Ezeket látta már?

HerbIndex - a mobil gyógynövénykalauz

2013.11.06. Módosítva: 2015.11.04.

Nemrégiben készült el és vált elérhetővé a HerbIndex mobil gyógynövénykalauz, melynek ötlete és kivitelezése az Apptent Studios nevéhez fűződik, akik 2011-ben HungiFungi címmel jelentették meg a mobileszközökre készített gombahatározójukat. A HerbIndex alkalmazás jelenleg 183 gyógynövény adatlapot (és több mint 200 növényfaj ismertetését), mintegy 800 fotót és színes növényrajzot tartalmaz. A színes piktogramok száma megközelíti a százat, a kereszthivatkozásoké pedig több ezerre tehető.

A HerbIndex a képes gyógynövénykalauzok új generációját képviseli:

★ terjedelme meghaladja számos szakkönyv méretét, mégis elfér egy telefonban,

★ egy-egy gyógynövényről a szöveges információk mellett több - apró részletekig felnagyítható - fotó és egyéb illusztráció található,

★ tartalma folyamatosan frissül (előfizetés alapján),

★ sokféle szempont alapján szűrhetők, illetve listázhatók ki a gyógynövények és tekinthető meg az adatlapjuk,

★ a program grafikai megjelenése igen aprólékosan kidolgozott - piktogramok segítik a szűrési szempontok kiválasztását, illetve a növények fontosabb ismertetőjegyeinek és használatuk sokféle lehetőségeinek gyors megismerését.

Az alkalmazás jelenleg android alapú okostelefonokon, illetve tableteken futtatható. A Google Play-en HerbIndex néven megtalálható (vagy a https://is.gd.herbindex címen elérhető) alkalmazás ingyenesen 20 gyógynövényfaj leírását tartalmazza, melyből megismerhető a felépítése és a keresési funkciók sokfélesége. Az összes gyógynövényfaj leírása, alkalmazási lehetőségeinek bemutatása, illetve kereshető információi előfizetés alapján érhetőek el.

A HerbIndexben böngészés során listából kiválasztva, név alapján, vagy a keresőben elérhető szempontok szerint történő szűréssel ismerkedhetünk a gyógynövényekkel és használatukkal.

Akár a böngészés, akár a keresés módot alkalmazzuk, eljuthatunk a gyógynövények adatlapjaihoz, amelyek az alábbi fontosabb információkat tartalmazzák:

  • tudományos (latin)-, közönséges magyar- és népi nevek; angol-, német- és francia növénynevek; életforma (pl. fa, cserje, vízinövény, fákon élő növény ...),
  • élőhely (pl. rétek, legelők, kaszálók, mezők; homokpuszták, szikesek; ...);
  • növényleírás;
  • felhasznált részek (ezekre piktogramok is utalnak);
  • főbb hatóanyagok; gyógyszerkönyvi- vagy növényértékelő monográfiákban való előfordulásra történő utalás piktogramokkal; főbb hatások;
  • fontosabb fitoterápiai alkalmazások; adagolás (ajánlott napi adagok); egyéb - nem gyógynövényes alkalmazások (pl. fűszer, kozmetikum; ezeket piktogramok is jelzik);
  • figyelmeztetések (amennyiben az adatlap tartalmaz ilyet, akkor azt piktogram is jelöli). (1. kép)
HerbIndex - a mobil gyógynövénykalauz

Amennyiben a keresés módot használjuk, akkor különböző paraméterek beállításával válogathatjuk ki az egyes csoportokba (pl. adott betegségcsoport, tünet, hatás, gyógyszerforma) tartozó növényeket, és tekinthetjük meg az adatlapjaikat.

A keresési lehetőségek száma igen nagy és bőven ad lehetőséget arra, hogy a gyógynövényekkel, alkalmazásaikkal és azok gyakoribb formáival tudományosan megalapozott alapinformációk segítségével ismerkedjünk. (2. kép)

HerbIndex - a mobil gyógynövénykalauz
Forrás: EgészségKalauz