Ezeket látta már?

Mire jó az orvosi tüdőfű? Így vesse be megfázás ellen!

orvosi tüdőfű, vírus, tüdőgyulladás, gyógynövény

A pettyegetett, vagy orvosi tüdőfű teáját a népgyógyászat régóta használja légzőszervi betegségek esetén. Milyen hatóanyagai vannak?

Az érdeslevelűek családjába tartozó növény, másnéven pettyegetett, vagy orvosi tüdőfű tipikus erdőalji növényfajta: árnyas erdők, főként gyertyán- és bükkerdők tipikus évelő növénye.

Tüdfőfű (Pulmonaria officinalis)

tudofu-gyogynoveny-d0000100Cdcba0837ff21 Pettyegetett tüdőfű Forrás: EgészségKalauz

Gyökérzete feketés színű, elágazó, a gyökértörzs többfejű. Tőlevelei igen jellemzőek: levélrózsában állnak, 10-15 cm hosszúak, ép szélűek, felszínükön gyakran fehér pettyezettség látszik, a levélfonák érdes. Szára már kora tavasszal megjelenik, alacsony, arasznyinál nem nő magasabbra. A virágok csövesek, előbb pirosak, később kék színűre változnak, március-májusban virágzik.

A növény leveleit szedjük, ez a drog, ez tartalmazza a hatóanyagot.

Pettyegetett tüdőfű hatóanyagai

A pettyegetett vagy orvosi tüdőfű allantoint, kevés szaponint, flavonoidokat, nyálkaanyagot, kovasavat (3%) és cseranyagokat (6-10%) tartalmaz. Az érdeslevelűekre jellemző, mérgező pirrolizidin alkaloidok nem vagy csak nyomokban találhatók meg benne!

Orvosi tüdőfű gyógyhatása

Nyugtató, enyhén vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, szöveterősítő hatású. Hörghurut, légcsőhurut, mandulagyulladás, köhögés, rekedtség, továbbá hasmenés, vesekő, hólyagpanaszok, véres vizelés kezelésére használják.

Tisztítja a tüdőt, felszámolja a gócokat, csökkenti a tüdő irritációját, ezért tüdőgyulladás esetén segíthet a gyulladást csökkenteni. Historikus adat, hogy tbc ellen is próbálták használni korábban.

Így készítsünk gyógyteát

2 teáskanálnyi szárított drogot 2,5 l forró vízzel leöntünk, 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Mézzel édesíthető. Napi adagja 3 csészényi.

(forrás: wikipedia, Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz