Ezeket látta már?

Romló mentális egészség gyerekeknél: itt tanulhatja meg, melyek az árulkodó jelek

gyerek, erőszak, bántalmazás, szülő

Európában 10-19 éves korosztályban csaknem 1200-an vetnek véget az életüknek minden évben, naponta átlagosan 3 fiatal hal meg így.

Mit jelent a lelki egészség? Mit érdemes tenni a mentális egészségünk megőrzéséért szülőként? Hogyan vehetjük észre a romló mentális egészség jeleit magunkon és miként tehetünk ellene? Hogyan vegyük észre a romló mentális egészség jeleit a gyermekünkön és miként tudjuk őt segíteni? Hogyan neveljünk egyszerre szeretettel és fegyelmezéssel? Hogyan kezeljük a különböző tabutémákat szülőként? Többek között ezekre a szülőket gyakran foglalkoztató kérdésekre segít megtalálni a választ az UNICEF Magyarország új ingyenes online kurzusa, melyet a szervezet a Lélekkel az Egészségért Alapítvánnyal (Sulinyugi szakmai csoporttal) együttműködésben kidolgozott ki. A Lélekemelő program szülőknek címet viselő 5 részes, videókkal kiegészített e-learning anyag ingyenesen letölthető a szervezet honlapjáról.

Online kurzus szülőknek

„Az UNICEF Magyarország komoly erőfeszítéseket tesz a gyerekek és az értük dolgozó felnőttek lelki egészségének megőrzése céljából. A tavalyi évben indított nagysikerű Lélekemelő Programunk keretén belül segítséget tudtunk nyújtani maguknak a fiataloknak, az őket tanító pedagógusoknak és a gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek is, a szülőket pedig eddig szakemberek által vezetett, ingyenes csoportos foglalkozásokkal támogattuk. Eljött az ideje, hogy a program iránti nagy érdeklődésnek köszönhetően elkészüljön a szülőket támogató online kurzusunk is, amely kifejezetten abban nyújt segítséget, hogyan őrizzék meg saját és gyermekeik mentális egészségét, illetve hogyan ismerjék fel a lelki egészség romlásának jeleit” – mondja Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Szomorú statisztika

Egy tavaly kiadott UNICEF-jelentés becslése szerint 7-ből 1 serdülő szenved valamilyen mentális betegségben a világon, ami azt jelenti, hogy mintegy 89 millió fiú és 77 millió lány él mentális zavarral a 10-19 éves korosztályban. Globálisan a diagnosztizált mentális zavarok mintegy 40 százaléka köthető szorongáshoz és depresszióhoz, Európában ez az arány 55%-os. Gyakran előfordul még figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar, magatartászavar, értelmi fogyatékosság, bipoláris zavar, evészavar, autizmus, skizofrénia és más személyiségzavarok.

Az öngyilkosság a világon a negyedik, Európában pedig a második leggyakoribb halálok a 15-19 évesek körében, több mint kétszer annyi fiú követ el öngyilkosságot, mint lány. Kontinensünkön a 10-19 éves korosztályban csaknem 1200-an vetnek véget az életüknek minden évben, naponta átlagosan 3 fiatal hal meg így.

Erre a „csendes pandémiára”, illetve a Covid-19 vírus által okozott helyzet mentális kihívásaira reagálva az UNICEF Magyarország tavaly ősszel elindította Lélekemelő Programját, amelynek középpontjában a gyermekek és fiatalok, a családok, szülők, pedagógusok és gyermekekkel foglalkozó szakemberek lelki egészsége áll.

Fókuszban a mentális egészség

A program keretén belül az UNICEF Magyarország a Lélekkel az Egészségért Alapítvánnyal (Sulinyugi szakmai csapattal) együttműködve kidolgozott egy ingyenes, interaktív foglalkozást, amely kifejezetten a gyerekek mentális egészségére fókuszál. A Lelki egészségórák óratematikája többek között foglalkozik a gyermekek pszichés jólléthez való jogával, a lelki egészség megőrzésének fontosságával, a nehézségek korai felismerésével és egyes stresszlevezető technikák elsajátításával. Az előadásokat pszichológusok, egészségfejlesztő szakemberek tartják, 4-12. osztályos gyermekek számára. Mindez szervesen illeszkedik az UNICEF Magyarország évek óta sikeresen futó Ébresztő-óra programjához is, melynek célja, hogy érdekesen, játékosan adjon át fontos gyerekjogi ismereteket, csoportos foglalkozások keretein belül. A lelki egészségóra foglalkozásokra, mint iskolán kívüli tevékenységre, a lelkiegeszsegora@unicef.hu email címen lehet jelentkezni.

A lelki egészségórákat tartó szakemberek képzése jelenleg 3 helyszínen zajlik, Budapesten, Veszprémben és Debrecenben.

A tavaly év végén indított Lélekemelő Program Pedagógusoknak kurzus is nagy népszerűségnek örvend. Az UNICEF Magyarország ingyenes, online kurzusa azért készült, hogy segítsen a pedagógusoknak felismerni és lehetőség szerint meg is előzni a gondjaikra bízott diákok komolyabb mentális problémáit, ugyanakkor megőrizni saját lelki egészségüket is. Legújabb online kurzusunk abban segíti a szülőket, hogy a mentális problémákra utaló jeleket időben észrevegyék, és a fiatalok ne maradjanak egyedül lelki terheikkel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: unicef
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához