A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Gyógynövények – Echinacea (Kasvirág fajok)

#életmód #gyógynövény #terápia
2011.04.28. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

A hazánkban korábban nem ismert gyógynövény a fészkesek családjába tartozik, görög nevét a sün szó kiterjesztésből kapta, eredetileg dísznövényként ismerték. Mintegy 20 fajából 2-3-félét alkalmaznak gyógyászati célra is.

Hirdetés

Echinacea (Kasvirág fajok)

Hol él: Amerika (pontosabban az USA) keleti felének füves síkságain őshonos, évelő, Európában eleinte dísznövényként terjedt el, gyógyhatásaira csak későbben figyeltek fel.

Küllemi leírás: gyöktörzse rizómásodott, a szár, a hajtás magasra, akár 180 cm-re (!) is megnőhet. A bíbor kasvirág levelei tojásdad alakúak, a keskenylevelűé keskenyebbek, fűrészelt szélűek. A levelek hosszúak 10-30 cm között. A szár és az oldalsó ágak végén ülnek a virágok, fészekvirágzatban, a csöves és nyelves virágok. A növény kedveli a fényt és meleget, de a fagyot is átvészeli.

Milyen drog* készül belőle: hajtása (herba) és gyökere (radix) képezi a drogot.

Mit tartalmaz: alkilamidok, cikóriasav, glikoproteinek, flavonoidok, poliszacharidok, monoterpének.

Mire alkalmazható a gyógyászatban?

Belsőleg: elsősorban a megfázás, influenza tüneti kezelésében használatos, mérsékli a tüneteket, csökkenti a fertőzés időtartamát. Megfázásokon túl allergiás tüneteket is csökkent, hörghurut, mandula- középfülgyulladás, valamint húgyúti és nőgyógyászati jellegű fertőzések esetén is jótékony hatású. Az amerikai indián gyakorlatban szájüregi és fogínygyulladásokra, égésre, sőt vérmérgezésre is használták valaha...

(forrás: wikipedia, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia)

*drog: a növény gyógyászati célra alkalmazott, (általában) beszárított része

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.