Ezeket látta már?

Lassú az anyagcseréje? Ezek az ételek felpörgetik

lassú anyagcsere, diéta, étrend, anyagcsere gyorsító, zöld tea, kávé, tojás

Mik azok az ételek, italok, amikkel megtámogathatjuk a fogyást? Mutatjuk!

Miért lehet lassú az anyagcsere?

Az anyagcsere – nagyon leegyszerűsítve – azoknak a bonyolult biokémiai folyamatoknak az összefoglaló elnevezése, melyek segítségével a sejtjeink biztosítják a szervezetünk működéséhez szükséges energiát. Mindenkinek van egy ún. alapanyagcsere-rátája, mely a legalapvetőbb testi funkciókhoz nélkülözhetetlen energiamennyiséget jelenti. Az, hogy mennyi energiát igényel valaki, függ az életkortól, a nemtől, az általános egészségi állapottól, illetve attól, hogy mennyire aktív életet él valaki. Jóval több energia kell annak, aki nehéz fizikai munkát végez vagy rendszeresen, intenzíven sportol, mint az, aki (bár azonos életkorú, nemű és testsúlyú) alapvetően ülő életmódot folytat.

Az energiát az elfogyasztott ételekkel, italokkal biztosítjuk a szervezetünknek. Az egyes tápanyagcsoportok feldolgozásához, megemésztéséhez valamivel több energia szükséges, mint másokhoz. A fehérjék megemésztése „energiaigényesebb”, mint a zsíroké, és a fehérjében gazdag étrend az alapanyagcsere-rátát is némileg megemelheti.

Ezzel szemben a feldolgozott élelmiszerek, a túl kevés fehérje, a zsírokban és szénhidrátokban gazdag étrend lassíthatja az anyagcserét.

Anyagcserét felturbózó ételek

Jó néhány olyan élelmiszer van, melyeknek anyagcsere-gyorsító hatásokat tulajdonítanak, sőt egyenesen „negatív kalóriásnak” nevezik őket, mert a megemésztésükhöz több energiát kell felhasználni, mint amennyit tartalmaznak. Ha tehát – elméletileg – ezekből áll az étrendünk, akkor könnyedén megszabadulhatunk a súlyfeleslegtől. Ez azonban sajnos így nem teljesen igaz.

Az valóban igaz, hogy bizonyos összetevők az anyagcserére is hatással vannak. Ezek közé tartozik például a koffein, a zöld teában megtalálható EGCG , vagy a kapszaicin, mely a csípős paprikában lévő egyik fitonutriens. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az anyagcsere felgyorsítása egyrészt minimális, másrészt az összetevők nagy dózisa szükséges már ehhez a hatáshoz is.

4 anyagcsere-gyorsító élelmiszer

Ennek ellenére, érdemes néhány élelmiszerrel és hatóanyaggal kísérletezni, mert kiegyensúlyozott, fehérjében gazdag, csökkentett összkalóriatartalmú étrend és rendszeres testmozgás mellett ezek segíthetik, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegtől. Ráadásul, ezekben az élelmiszerekben más olyan összetevők is vannak, melyek pozitív hatással vannak az egészségünkre!

1. Zöld tea

A zöld teában nemcsak az anyagcserére ható összetevők vannak, de a krónikus betegségek és az öregedés ellen hatásos antioxidánsok is. Ezek pedig nemcsak a testsúly csökkentéséhez járulhatnak hozzá, de az elhízással összefüggő betegségek rizikója is alacsonyabb lesz a zöld tea rendszeres fogyasztásával. A javasolt mennyiség 3-4 csésze zöld tea naponta, de ha valaki nem szereti a zöld tea ízét, kivonatát kapszula formájában is szedheti.

2. Tojás

A tojást az egyik legtökéletesebb élelmiszernek tartják: olcsó, mindenki számára könnyen elérhető és számtalan formában elkészíthető. A tojás fehérjében gazdag, a magas proteintartalmú ételek pedig akár 20-30 százalékkal is emelhetik az anyagcsere-rátát. Emellett a fehérjét tartalmazó ételek más módon is támogatják az egészséges fogyást, például hosszabb ideig eltelítenek (így ritkábban éhezünk meg és kisebb az esély a túlevésre is), és az izomépítéshez is nélkülözhetetlenek.

3. Csípős paprika

Már említettük, hogy a csípős paprika egyik összetevője, a kapszaicin enyhe mértékben képes gyorsítani az anyagcserét. Emellett a kapszaicinnek étvágycsökkentő hatásait is megfigyelték. Ne legyenek azonban illúzióink: nagyjából 30 mg kapszaicin elfogyasztásával 50 kalóriával többet éget el a szervezet és 75 kalóriával kevesebbet veszünk magunkhoz. Minél csípősebb egy paprika, annál nagyobb a kapszaicintartalma, de mivel a nagyon csípős ízeket nem mindenki kedveli, célszerűbb kapszaicint tartalmazó étrend-kiegészítőket választani.

4. Kávé

A kávéban található koffein nemcsak az anyagcserére van hatással, de a szellemi és fizikai teljesítőképességet is javítja, sőt egyre több kutatás talál bizonyítékot arra, hogy bizonyos betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszik. Nem szabad azonban túlzásba vinni a fogyasztását. Napi 300-350 mg koffeintől már érezhetjük a pozitív hatásokat, ez 2-3 csésze erős kávénak felel meg.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Előfordul, hogy apró, fekete pontokat lát? Ez a betegség is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fogyókúra

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához