Ezeket látta már?

Gyógynövények - a mezei zsurló

2011.10.24. Módosítva: 2015.11.04.

Izzasztó, vizelethajtó, vértisztító hatású. Hólyagbántalmak, reuma és köszvény ellen is kiváló. Mi lehet ez? Hát a mezei zsurló...

Mezei zsurló (Equisetum arvense)

Gyógynövények - a mezei zsurló

Hol él: Nyirkos rétek, árokpartok, erdőszélek, töltések növénye, melyet a népnyelv kannamosófű, bábaguzsaly, békarokka névvel is illet.

Küllemi leírás: A zsurlófélék családjába tartozó virágtalan növény. Levelei jellegzetes örvös állásúak, szára üreges, bordás, 15-20 cm-re megnövő. Maga a növény érdes tapintású. Gyöktörzse a talajban elágazó, melyből kora tavasszal hajtanak ki az egyszerű, spóratermelő szárak, majd májusban jelennek meg a zöld színű, ágas meddő hajtások.

Milyen drog készül belőle: A növény nyári, leveles meddőhajtásai képezik a drogot.

Mit tartalmaz: Kovasavat, szaponint, szerves savakat, keserűanyagot tartalmaz, valamint gazdag szilíciumban, káliumban és kalciumban.

Mire alkalmazható? Főzete izzasztó, vizelethajtó, vértisztító hatású. Hólyagbántalmak, reuma és köszvény ellen kiváló. Vérzéscsillapító, sebgyógyulást elősegítő hatása szintén ismert.

Még mire alkalmazható? A benne található szilícium tartalmú kovasav miatt a haj, a bőr és a körmök erősítője, kozmetikumokban is szerepel.

(forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia, wikipedia)

Forrás: EgészségKalauz