Ezeket látta már?

Így jelzi a bőre, ha krómhiánya van

bőrprobléma, pajzsmirigybetegség, pajzsmirigyzavar, száraz bőr, hámló bőr, piros arc

Kinél alakulhat ki krómhiány, és milyen tünetei vannak? Mutatjuk!

Szerencsére, rendkívül ritka, hogy valakinél súlyos krómhiány alakuljon ki, arra viszont jóval nagyobb az esély, hogy mégsem jut elegendő ebből a mikrotápanyagból a szervezetünkbe. Ennek pedig sajnos jól érzékelhető tünetei is lehetnek.

Hogyan alakul ki a krómhiány?

Bár a súlyos krómhiány nagyon ritka, az enyhébb mértékű krómhiány a becslések szerint a felnőtt lakosság akár 50 százalékát is érintheti. Ez ugyan nem indokol kórházi ellátást, de jól érzékelhető tünetei lehetnek, és bizony ronthatja a szervezetünk bizonyos biokémiai folyamatainak hatékonyságát.

Krómból rendkívül kevés szükséges a szervezetünk egészséges működésének fenntartásához, és sok élelmiszerben is megtalálható a króm, az elfogyasztott krómnak azonban mindössze néhány százaléka (1-3%) hasznosul, a többi kiürül.

Fontos azt is figyelembe venni, amikor a krómhiányról beszélünk, hogy az étrend, az életkor, a vitaminhiányos táplálkozás, a túl sok feldolgozott élelmiszer, sőt még a termőtalaj krómtartalma is befolyásolja, hogy mennyi króm jut a szervezetünkbe, vagyis, mekkora az esélyünk arra, hogy enyhébb hiányállapot alakuljon ki.

Króm és vércukor - így függ össze

A króm egy alapvető nyomelem, amely fokozza az inzulinműködést, valamint befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét. A króm hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, ezáltal javíthatja a vércukorkontrollt a cukorbetegségben szenvedő embereknél is. A hiánytünetek ezekkel a funkciókkal mind összefüggenek, lássuk részletesen.

Mivel a krómnak nagy szerepe van a vércukorszint, a glükóz- és inzulin-anyagcsere szabályozásában, ezen keresztül pedig szinte minden anyagcsere folyamatban, ezért már enyhe mértékű krómhiány is vércukor-, és inzulinszint-ingadozásokat okozhat.

Ezek a krómhiány tünetei

A krómhiány egyik leglátványosabb tünete a fáradékonyság és a szorongás: egyre idegesebbnek érezhetjük magunkat, a hangulatunk is hullámzóvá válhat, ezt pedig állandó kimerültségérzet kísérheti.

A stressz hatásait is nehezebben tudjuk kivédeni. Akkor is gyanakodhatunk krómhiányra, ha a korábban egyszerű feladatainkra nehezebben koncentrálunk, romlik a memóriánk, enerváltnak érezzük magunkat.

A krómhiány emellett bőrproblémákkal, a bőr regenerációjának lassulásával is együtt járhat, a kisebb-nagyobb sebek, sérülések nehezebben gyógyulnak.

Mivel az inzulin- és vércukorszint szabályozása hatással van a testsúlyunkra, sőt az étvágyunkra is, ha ezekben jól megfigyelhető változás következik be (pl. elkezdünk hízni, gyakrabban tör ránk a hirtelen éhség, kívánjuk az édességet és a szénhidrátban gazdag ételeket stb.), akkor is érdemes elgondolkodni azon, vajon elég króm jut-e a szervezetünkbe.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Véralvadásgátló: ezért jelenhetnek meg kék-zöld foltok

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vérzékenység

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához