Ezeket látta már?

Aszpirin a stroke és szívinfarktus megelőzésében - nem mindenkinek ajánlják a szakértők

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/sziv-es-errendszeri-betegsegek/aszpirin-trombozis-ved-orvos-verrog/3dswr7k

Figyelmeztetnek a szakértők: nagy veszélyeket rejt az alacsony dózisú aszpirin napi rendszerességű szedése.

Az aszpirin egy régóta alkalmazott szer, melyet főleg láz-és fájdalomcsillapításra, illetve gyulladáscsökkenésre használnak. Acetilszalicilsav tartalma miatt gátolja a vérlemezkék aggregációját, vagyis az összecsapzódását, ezáltal segít megakadályozni az artériákban létrejövő vérrögök keletkezését. Éppen ezért igen sokan alkalmazzák a stroke és a szívinfarktus megelőzése céljából. De vajon bárki büntetlenül szedheti napi rendszerességgel?

Nem mindegy az aszpirin dózisa

Az aszpirin több dózisú változatban van forgalomban. Amennyiben a láz-és fájdalomcsillapító hatását szeretnénk kiaknázni, akkor a magasabb hatóanyagú típusát érdemes alkalmazni, ám ha a fokozott vérrögképződést akarjuk megelőzni, úgy az alacsony dózisú, 80-100 mg-os dózis javasolt.

Kis dózis is okozhat gondokat

Bár az alacsony dózisú aszpirint hosszú évek óta használják a stroke és a szívroham megelőzésére, ám az elmúlt években kutatások kimutatták, hogy növelheti belső vérzések, a vérszegénység, sőt, a veseelégtelenség, valamint az agy-és gyomorvérzés kockázatát azoknál, akik úgy alkalmazzák napi rendszerességgel, hogy nem volt a kórtörténetünkben sem stroke, sem pedig szívinfarktus. Éppen ezért a rájuk vonatkozó irányelvek és ajánlások megváltoztak az elmúlt néhány évben. Ugyanis a készítmény szedése okozta esetleges kockázatok meghaladják azok előnyeit, ezért óvatosságra intenek! Tanulmányok szerint sajnos máig igen sokan különösebb előzmények nélkül alkalmazzák az alacsony dózisú aszpirint, méghozzá napi rendszerességgel.

Nők esetén még nagyobb a kockázat

- Jó okunk van óvatosságra inteni az embereket az aszpirinnel kapcsolatban- figyelmeztet Erin Michos, MD, MHS, a Ciccarone Szívbetegség-megelőzési Központ preventív kardiológiai osztályának társigazgatója, aki hozzátette, hogy ez különösen igaz a nőkre vonatkozóan. A Women's Health Study kísérletben azt vizsgálták, hogy azoknak a nőknek, akiknek nem volt szívbetegségük, előnyös-e kis adag aszpirin szedése. A kutatók azt találták, hogy a nők teljes csoportjában a gyógyszer nem csökkentette a szívroham kockázatát, ám növelte a vérzés rizikóját (némi előnyt tapasztaltak a 65 év feletti nők esetében).

- Fontos, hogy az emberek felismerjék, hogy attól, hogy az aszpirin vény nélkül kapható, még nem feltétlenül biztonságos. Sok beteg azért szed aszpirint, mert úgy gondolja, hogy jót tesz a szívének, de valójában komoly kockázatokkal jár.

Számukra más terápiák, mint például a sztatinok alkalmazása , az intenzív vérnyomás-szabályozás és a dohányzás abbahagyása fontosabb megelőzési intézkedések, mint az aszpirin szedése.

Kiknek van rá szükség?

A napi aszpirinszedést azonban továbbra is nélkülözhetetlennek tartják azok számára, akik már átestek már stroke-on vagy szívinfarktuson, illetve akik sztent beültetésük volt. A vérlemezkék szívesen tapadnak ezekhez, illetve más idegen testekhez, éppen ezért ilyen esetekben fontos a rendszeres alkalmazása.

Az, hogy kinek kell szedni és kinek nem, az az egyén kockázatán múlik.

Azoknál az embereknél, akik már átestek stroke-on vagy szívrohamon – különösen az idősebbeknél – sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a probléma megismétlődjön. Emiatt az előnyök meghaladják az aszpirin okozta kockázatokat.

- A másodlagos megelőzés érdekében, vagyis, ha a kórtörténetben volt már ezen események egyike, teljesen egyértelmű, hogy aszpirint kell használni a következő megelőzésére - mondta Carlin S. Long, MD, orvosprofesszor, a Kaliforniai Egyetem Szív- és Érbetegségek Megelőző Központjának igazgatója a Health-nek . – És ezzel senki sem fog vitatkozni.

Ekkor lehet veszélyes még az aszpirin alkalmazása

  • egyéb váralvadásgátló gyógyszerek/táplálékkiegészítők alkalmazása
  • gyomor-bélrendszeri fekélyek, vérzés a kórtörténetében
  • veseelégtelenség
  • súlyos májbetegség
  • vérzékenység

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a különbség az Aspirin Protect és az ASA Protect között?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

aszpirin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához