Ezeket látta már?

Ha ilyen bulgurt vett, ne egye meg! - figyelmeztet a Nébih

bulgur, visszahívás, nébih

Arra kéri a vásárlókat a hivatal, hogy ne fogyasszanak a kifogásolt termékből.

Határérték feletti növényvédőszer-maradék miatt visszahívták a forgalmazók az Auchanban kapható Bio bulgurt. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Minőségmegőrzési idő és tételszám:

  • 2024.09.14 - 2205415 
  • 2024.11.18 - 2206066
  • 2024.11.18 - 2206660

A vásárlókat a hivatal arra kéri, hogy ne fogyasszanak a kifogásolt termékből!

Az élelmiszerekben határérték vagy az alatti mennyiségben jelenlévő növényvédőszer-maradék – figyelembe véve az európai élelmiszerfogyasztási adatokat – az emberi egészséget nem veszélyezteti a tudomány mai ismeretei, álláspontja szerint. A kémiai anyagok toxikológiai értékelése során megállapított úgynevezett elfogadható napi beviteli értéket (angolul: Acceptable Daily Intake – ADI) és az akut toxikológiai referencia értéket (angolul: Acute Reference Dose – ARfD) sem haladja meg az olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek határérték szintjén tartalmaznak növényvédőszer-maradékokat.

Jogosan merül fel a kérdés a fogyasztókban, hogy vajon az MRL felett jelenlévő növényvédőszer-maradék okoz-e bármilyen egészségkárosodást.

A határérték-túllépés esetén nem dönthető el azonnal és egyértelműen, hogy a termék elfogyasztása jelent-e fogyasztói kockázatot. Mivel az egyes hatóanyagok toxicitása eltérő, ezért határérték-túllépés esetén az akut és krónikus fogyasztói kockázat becslése adhat információt az esetleges emberi egészségre gyakorolt hatás eldöntéséhez. Elfogadhatatlan egészségügyi kockázat esetén a hatóság az uniós és nemzeti jogszabályokban rögzített szankciókat köteles alkalmazni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

termékvisszahívás

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához