Ezeket látta már?

10 gyógyszer, amely megváltoztatta a világot...

pills_2

Manapság már elég nehéz elképzelni a világot gyógyszerek nélkül, melyekkel betegségeket kezelünk, fájdalmat csillapítunk. A gyógyszerkutatás és -fejlesztés azonban igen hosszú és nem mindig sikerrel záruló folyamat. Íme, néhány medicina, melynek belépése majdnem megváltoztatta az emberi történelmet…

1. Aszpirin

10 gyógyszer, amely megváltoztatta a világot...

A fűzfából származó szalicilátok gyógyhatása régóta ismert. Felix Hoffmann 1899-ben egy régi formulát fedezett fel, melyet korábban egy francia vegyész alkotott meg. Az acetilszalicilsavat tesztelni és fejleszteni kezdte, amivel apja köszvényét próbálta kezelni. Az évek múlásával kiderült, hogy a hatóanyag nem csak fejfájásra és egyéb enyhe fájdalmak kezelésére alkalmazható. Számos kutatás bizonyítja, hogy kiválóan megállja a helyét több betegség megelőzésében és kezelésének kiegészítésében is, mint pl. a szív- érrendszeri betegségek, stroke, Alzheimer-kór.

2. Penicillin

1928-ban Alexander Fleming véletlenül korunk egyik legnagyobb felfedezését tette. A penicillin kémiai úton, a penészből előállított anyag, mely antibakteriális hatással rendelkezik. Felfedezése utat nyitott az antibiotikumok megszületésének, amit további új "csodagyógyszerek" megjelenése követett, megmentve milliók életét. A penicillin felfedezése előtt a kinin volt az egyetlen elérhető gyógyszer bakteriális fertőzések kezelésére. A penicillin-éra óta több generációnyi antibiotikum látott napvilágot, jó és rossz tapasztalatokkal, de ezek a gyógyszerek valóban gyógyítanak, nemcsak "kezelgetni" lehet velük...

3. Morfin

Az ópium ősidők óta ismeretes. A máktejből kivont morfin alkaloidot először az 1800-as években Németországban állították elő. Olyannyira erősnek bizonyult, hogy felfedezője – egy orvos – Morpheus görög isten után nevezte el. Kezdetben fájdalom enyhítésére, alkoholizmus és egyéb függőségek kezelésére használták. Idővel azonban fedezték, hogy maga a gyógyszer is igen erős függőséget vált ki. Ennek ellenére még ma is az egyik legerősebb és leghatékonyabb fájdalomcsillapító szerünk, főleg daganatos, gyógyíthatatlan betegségek esetén fontos az alkalmazása.

4. Fogamzásgátlók

1957-ben jelent meg az első hormontartalmú fogamzásgátló, eredetileg nőgyógyászati betegségek kezelésére fejlesztették ki. Az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző központ (FDA) 1960-ban hagyta jóvá és 1963-ra már 1,2 millió nő használta. Nagyon fontos szerepet játszott a nők szexuális szabadságában, hiszen nem kellett többé félniük a teherbeeséstől. Emellett menstruációs problémák és egyes bőrbetegségek kezelésére is használják e szereket. A változókorban is alkalmaznak női hormonokat, hormonpótló kezelés céljára. Mellékhatásaik miatt óvatosság ajánlatos.

5. Antiretrovirális gyógyszerek (AIDS-terápia)

Újabb gyógyszerek: az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző központ (FDA) 1987-ben hagyta jóvá az első antiretrovirális gyógyszert (AZT), ami évi 12 ezer dollárba került. Ezzel az árral a történelem legdrágább kezelése címet vívta ki magának. Nem sokkal ezután követő molekulák jelentek meg a piacon. Az antiretrovirális gyógyszerek ugyan nem gyógyítják a HIV fertőzést, de használata egészségesebb és hosszabb életet biztosít a betegnek.

6. Antidepresszánsok

Az antidepresszánsokat az 1950-es években fedezték fel. 1957-ben egy tuberculosis elleni gyógyszer tesztelése közben a kutatók meglepő mellékhatást tapasztaltak – a kezelt betegek szokatlanul jókedvűvé váltak. Ugyanebben az időben svéd kutatók a skizofrénia gyógymódját keresték és felfedezték az imipramint. Ezzel megnyitották az utat további gyógyszerek kifejlesztése előtt. Az antidepresszánsok felfedezése vezetett a depresszió, mint betegség elismeréséhez, legitimalizálásához. Számos egyéb vélekedés is él a lelki betegségek gyógyszeres kezelésével szemben, egy bizonyos: gyógyszeres terápiát is kell alkalmazni, sok egyéb módszer, életmódi és más változtatás mellett.

7. Inzulin

1920-ban két kanadai kutató, Charles Best és Frederick Banting fedezte fel az inzulint, az emberi szervezet egy saját, proteinhormonját, ami csökkenti a vércukorszintet. Ezzel megteremtették a lehetőségét, hogy a diabetesben szenvedő betegek kezelni tudják betegségüket és teljes életet élhessenek. Felfedezésük előtt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők halálra voltak ítélve... Ma már számos inzulinkészítmény áll rendelkezésre (rövid, közepes, hosszú hatástartamú) melyek beadásával szinte utánozható a vércukorszint normális napi változása, akár nyugalomban, akár terhelés mellett.

8. Vakcinák

Edward Jenner fejlesztette ki az első védőoltást, 1796-ban, a himlő ellen. Tehénhimlőből (cowpox) kivont anyagot használt az immunitás kialakításához. Felfedezése a himlő felszámolását eredményezte, ami korábban 300-500 millió ember halálát okozta csak a XX. században. A védőoltás az emberiség leghatékonyabb fegyverévé vált a fertőző betegségek megfékezésében. Azóta számos, főleg víruseredetű betegség (pl. influenza, kanyaró, mumpsz, rubeola, gyermekbénulás stb.) ellen alkalmaznak védőoltásokat világszerte.

9. Potencianövelők

Mint a legtöbb felfedezés, ez is a véletlennek köszönhető. Eredetileg a pulmonalis hipertónia (tüdőér-eredetű magas vérnyomás) kezelésére fejlesztették ki, de hamarosan meglepő mellékhatást tapasztaltak. Az 1991-92-ben lefolytatott tesztek során arra a megállapításra jutottak, hogy a vérnyomás csökkentésében kevésbé hatékony, de a pénisz jelentősebb erekcióját idézi elő. Ezzel indult a merevedési zavar kezelésére szolgáló hatékony gyógyszercsalád karrierje...

10. Kemoterápiás gyógyszerek

A daganatos betegségek kezelésének három fő csapásiránya a sugárterápia, a sebészet és a kemoterápia, illetve szükség szerint ezek kombinációja. Mindig a daganat rosszindulatú mivolta, stádiuma, kiterjedése és az áttétek döntik el, hogy a kezelő "team" hogyan dönt, milyen eljárással, protokollal érdemes – és kell adott beteget kezelni. Kemoterápiás gyógyszerek igen nagy arzenáljával bírunk, amelyeknek legfőbb célja a daganatsejtek osztódásának gátlása. E terápia igen erélyes és hasznos, azonban számos kellemetlen mellékhatással is bír.

Forrás: www.health24.com

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához