyásukkor visszajöhet a túlsúly, ha nincs mellette életmódváltás. Éppen ezért a megfelelő és tartós eredmény érdekében kombinálni kell ezeket módszereket. A megfelelő testsúlycsökkentő életmód kialakításában nagy segítséget jelenthet az életmód orvoslás.

Milyen gyógyszerek adhatók a fogyás eléréséhez?

Gyógyszeres kezelést általában 30 BMI érték fölött javasolnak az orvosok, amikor már sem a diéta/mozgás, sem pedig a pszichés támogatás nem hozta meg a kívánt eredményt. Az elhízás kezelésére alkalmazott gyógyszerek fokozhatják a telítettségérzést, csökkenthetik a tápanyag-felszívódást, felpörgethetik az anyagcserét.

Az FDA az alábbi öt gyógyszer hatóanyagot engedélyezi: orlisztát, fentermin-topiramát, naltrexon-bupropion, liraglutid és szemaglutid. Ezen hatóanyagok különböző módon hatnak, más utakon támogatják a fogyást. Érdemes tudni, hogy nem minden készítményt lehet hosszabb távon alkalmazni, ráadásul mellékhatásokkal is járhatnak, így mindenképp szigorúan követni kell az orvos utasításait a használatukat illetően!

Első lépés az orvosi kivizsgálás

Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azt tanácsolja, hogy ha nem megy a fogyás, érdemes még a gyógyszeres kezelés előtt ellenőriztetni bizonyos hormonjainak a szintjét, ugyanis több endokrin betegség is okozhat elhízást és hátráltathatja a fogyást. Ilyen például az inzulin-rezisztencia, az ösztrogéndominancia, a pajzsmirigy alulműködés, valamint az olyan hormonok mennyiségének az eltolódása, mint a DHEA, GH, ghrelin, kolecisztokinin, tesztoszteron. Ezeket érdemes ellenőriztetni, mivel, ha a szintjük nem kerül normalizálásra, úgy az alkalmazott terápiák hosszútávon sikertelenek maradhatnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Májvédő vagy májkárosító? Így táplálkozzon, ha jót akar tenni a májának

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasi elhízás

Forrás: Endokrinkozpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához