Ezeket látta már?

Ezért lehetnek nagyobb veszélyben a nők egy autóbaleset után, mint a férfiak

baleset sokk index, nő, férfi

A veszély akkor is fennállhat, ha kisebb károsodásokat szenvedtek.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy mi történhet a női és a férfi testben egy karambol során:

"Autóbalesetet szenvedett nőknél több, mint 56.000 eset elemzése alapján gyakrabban válik nagyobbá a sokk index, mint férfiaknál, még akkor is, ha kisebb károsodásokat szenvedtek. A nők sérülések utáni kompenzáló kapacitása kisebb, vagy másként reagál a keringésük, és a sokk index nem nemtől független érték.

A sokk index a pulzusszám és a szisztolés (magasabb) vérnyomásérték hányadosa. Ez normál esetben 0,5-0,7 között van, de ha meghaladja az 1-et, az a belső vérzés komoly kockázatára utalhat, mert amúgy ránézésre egy ideig nem feltétlenül észlelhető, hogy a balasetet szenvedett személy súlyos veszélyben van. Jelenleg egyébként az autógyári ütközési tesztek nem veszik figyelembe a férfi és a női test eltérő jellemzőit. Nőknél gyakoribbak a medencei és májsérülések a férfiakhoz képest."

Ezek a normális pulzus jellemzői

  • Frekvencia (szám/perc): a pulzusszám azt mutatja, hány ütést észlelünk egy perc alatt. A normál pulzus általában 60 és 100 ütés/perc között van nyugalomban felnőtteknél.
  • Ritmusosság és teltség: a pulzusnak ritmusosnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a pulzusok között egyenletes időintervallumoknak kell lenniük. Az artéria tapintása közben értékelhető a teltség, amely általában az artériákban lévő vér mennyiségét jelzi.
  • Elérhetőség (tapinthatóság): a normál pulzus könnyen elérhető az artériákban. A leggyakrabban használt helyek a radiális artéria a csuklón, a carotis artéria a nyakon és az inguinalis (lágyéki) artéria a combon.
  • Erősség: a normál pulzus erőssége is fontos értékelési kritérium lehet. Az artéria pulzálása lehet erős, közepes vagy gyenge.
  • Elnyomhatóság: az elnyomhatóság azt jelzi, hogy a pulzus mennyire könnyen nyomható el a tapintás során. Például az artériákban jelentkező elnyomható pulzusok észlelése súlyosabb keringési problémákat jelezhet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívritmuszavar: mikor jelez betegséget a túl gyors szívverés?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérnyomásmérés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához