Algopyrin: így szedje, hogy hasson!

#algopyrin #lázcsillapító #algopyrin hatása #algopyrin szedése
2021.04.07.

Ki szedheti az Algopyrint? Mi az Algopyrin hatóanyaga? Naponta hányszor lehet bevenni? Milyen mellékhatásokra lehet számítani?

Az Algopyrin vény nélkül kapható, metamizol tartalmú láz-, és fájdalomcsillapító, mérsékelt gyulladáscsökkentő szer. Fejfájás, fogfájás, menstruációs görcs, influenzás tünetekkel összefüggő fájdalmak esetén alkalmazható. De ki szedheti és meddig, és mikor kell orvoshoz fordulni? – ezekre a kérdésekre dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész válaszol.

Algopyrin: hogyan kell szedni?

Az Algopyrin hatóanyaga a metamizol, ami számos – egyéb márkanéven forgalomban lévő – gyógyszerben is megtalálható. A metamizol hatásos fájdalomcsillapító és lázcsillapító, aminek az alkalmazásában nincs életkori megkötés, vagyis az már megszületéstől kezdve alkalmazható, megfelelő gyógyszerformában és meghatározott dózisban. A legkisebb betegek számára szájon át bevehető oldatos csepp vagy végbélkúp formájában használható a metamizol, a nagyobbak inkább a tablettákat preferálják.

A felnőttek lázának és/vagy fájdalmának a csillapítására egyszeri adagként 500 mg, szükség esetén 1000 mg metamizol hatóanyag vehető be, ami 1-2 tablettának felel meg. Két adag alkalmazása között legalább 6-8 órának kell eltelni, és ügyelni kell arra, hogy a napi adag ne lépje túl a 4000 mg-ot. A gyermekeknél az életkor és a testtömeg figyelembe vételével, a betegtájékoztatóban leírtak alapján szabad adagolni a gyógyszert.

A terhesség és a szoptatás időszakában a metamizol használata csak kifejezett orvosi javallatra engedélyezett.

Algopyrin: a metamizol mellékhatása

A metamizolos szerek használata Magyarországon és a világ számos régiójában nagy múltra tekint vissza. A metamizol mellékhatásai közül az allergiás jellegű panaszok, illetve a vérképbeli elváltozások emelhetők ki. Ez utóbbi, vagyis a vérképbeli elváltozások, amik a fehérvérsejtszám drasztikus csökkenésében (agranulocitózis) mutatkoznak meg, igen ritka esetekben súlyos kimenetelűek, fatálisak lehetnek. A statisztikák alapján egymillió beteg közül körülbelül egynél lép fel agranulocitózis. Tudni kell, hogy az agranulocitózis rizikója nem csak a hosszú távú metamizol-alkalmazás esetén áll fenn,- vagyis, az agranulocitózis 1-2 napos kezelést követően is megjelenhet (bár tény, hogy nagyon kis valószínűséggel).

Tisztában kell lenni azzal, hogy mik az agranulocitózisra utaló jelek, és mik a teendők a tünetek esetleges megjelenése esetén. Láz, tartós betegségérzet, fertőzések fellépése vagy szájüregi nyálkahártyagyulladás és -kifekélyesedés esetén a metamizolos gyógyszerek szedését azonnal abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

A metamizol mellett szól, hogy az alkalmazása nem károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, így az refluxbetegeknél, gyomor- és nyombélfekélyes betegeknél is alkalmazható. Azoknál azonban, akiknél a fehérvérsejtszám kórosan alacsony, vagy akik csontvelőbetegséggel küzdenek, a metamizol használata kerülendő.

A metamizolos szerek vény nélkül kaphatók, ennek ellenére a használatukat célszerű rövid időre korlátozni. Amennyiben a felnőttek lázas, fájdalmas panaszai 3 napos gyógyszeres kezelés hatására nem enyhülnek, orvoshoz kell fordulni.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz