Ezeket látta már?

Hízásra hajlamos? Kiderült, melyik enzim lehet a felelős

túlsúly, elhízás, hormon pajzsmirigy

Ha nem működik megfelelően, akkor súlyos hormon rendellenességek léphetnek fel.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban a túlsúly és a cukorbetegség kapcsolatáról:

"A hízás és a hízási hajlam új okát fedezték fel: tudtuk, hogy a súlyfölösleg fokozza az inzulin-rezisztenciát és végső soron 2. típusú cukorbetegséghez vezet, de most kiderülni látszik, hogy ennek fordítottja is igaz lehet, amennyiben az inzulintermelés zavara fokozhatja a hízás és szövődményei kockázatát.

A túlsúly növeli a cukoranyagcsere felborulásának és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Most viszont a Bázeli Egyetem kutatócsoportja ennek az ellenkezőjét is kimutatta: a szervezet inzulintermelésének hiánya hozzájárulhat a túlsúlyhoz.

A rossz táplálkozás, a túl kevés mozgás és a túlsúly - az életmód - befolyásolja az anyagcsere-betegségek, így a cukorbetegség kockázatát. De a kapcsolat fordítva is működik, ahogy egy kutatócsoport közreadta a Bázeli Egyetem Biomedicina Tanszékéről és a Bázeli Egyetemi Kórházból a Nature Communications folyóirat 2022. 08. 13-i számában.

A kutatócsoport a PC1/3 proteáz nevű enzimfehérjére összpontosított, amely kulcsfontosságú a szervezetben: különböző inaktív hormon-előanyagokat alakít át végső, aktív formává. Ha ez az enzim nem működik megfelelően, akkor súlyos hormonrendellenességek léphetnek fel. A következmények közé tartozik az ellenőrizhetetlen éhségérzet és a jelentős mértékű elhízás is.

Eddig azt feltételezték, hogy ezt a szabályozási zavart a jóllakottság hormonok aktiválásának hiánya okozza. De amikor kikapcsolták a PC1/3-at az egerek agyában, az állatok testtömege nem változott jelentősen. A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az agyműködésen kívül másnak kell lennie a háttérben.

Következő lépésükben azt tesztelték, hogy a túlsúlynak oka lehet-e más hormonok nem megfelelő aktiválása. A PC1/3 többek között az inzulint is aktiválja. Az inzulin kulcsszerepet játszik a vércukorszint és a zsíranyagcsere szabályozásában. A kutatók egerek hasnyálmirigyének inzulintermelő béta-sejtjeiben gátolták a PC1/3-at. Az állatok lényegesen több kalóriát fogyasztottak, majd hamarosan túlsúlyosak és cukorbetegek lettek.

Ezek az eredmények azért is érdekesek, mert a PC1/3 aktivitása csökkent a prediabéteszes betegek hasnyálmirigyében. Ez azt jelzi, hogy a kóros inzulinaktiválás nemcsak következménye, hanem oka is lehet a túlsúlynak.

De a PC1/3 az egészséges egyének testtömeg-szabályozásában is fontos. A kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy a PC1/3 gén aktivitása a hasnyálmirigyben fordított STATISZTIKAI összefüggést mutat az általános népesség testtömegével – vagyis az elegendő PC1/3 aktivitás elősegíti az egészséges testtömeg fennmaradását.

Az a felismerés, hogy az inzulintermelő béta-sejtek fenti működési problémája a hízás kiváltó oka lehet, új kezelési lehetőségeket nyithat meg."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inzulinrezisztencia - ilyen veszélyeket rejthet az öndiagnosztizálás az endokrinológus szerint

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#inzulinrezisztencia

Hivatkozás: Daniel T. Meier, Leila Rachid, Sophia J. Wiedemann, et al. Prohormone convertase 1/3 deficiency causes obesity due to impaired proinsulin processing. Nature Communications, 2022; 13 (1) DOI: 10.1038/s41467-022-32509-4

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához