Ezeket látta már?

Új fogyasztótabletta: a kísérletek megerősítették a szívre gyakorolt ​​jótékony hatását

fogyasztótabletta elhízás szív-érrendszer cukorbetegség étvágycsökkentő

Amerikában már hatalmas siker, Németországban még csak most kezdi meg hódító útját a szer.

Idén nyáron végzett mérföldkőnek számító klinikai vizsgálat eredményei először utaltak rá, hogy a fogyás céljára adott gyógyszer önmagában csökkentheti a szívinfarktus, a szélütés vagy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél.

Az orvostársadalmat is megosztja a gyógyszer használata. Egyik tábor a gyógyszer hatékonysága mellett voksol, szerintük segíthet megelőzi a túlsúllyal jelentkező problémákat, például a szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy az ízületi fájdalmakat. Más orvos szerint viszont nem jó ötlet abba a tévhitbe ringatni az embereket, hogy egészséges életmód nélkül lefogyhatnak, mert ez hosszabb távon súlyos problémákat okozhat.

Milyen típusú gyógyszer és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Wegovy-t diétával és testmozgással együtt alkalmazzák a testtömeg csökkentésére és fenntartására.

Olyan felnőtteknél alkalmazzák, akiknek:

  • a testtömegindexe legalább 30 kg/m² (elhízás) vagy
  • a testtömeg indexe legalább 27 kg/m², de kevesebb mint 30 kg/m² (túlsúly), és akiknél egyidejűleg a testtömeggel kapcsolatos kísérőbetegség, például cukorbetegség, magas vérnyomás, rendellenes vérzsírszint, obstruktív alvási apnoe (légzési problémák alvás közben) is fennáll, illetve akik korábban szívrohamon, agyvérzésen vagy érrendszeri betegségen estek át.
  • Olyan, legalább 12 éves serdülők esetében is alkalmazzák, akiknek a testtömegindexe eléri vagy meghaladja a 95. percentilist az életkoruknak és nemüknek megfelelően (elhízás), és akiknek a testtömege 60 kg-nál nagyobb.
  • A testtömegindex (BMI) a testtömeg és a testmagasság arányát méri. A 95. percentilishez tartozó BMI azt jelenti, hogy magasabb, mint az azonos életkorú és nemű személyek 95%-a esetében.

Hogyan fejti ki hatását?

A Wegovy hatóanyaga, a szemaglutid, egy „GLP-1 receptor izgató”. Ugyanúgy fejti ki hatását, mint a GLP-1 (a szervezetben megtalálható természetes hormon), és többek között úgy tűnik, azáltal szabályozza az étvágyat, hogy növeli a teltségérzetet, ugyanakkor csökkenti az ételfogyasztást, az éhséget és a sóvárgást.

Kimutatták, hogy 20%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kiújulásának kockázatát.

“Képzeljenek el egy olyan jövőt, ahol az elhízást és a vele összefüggő egyéb betegségeket - mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a 2-es típusú cukorbetegség - együtt kezeljük” - nyilatkozta Dr. Ania Jastreboff, a Yale Obesity Research Center igazgatója.

Megválaszolásra váró kérdések

Viszont felmerül pár fontos kérdés! Vajon a Wagovy szívre gyakorolt kedvező hatása annak tulajdonítható-e, hogy az emberek mennyit fogynak le a gyógyszer használata közben, vagy annak, hogy a gyógyszernek más hatásai is vannak?

“Továbbra sem egyértelmű, hogy a vizsgálat eredményei milyen mértékben függtek a súlycsökkentéstől, a kockázati tényező csökkenésétől vagy a GLP-1 receptor-agonisták egyéb jótékony mechanizmusától” - vetette fel Dr. Amit Khera, az University of Texas Southwestern Medical Center Dallas munkatársa.

A GLP-1 receptor-agonisták olyan hormonokat utánoznak, amelyek serkentik az inzulintermelést, elősegítik a teltségérzetet és csökkentik az étvágyat. A szemaglutid a GLP-1-et, míg a tirzepatid a GLP-1-et és a GIP nevű hormont egyaránt célozza.

Eddigi eredmények

A vizsgálat kimutatta, hogy két év elteltével a Wegovy-t használó embereknél kisebb volt a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége vagy a „prediabétesznek” tartott vércukorszint; testtömegük 9,4%-át veszítették el, szemben a placebóval kezelt 0,9%-kal; a placebóhoz képest további 6,6 centiméterrel csökkentette a derékbőségüket; és nagyobb mértékben csökkent a szisztolés vérnyomás, a gyulladás markere, amelyet C-reaktív proteinnek és triglicerideknek neveznek.

A legnagyobb előny a szívrohamok megelőzésében mutatkozott meg, ahol a kockázat 28%-kal csökkent, az agyvérzések száma pedig 7%-kal. A 20%-os kockázatcsökkentés általános megállapítása azonban statisztikailag nagyon erős volt.

Kockázatok és mellékhatások

A tanulmány nem tárt fel új biztonsági aggályokat, de azt találta, hogy nemkívánatos mellékhatások miatt többen hagyták abba a szemaglutid szedését, mint a placebót. A leggyakoribbak az emésztőrendszeri rendellenességek, például hányinger, hányás és hasmenés voltak, és az epehólyaggal kapcsolatos rendellenességek kismértékű növekedését tapasztalták a Wegovy-val a placebóhoz képest.

A kísérlet során tapasztalt fogyás mértéke, 9,4%, kisebb volt, mint a Wegovy egyéb tanulmányaiban, amelyek az átlagos súlycsökkenést megközelítették a 15%-ot. Ez a vizsgálat nem a súlykontrollra összpontosított, ahol a kísérletek jellemzően az étrendben és a testmozgásban való változtatásokat, valamint a „szoros megfigyelést” foglalják magukban, hanem a szív- és érrendszeri betegségek valós kezelésének módját modellezték.

A tanulmány néhány további kérdést megválaszolatlanul hagyott: csak a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél vizsgálták a szívkockázatot, ám a kutatók szerint fontos lenne tudni, hogy a gyógyszer hasznos lehet-e azoknak, akiknek nem volt szívbetegségük.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezeknek az ételeknek ugyanaz a hatása, mint a fogyis szenzációként felkapott injekciónak

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogyókúra

Forrás: CNN/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához