Ezeket látta már?

Gyógynövények - a Chia-mag

2011.06.02. Módosítva: 2015.11.04.

A spanyol- vagy azték zsálya magva, a chia-mag már a középkorban ismert és közkedvelt táplálék volt Közép- és Dél-Amerikában. A chia szó indián eredetű, olajosat jelent. A mag számos jótékony hatással bír, lássuk…

Chia-mag, Spanyol zsálya (Salvia hispanica)

Gyógynövények - a Chia-mag

Hol él: az árvacsalánfélék családjába tartozó növény eredetileg a trópusokon terem.

Küllemi leírás: Évelő növény, szára 1 m magasra is megnő. Levelei keresztben átellenesek, 4-8 cm hosszúak. Virága fehér, vagy bíborszínű, álfüzérben álló. Termése ún. hasadótermés. Magva 1 mm körüli, barnás-szürkés, kissé olajos küllemű.

Milyen drog készül belőle: ez esetben nem drog, hanem tulajdonképpen táplálék – táplálékkiegészítő, a növény magva.

Mit tartalmaz: jellemzően igen gazdag omega-3-zsírsavakban, 25-30% a kivonható olajtartalma, benne az alfa-linolénsavval. Jelentős a fehérje-, vitamin-, élelmi rost-, és antioxidáns tartalma is. Szénhidrát-tartalma kisebb, mint a gabonaféléké (búza, rizs, árpa, zab és kukorica).

Mire alkalmazható:

Két éve az EU befogadta, mint "új tápanyagot", és hozzájárult, hogy kenyérárukban 5%-ot elérhet a chia-mag tartalom. A modern táplálkozással (is) kapcsolatos betegségekben, mint elhízás, cukorbetegség és magas koleszterin-szint, a chia-mag fogyasztása jótékony hatással bír, összetétele miatt. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.

Hogyan fogyasztható?

Joghurthoz, müzlihez, tejtermékekhez, levesekhez, salátákhoz, öntetekhez, süteményekhez egyaránt hozzáadható, nem változtat azok eredeti ízén.

(forrás: wikipedia, originalchia, Eördögh Erika személyes közés)

Forrás: EgészségKalauz