Ezeket látta már?

Hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a hazai gyermekegészségügyben?

gyerek, egészségügy, labor, ai

Könnyebb és gyorsabb lehet a diagnosztika, és sok hazai rendelőben már igénybe is veszik a mesterséges intelligenciát.

Az innovatív technológiák nagyban javíthatják az egészségügyi ellátás hatékonyságát: lerövidítik a diagnosztikai és a kezelési időt, illetve segítik az orvosokat a pontosabb kiértékelésben, így a betegek személyre szabottabb gyógyítási tervet kaphatnak.

Nem kell külön laborba menni a vizsgálatokért

A magyar gyermekegészségügyben leginkább a helyi labordiagnosztikát és a korszerű távgyógyítást alkalmazzák jelenleg a szakemberek a K&H gyógyvarázs felmérése szerint. A K&H idén is 20 millió forinttal támogatja a korszerű gyógyítást: a gyermekegészségügyi intézmények április 15-ig pályázathatnak innovatív műszerekre.

A technológiai fejlesztések már a gyermekegészségügyi ellátásban is egyre több helyen teszik hatékonyabbá a diagnosztikát és a kezeléseket. Számos háziorvosi rendelőben mutatják meg gyorstesztek a betegségek hátterét percek alatt, bioszenzorok végeznek különféle méréseket a kis betegeken, míg néhány helyen már a mesterséges intelligencia segíti az orvosokat a diagnosztikai folyamatokban, az eredmények kiértékelésénél. A szakemberek nyitottak az új eljárások alkalmazására – a berendezések biztosítását kell még a legtöbb helyen megoldani.

A K&H gyógyvarázs tavalyi felmérése alapján a gyermekegészégügyben itthon az ellátás helyén alkalmazott diagnosztika a leggyakoribb innovatív technológiai eljárás. Ez a kifejezés azt takarja, hogy a gyermeket azonnal, helyben, különböző laborműszerekkel kivizsgálják, így nincs szükség arra, hogy külön laborba menjenek ezért. Sok orvos alkalmazza a távkonzultáció, távgyógyítás eszközeit is, amely megspórolja a szülőknek az utazással járó időt, energiát és költségeket, valamint a várakozási időt is, hiszen a mai modern technika már lehetővé teszi, hogy az orvos kompetensen fel tudja mérni a probléma forrását, és enyhébb betegségek vagy kontroll esetén fizikai vizsgálat nélkül is megfelelő kezelést javasolhasson.

A komolyabb beruházásokkal járó technológiák is tetten érhetők már a gyermekegészségügyben, néhány helyen már bioszenzorokkal és aktivitásmérőkkel is nyomon követik a kis betegeket, és van olyan kórház, ahol mesterséges intelligenciát alkalmaznak az egészségügyi adatok feldolgozására, kielemzésére.

A felmérésében részt vevő orvosok szerint az innovatív eszközök használatának legfőbb előnye, hogy gyorsabbá , egyszerűbbé, személyre szabottabbá teszik a kezelést. Fontos még kiemelni, hogy a modern orvosi technológiák kevesebb megpróbáltatást jelentenek a kis betegnek, valamint több adatot, információt nyújtanak az orvosoknak. Továbbá nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezek használata kevesebb költséggel jár a beteg és az intézmény részéről is.

Az innováció az élet minden területét felgyorsítja

„A K&H-nál évek óta nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy digitális innovációs technológiákat alkalmazva könnyebbé, gyorsabbá, gördülékenyebbé tegyük pénzügyi szolgáltatásainkat. Erre törekszünk a gyermekegészségügy támogatásánál is, hiszen a korszerű műszereknek köszönhetően jelentősen lecsökkenthető a diagnosztikai és a kezelési folyamat, így a gyerekek a lehető leghamarabb felépülhetnek, és újra teljes életet élhetnek” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „A K&H gyógyvarázs program 21 éves fennállása során 875 millió forinttal segítettük az orvosokat, ápolókat korszerű műszerekkel. Idén is 20 millió forint értékben kaphatnak a gyermekegészségügyi intézmények innovatív eszközöket.

Ebben az évben a tüdőgyógyászati, valamint az ortopédiai, mozgásszervi betegségek diagnosztikáját, gyógyítását segítő eszközöket, berendezéseket, eljárásokat helyezzük fókuszba, mert ezeken a területeken van most a leginkább szükség a fejlesztésre.”

A K&H gyógyvarázs pályázatra idén is online jelentkezhetnek a kórházak, mentőállomások, védőnői szolgálatok, házi gyermekorvosok és vegyes praxisok 2024. április 15. délig a program honlapján.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Romló mentális egészség gyerekeknél: itt tanulhatja meg, melyek az árulkodó jelek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyereknevelés

Forrás: k&h gyógyvarázs
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához