Ezeket látta már?

Ozempic-baba: reménytelennek tűnő esetekben is megjelenhet a gólya

szemaglutid Ozempic-baba meddőség terhesség

Aki ilyen injekciót alkalmaz a súlya, cukoranyagcsere gondjai miatt, könnyebben teherbe esik? Érdekes kutatási eredmények születtek.

A napokban jelentek meg olyan közlemények, amelyek alapján a sokak által használt szemaglutid-tartalmú, Ozempic injekciók befolyásolhatják a termékenységet is, vagyis olyanoknál is megjelenhet a gólya, akik korábban éveken át hiába vártak rá. Véletlen egybeesésről van szó csupán, vagy valóban hathatnak a termékenységre a cukoranyagcserét befolyásoló gyógyszerek?

Mi a teendő, ha fogyasztószer alkalmazása mellett mutat két csíkot a terhességi teszt? Károsodhat-e a megszületendő gyermek a fogantatása idején is alkalmazott fogyasztó gyógyszerek miatt?

Bizonyosára Ön is hallott róla, hogy bizonyos „cukorgyógyszerek” segíthetnek a fogyásban. A glükagon-szerű peptid-1- (GLP-1-) receptor agonisták terápiás jelentősége megalapozott a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kezelésében. A hatóanyagokat illetően szemaglutid és liraglutid hatóanyagról van szó, amik minden esetben vénykötelesen, döntően injekciós, kivételesen szájon át szedett tabletta formájában alkalmazhatók.

De tényleg fokozhatják az említett gyógyszerek a termékenységet?

Nem véletlenről van szó! Egyre több tudományos eredmény alapján úgy tűnik, hogy a GLP-1-analógok hatása túlmutat a szénhidrát-anyagcsere és a testtömeg szabályozásán, és a GLP-1-agonisták hatása a reproduktív egészség, vagyis a termékenység biztosításában is szerepet kaphat.

Elegendő lehet egyetlen példa: az elhízott, 2-es típusú cukorbetegségben és/vagy policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő, csökkent fertilitással (=termékenységgel) rendelkező nők kezelésében lényeges szerep hárulhat a GLP-1 receptoron ható gyógyszerek alkalmazására. Ugyanis, ha javulnak a cukorbetegség és/vagy a PCOS tünetei, nőnek a teherbe esés esélyei. Tudni kell, hogy már önmagában a testtömeg optimalizálása, vagyis néhány kilogrammnyi fogyás és a szénhidrát anyagcsere jobb útra terelése is növelheti a teherbe esés esélyét!

A GLP-1 receptoron ható gyógyszermolekulák termékenységet befolyásoló hatásai ismertek

Az anyagcserefolyamatok és a termékenység kapcsolatban állnak egymással, azonban az összekötő kapcsok az intenzív kutatások ellenére sem ismertek teljes részletességgel.

Tény azonban, hogy a GLP-1-receptorok a reproduktív szervekben (pl. petefészek, here) is jelen vannak, és a rajtuk keresztül érvényesülő hatásokat vizsgálatokban is igazolták. Jelen ismereteink szerint a GLP-1 az egyik legfontosabb moduláló szignált jelentheti a termékenység és az anyagcsere-folyamatok közti kapcsolatban.

A GLP-1 hat a nemi működésre, a termékenységre

Az anyagcsere egyensúlya a reproduktív egészségnek, vagyis a termékenységnek alapvető feltétele. Mind az energiahiány (=koplalás), mind pedig a túlzott energiabevitel (=elhízás) csökkent termékenységgel hozhatók kapcsolatba.

Úgy tűnik, hogy a ghrelin, az obesztatin, az inzulin, a GLP-1, a leptin, az adiponektin és a rezisztin is szerepet kapnak a metabolikus és a reproduktív folyamatok összekötésében, továbbá, az életkor és a nem is lényegesek a kapcsolat meghatározása szempontjából. Vagyis a GLP-1 receptorokon ható gyógyszermolekulák, így a szemaglutid vagy liraglutid is szerepet kaphatnak a termékenység befolyásolásában.

Kimutatták, hogy az elhízás következményeként PCOS alakulhat ki, illetve olyan gyulladásos folyamatok indulhatnak be, amelyek számos ponton negatívan hathatnak a reproduktív funkciókra. Vagyis, az elhízás hathat a termékenységre. Ilyen módon a GLP-1-en ható gyógyszermolekulák jelenléte mind az elhízás mérséklésében, mind pedig a heréknél, illetve a petefészkéknél kimutatható gyulladáscsökkentő és egyéb hatásai miatt kedvező lehet.

Egészséges lesz-e az Ozempic-baba?

Gyakran felmerül az aggódó anyák kérdése: „Örülök, hogy teherbe estem, de nem árt a babámnak, hogy gyógyszeralkalmazás alatt fogant?”

Jelenleg széles körű vizsgálatok nem ismertek, amelyek egyértelműen bizonyítanák azt, hogy az Ozempic-babák épp annyira egészségesek, mint a GLP-1 agonisták adagolása nélkül világra jött társaik. Valószínűsíthető többek között, hogy az Ozempic-babák kisebb súllyal születnek, mint a társaik. Összességében viszonylag új hatóanyagokkal, új „jelenséggel” és információhiánnyal állunk szemben.

Tanácsként adható: Érdemes egy komplex fogyókúrás- és anyagcsereprogram után belevágni a gyermekvállalásba. Számos esetben azonban a valóság felülírja a terveket, és a baba „idejekorán megfogan”: ilyen esetekben a kezelőorvos és a szülés-nőgyógyász tanácsaira érdemes hagyatkozni.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy professzor szerint rutinszerűen kellene felírni ezt a szert szívbetegség esetén

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemaglutin

Források:

(1) https://edition.cnn.com/2024/05/08/health/ozempic-babies-pregnancy/index.html?ICID=ref_fark&utm_source=pocket_saves

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31260047/

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához