Ezeket látta már?

Immunológiai betegségek ellátása: még magasabb színvonalról gondoskodnak Debrecenben

autoimmun betegellátás debreceni egyetem

Hatékonyabb lehet a betegutak szervezése, s a páciensek gyorsabban juthatnak a megfelelő kezeléshez.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a május elsejével megalakuló Reumatológiai és Immunológiai Klinika, valamint a Belgyógyászati Immunológiai Központ a betegek korábbinál is magasabb színvonalú ellátását szolgálja. A két intézmény szoros együttműködésének köszönhetően hatékonyabb lehet a betegutak szervezése, a páciensek gyorsabban juthatnak a megfelelő kezeléshez. A szervezeti egységek vezetőinek kinevezését Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke adta át.

A Reumatológiai Klinika 2021-ben vált önálló klinikává. Az intézményben az alap reumatológiai szakrendeléseken ellátják a népbetegségeknek tekinthető degeneratív mozgásszervi kórképeket (például: arthrosis, spondylosis, osteoporosis), valamint a II-III. progresszivitási szinten mintegy négyezer beteget gondoznak gyulladásos vagy autoimmun reumatológiai betegségekkel (például: rheumatoid arthritis, spondyloarthritisek, szisztémás lupus erythematosus). A járóbeteg forgalomban ez évente 35-36 ezer, a fekvőbeteg forgalomban pedig évi 1400 beteg ellátását jelenti. A klinika május elsejétől Reumatológiai és Immunológiai Klinika néven folytatja működését.

"A névváltoztatás az évek óta végzett betegellátási tevékenységünket fedi le, ezzel megkönnyítve a betegek és a társszakmák tájékozódását és munkáját is. A gyulladásos reumatológiai és szisztémás autoimmun kórképek vonatkozásában egyre több betegséget diagnosztizálunk. Ahhoz, hogy a betegeket továbbra is magas szinten tudjuk ellátni, mindenképpen szükséges a Reumatológiai és Immunológiai Klinika, illetve az új Belgyógyászati Immunológiai Központ szoros együttműködése, hiszen hasonló betegprofillal dolgozunk és a feladatok maradéktalan ellátása közös szerepvállalást igényel. Az újonnan kialakított ellátási struktúra következtében a betegek több szakrendelésen, a korábbinál rövidebb időn belül kaphatnak minőségi ellátást. A közös munkát az oktatás és a kutatás területén is szeretnénk kamatoztatni" – mondta a Szűcs Gabriella egyetemi tanár, a Reumatológiai és Immunológiai Klinika igazgatója.

A Belgyógyászati Klinika C épületében működő immunológiai részleg május elsejével Belgyógyászati Immunológiai Központtá alakul, ahol a járóbeteg ellátástól az immunológiai kúraszerű, immunterápiás ellátáson át fekvőbeteg- és intenzív terápiás osztályos elhelyezésig minden eszköz rendelkezésre áll az immunrendszeri betegségek, ezen belül is a szisztémás autoimmun és immunhiányos betegek nemzetközi színvonalú ellátásához.

"A Belgyógyászati Klinika keretén belül megvalósult Immunológiai Központ kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az immunbetegségek kivizsgálásán és kezelésén túl a belgyógyászati társbetegségek színvonalas gyógyítása is megvalósulhasson. Az immunológiai betegségekkel foglalkozó, újonnan megalakult szervezeti egységek elektronikus honlapjaikon, illetve az egyetem és a Klinikai Központ hírportáljain tájékoztatást fognak adni a betegeknek arról, hogy az adott panaszokkal és tünetekkel, illetve betegségekkel mely szakrendeléseket kell felkeresni" – emelte ki Tarr Tünde egyetemi docens, a Belgyógyászati Immunológiai Központ vezetője.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Autoimmun betegség: ha ezt látja a szemén, menjen kivizsgálásra!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Forrás: EgészségKalauzEGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

autoimmun betegség

Forrás: www.unideb.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához