Megbízhatunk-e a termékeken megadott C-vitamin-tartalomban?

#C-vitamin #C-vitaminhiány #vitamin #adagolás
2018.12.04.

Az aszkorbinsav (C-vitamin) rendszeres bevitelére figyelmet kell fordítani, különösen az őszi és a téli időszakban. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyire megbízhatóak a „friss” gyümölcsökre, zöldségekre megadott vagy az aszkorbinsavval dúsított termékeken szereplő, netán a patikaszerek csomagolásán feltüntetett C-vitamin-tartalmak. Valóban annyi milligramm C-vitamin van bennük, mint azt írják?

A „friss” zöldségek és gyümölcsök C-vitamin-tartalma

A gyümölcsök és zöldségek C-vitamin-tartalma éretlen állapotban a legmagasabb. Ez a C-vitamin-tartalom a későbbiekben, az érési, begyűjtési, tárolási, szállítási és feldolgozási folyamatok során kisebb-nagyobb mértékben csökken. Félrevezető tehát abból kiindulni, hogy 100 gramm eper C-vitamin-tartalma 80 mg, ha a gyümölcsöt esetleg csak több napos hajóutat, hosszú ideig tartó tárolást, hűtést, majd a főzéssel vagy a sütéssel járó hőbehatást követően fogyasztjuk csak el.

A fagyasztószekrényben való tárolás sem jelent garanciát a C-vitamin-tartalom megőrzésére: mínusz 20 °C-on való tárolásnál például jelentős mértékű vitaminveszteséggel lehet számolni már 3 napos tárolás alatt is. A spenót C-vitamin-tartalmának akár 23 %-a is elbomolhat, ha azt lefagyasztjuk.

Nem csak a hideg, de a meleg is káros lehet: a hőbehatás miatt elveszhet a zöldségek és gyümölcsök C-vitamin-tartalmának egy része. Míg a kíméletes konyhatechnikai eljárásnak tekintett párolással átlagosan „csak” mintegy 15 %-kal csökken a zöldségek C-vitamin-tartalma, addig a hagyományos, bőséges mennyiségű vízben való főzéssel akár 40-70 % is kárba veszhet - zöldségtől függően. Wok-ban készült zöldségeknél 15-20 %-os C-vitamin-veszteségekkel kell kalkulálni. Érdemes tehát figyelni az elkészítési módra!

Hihetünk a C-vitaminnal dúsított élelmiszerek aszkorbinsav-tartalmában?

Az élelmiszeriparban a vitaminokkal és/vagy nyomelemekkel való dúsítással is egyre gyakrabban lehet találkozni; a tengerentúlon ez a fajta vitaminpótlás rendkívül népszerű. A C-vitaminnal dúsított élelmiszereknél az élelmiszer-összetevőktől is függ az, hogy a hozzáadott aszkorbinsav milyen mértékben oxidálódik, és veszti el hatásosságát; például a tejben sokkal gyorsabban bomlik az aszkorbinsav, mint a gyümölcslevekben.

Mennyi C-vitamin van az étrend-kiegészítőkben és a gyógyszerekben?

Betegsége vagy speciális állapota miatt a lakosság több csoportja szorul(na) fokozott C-vitamin-bevitelre. Amennyiben ez a táplálkozással nem fedezhető, általában patikaszerekhez – gyógyszerekhez vagy étrend-kiegészítőkhöz - fordulnak. Tudni kell, hogy egy adott patikaszer „gyógyszer” kategóriába való besorolása a garantált hatóanyag-tartalom, a klinikailag vizsgált hatás, a folyamatosan ellenőrzött gyártásfolyamat és minőség garanciája. Mindez az étrend-kiegészítőknél nem minden esetben valósul meg.

Mint az korábbi NÉBIH ellenőrző vizsgálatokból kiderült, az étrend-kiegészítők mintegy kétharmada nem felelt meg az előírásoknak, sokuknál minőségi- vagy összetételbeli problémák vannak. Volt például olyan C-vitamin-tartalmúnak mondott étrend-kiegészítő, ami egyáltalán nem tartalmazott aszkorbinsavat. Érdemes tehát gyógyszernek minősülő termékek mellett letenni a voksot!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: (3) http://laboratorium.hu/Hungalimentaria2017etrendkiegeszito; 2018. dec. 3.