Ezeket látta már?

Egészségpénztári tag, de nem használja, mert bonyolult? Gondolja át!

egészségbiztosítás, egészségpénztár, számla, adóvisszatérítés

Van egészségpénztári számlája, de nem használja a pénztár szolgáltatásait, mert túl bonyolultnak tartja?

Vagy be sem lép a pénztárba, mert úgy hiszi, hogy a pénztárak őskövületek? A pénztárak fejlődése valóban nem mérhető a bankszektor rohamos digitalizációjához, de ettől még számos modern szolgáltatást kínálnak.

Miért és mikor legyen egészségpénztári számlánk?

A magánegészségügy egyre komolyabb részt vállal a betegek ellátásában, míg azonban az állami ellátást gyakran a TB terhére vehetjük igénybe, a magánorvosi ellátásért fizetnünk kell. Ugyanez igaz a gyógyszerekre is. Hiába van egy gyógyszeren támogatás, hiába van egészségbiztosításunk, a gyógyszertárban akkor is fizetnünk kell. Amiért pedig fizetünk, azon jó, ha spórolni is tudunk.

Az egészségpénztár erre ad lehetőséget az egészséggel kapcsolatos kiadások tekintetében. Az egészségpénztárhoz adóvisszatérítés kapcsolódik. A pénztári befizetéseink 20 százalékát, legfeljebb évi 150 ezer forintot visszaigényelhetünk az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Ez, az egészségpénztári számlával kapcsolatos költségeket is figyelembe véve nagyjából 15 százalékos megtakarítást tesz lehetővé az egészségünkkel kapcsolatos kiadásainkon.

Az adóvisszatérítésen keresztül a befizetéseink egy részét visszakapjuk, ez pedig olyan, mintha az infláció nem érintené az egészségügyi kiadásainkat, ugyanazt megvehetjük, amit tavaly. Aki tehát költ saját zsebből az egészségére, annak feltétlenül megéri egészségpénztári számlát nyitnia. Mégis sokan az állam zsebében hagyják ezt az évi legfeljebb 150 ezer forintos támogatást.

Sőt, sokan azok közül, akiknek van számlája – mert mondjuk valamikor béren kívüli juttatásként kapta – nem használják ki a pénztár adta lehetőségeket, és nem a pénztáron keresztül fizetik, amit csak tudnak. Ennél is szomorúbb, ha valaki használja az egészségpénztár szolgáltatásait, mégsem igényli vissza utána az adókedvezményt.

Tudta, hogy az adó-visszaigénylésre akkor is jogosult, ha a munkáltatója fizeti az egészségpénztári tagdíját? Illetve, hogy a munkáltatója által utalt összeget ön is kiegészítheti, akár havonta vagy eseti jelleggel, ezzel növelve az adóvisszatérítés mértékét?

Sajnos az egészségpénztári tagok nagyjából 40 százaléka nem használja a számláját, pedig talán szükségük volna rá, vagy legalábbis jól járnának vele.

Való igaz, hogy az egészségpénztár plusz egy számlát jelent, és plusz egy kártyát a tárcánkban, de ma már egyáltalán nem szokatlan, hogy valakinek több bankszámlája és bankkártyája legyen, és mellette még egy dm vagy Rossmann kártyánk, vagy egyéb kedvezményre jogosító plasztikunk.

Online belépés a pénztárba

Több egészségpénztár lehetővé teszi, hogy online, a honlapjukon kitölthető űrlap segítségével legyünk pénztári tagok. Mint ahogy szelfis számlanyitás is létezik, az egészségpénztárba is be lehet lépni papírmentesen és anélkül, hogy felkeresnénk a pénztár ügyfélszolgálatát.

Mivel az egészségpénztár pénzt gyűjt, és egyéni számlánk van nála, számára is – mind ahogy a bankok számára is – kötelező az ügyfélazonosítás, illetve gondoskodnia kell arról, hogy rajta keresztül ne valósulhasson meg pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása.

Ezt is megtehetjük online, a személyes dokumentumaink befotózásával, illetve AVDH-n keresztüli hitelesítésével. Az egész folyamat nem több 20-30 percnél. Már csak be kell fizetnünk a pénztárba, és használhatjuk is a szolgáltatásait.

Elektronikus ügyintézés is lehetséges

A legtöbb pénztárnál saját elektronikus ügyfélfiókot nyithatunk, amin keresztül számos ügyünket intézhetjük. Mindenhol, ahol van fiókunk, lehetőségünk van arra, hogy az egyenlegünket nyomon kövessük és az adatainkat naprakészen tartsuk.

Számos pénztárnál ezen felül bejelenthetünk és törölhetünk szolgáltatási kedvezményezetteket, azaz azokat a családtagjainkat, akik velünk együtt használják majd a számlánk nyújtotta előnyöket. Megadhatunk haláleseti kedvezményezettet, hisz az egészségpénztárban tartott összeg örökölhető.

Sok helyen találunk szolgáltatókeresőt, amellyel megkereshetjük azt az orvosi rendelőt vagy egyéb szolgáltatóhelyet, ahová vizsgálatra vagy kezelésre mennénk.

Benyújthatunk számláinkat elektronikusan

Ha nem az egészségkártyánkkal fizetünk, akkor a termékekről és szolgáltatásokról számlát kérhetünk, amelyet utólag elszámolhatunk a pénztárban. A jogszabály egy viszonylag friss változása lehetővé teszi, hogy akár termék-, akár szolgáltatás számlákat beküldjünk elektronikusan.

A számlákat beküldhetjük e-mailben, vagy, ha erre van lehetőség, akkor feltölthetjük a pénztár honlapján lévő felületen keresztül.

Ha szemüveget, illetve hallókészüléket vásárolnánk, esetleg prevenciós szolgáltatást vennénk igénybe, akkor ehhez orvosi javaslatra is szükségünk lesz. Ez egy olyan orvosi igazolás, ahol az orvos javasolja számunkra az adott kezelést vagy eszközt. Szemüvegnél ez az a dokumentum, amire a szemüvegünk paraméterei kerülnek, és amely alapján az optikában elkészítik a szemüveget.

Az orvosi javaslatot szintén feltölthetjük az egészségpénztár honlapján.

Köthetünk egészségbiztosítást is

Több egészségpénztárnál kedvező díjak mellett egészségbiztosítást köthetünk a pénztár szabályzata alapján saját magunk, vagy akár a közeli hozzátartozóink részére is. Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás együtt komoly biztonságérzetet nyújthat a használójának.

Az elektronikus ügyintézést lehetővé tevő pénztáraknál akár az ügyfélfiókunkon keresztül néhány kattintással megköthetjük vagy akár le is mondhatjuk az egészségbiztosítás, a díját pedig a pénztár automatikusan vonja az egészségszámlánkról.

Modern egészségkártyák

Az egészségkártya a bankkártyához hasonló plasztikkártya, amellyel a kártyaelfogadó helyeken ugyanúgy fizethetünk, mint a bankkártyánkkal. Ugyanakkor elérhetők már olyan modern egészségkártyák is, amelyek túlmutatnak azon, hogy az egészségszámlán lévő egyenlegünkből költhetünk.

Léteznek olyan egészségkártyák, amelyeket közvetlenül összeköthetünk a bankkártyánkkal. Így, ha vásárolnánk valamit, de nincs elég pénz hozzá az egészségszámlánkon, a kártyánk automatikusan átvesz pénzt a bankkártyánkról.

Ez valóban nagyon kényelmes kártyahasználatot tesz lehetővé. Még arra sem kell figyelnünk, hogy a vásárlás előtt feltöltsük a pénztári egyenlegünket.

Az egészségpénztár tehát már rég nem a papírok gyűjtéséről szól, ma már 21. századi módon intézhetjük az ügyeinket az egészségpénztárban is. Érdemes megismerkednünk a pénztár minél több szolgáltatásával, és minél többet megtakarítani az egészségügyi kiadásainkból.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 ok, amiért biztosan megéri Magyarországon egészségbiztosítást kötnie

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához