Ezeket látta már?

Ezeket a gyógyszereket ne szedje együtt, kölcsönhatásba léphetnek

veszélyes gyógyszer kombinációk gyógyszer, fájdalomcsillapító, szorongásoldó

Aki többféle gyógyszert szed, annak jobban kell figyelni arra, hogy az egyes tabletták hogyan befolyásolhatják egymás hatását, esetleg milyen szövődményeket okozhatnak.

A gyógyszerek világával kapcsolatban sok tévhit él a köztudatban. Sokan talán azzal sincsenek egészen tisztában, hogy a gyógyszerek egy része vény nélkül, többségében pedig csak vényköteles módon kapható. Ez nem véletlen, hiszen számos esetben kizárólag az orvos ellenőrzése mellett alkalmazható, szedhető egy-egy betegség gyógyszerelése, és komoly veszélyeket rejthet az „önkezelés”.

A gyógyszerszedés tehát "veszélyes üzem" is egyben, nem véletlen hogy a dobozokban lévő betegtájékoztató szövegek meglehetősen hosszúak, és rendkívül részletesen kitérnek pl. a gyógyszerekkel észlelhető mellékhatásokra, kölcsönhatásokra. Egyben felhívják a beteg figyelmét, hogy a leírtak, vagy bármely egyéb szokatlan "nemvárt" jelenség előfordulásakor haladéktalanul keressék fel orvosukat.

Egy statisztika szerint az USA-ban vényköteles gyógyszerek éves szinten mintegy 100000 nagyságrendű halálozást okoznak. A gyógyszerek helytelen, nem megfelelő, (és az orvossal – gyógyszerésszel nem egyeztetett) használata súlyos veszélyeket rejthet.

A következőkben bemutatjuk az 5 legveszélyesebbnek ítélt gyógyszerkombinációt, amit mindenkinek érdemes tudnia, hiszen ezek gyakran alkalmazott szerek, tehát mondhatni, hogy bárkivel előfordulhat ezek együttes szedése – és annak veszélyei, káros hatásai.

A legfontosabb, hogy ha felmerül a dobozokban lévő betegtájékoztató szövegek - és a megbízható betegtájékoztató weboldalak elolvasásán túl bármilyen aggály, kétely érdemes mielőbb megkérdezni orvosunkat, pontosan azért hogy megelőzhető legyen egy esetleges veszélyes mellékhatás, kölcsönhatás.

1. Antidepresszánsok és fájdalomcsillapítók

  • Veszélyes interakció, mivel az újabb típusú (ún. SSRI-) antidepresszánsok, és a ma igen gyakran használt nem-szteroid típusú fájdalomcsillapítók (pl. ibuprofen, diclofenac, naproxen stb.) együttes adása növeli a vérzésveszélyt, főként a nyelőcső és a gyomor területén, igen jelentősen, akár hatszorosára is (!)
  • A National Library of Medicine szerint pl. a migrénes fájdalomban alkalmazott "triptánok" és az SSRI-antidepresszánsok együttes alkalmazása szintén igen veszélyes: izgatottság, gyors szívverés, felgyorsult légzés, magas testhőmérséklet alakulhat ki.

2. Véralvadásgátlók és az aszpirin

Véralvadásgátlókat számos esetben rendelnek a betegek számára, pl. infarktus, stroke kockázat, pitvarfibrilláció, vagy éppen műtét utáni állapot esetén. A hatás lényege a névben foglaltatik: a véralvadási "kaszkád" folyamatának lassítása révén gátolják az erekben az esetleges vérrögképződést.

  • Az aszpirin mindenki által közismert több mint 100 éves szer, az egyik alapvető fájdalomcsillapító.
  • Sokan nem tudják azonban, hogy szintén rendelkezik véralvadásgátló (rossz szóval élve vérhígító) hatással, a vérlemezkék működésének gátlása révén. Ha e két gyógyszercsoport egyszerre kerül alkalmazásra, rendkívüli módon megnőhet a szervezetben a vérzések veszélye.

3. Fájdalomcsillapítók és szorongásgátlók

  • A szorongásgátló (benzodiazepin tartalmú) szerek és az erős hatású ún. opioid-eredetű fájdalomcsillapítók egyaránt csökkenthetik a légzés és a szívműködés frekvenciáját, gyakoriságát. Együttes adásuk ezért igen veszélyes lehet e két alapvető működés lelassítása révén.

Nem ritka, hogy vényköteles erős fájdalomcsillapító mellett valaki szorongásgátló szert is kap, nemcsak Amerikában, de nálunk sem. Sok esetben előfordul, hogy a beteg több orvost is felkeres – egymástól eltérő problémái miatt – és az orvosok az egymás által felírt gyógyszerekről nem tudnak, hacsak a beteg meg nem említi számukra...

4. Paracetamol és az opioidok

A paracetamol a világon szinte mindenütt igen elterjedt vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szer.

  • Előadódhat, hogy valaki két olyan fájdalomcsillapítót szed egyszerre, az "erősebb, hatékonyabb" fájdalomcsillapítás céljából, amelyek közül a másik (a vényköteles) opioidot, pl. kodeint, esetleg morfint tartalmazhat. A kétféle szer együttes hatása súlyos májkárosodást okozhat. (önmagában a paracetamol tartós szedése is májkárosító hatású egyébként).

Egy 2005-ben végzett amerikai vizsgálat szerint (University Of Washington Medical Center) az akut májkárosodásos betegek 38%-ánál kimutatható volt valamelyik fenti gyógyszer az okok között, és 63%-uk szedett egyidejűleg paracetamolt, és erős hatású opioid típusú fájdalomcsillapítót.

5. Köhögéscsillapítók és antihisztaminok

Egyes köhögéscsillapítóként forgalmazott szerek eleve tartalmaznak antihisztamin hatóanyagot is, és ha valaki egyéb ok, pl. szénanátha, pollen-allergia, asztma kezelésére antihisztamin készítményt is kap, akkor a hatás egyértelműen összegződhet.

Az antihisztaminok (a modernek már kevésbé) álmosító mellékhatással bírnak, tehát ez veszélyes lehet a két gyógyszercsoport együttes szedésekor, mert a gépjárművezetés, vagy veszélyes gépekkel kapcsolatos munkakör esetén jelentősen csökkentheti az éberséget. Ez az álmosság, csökkentebb reflexidő akár a gyógyszerbevételt követő napon is érezhető még.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így veszi be a gyógyszert, ronthatja a hatását!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fájdalomcsillapító

Forrás: Medical Daily
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához