Ezeket látta már?

Elhunyt a Szellemekkel suttogó és a Star Treck sztárja: ez a betegség vitte el

elhunyt Kenneth Mitchell ALS

A színészt a hozzátartozók mellett felesége és két gyermekük gyászolja.

Kenneth Mitchell, a Szellemekkel suttogó és a Star Trek sikersorozatok sztárja 49 éves korában elhunyt. A színész már öt éve küzdött az ALS-el, a letaglózó hírt a családja közölte.

Az 1974-ben született Kenneth Mitchell számos kiváló alakítással tűnt fel a Star Trek: Discovery című sorozatban, emellett szerepet vállalt a Marvel Kapitányban, a Szellemekkel suttogóban, és a Jerichóban is.

A színészt a szakma és a rajongók mellett felesége, Susan May Pratt és két gyermeke, Lilah és Kallum gyászolja.

"Öt és fél éven keresztül Ken az ALS okozta szörnyű kihívásokkal nézett szembe. Ken-módra sikerült mindegyiken felül emelkednie, kegyelemmel és elkötelezettséggel, hogy minden pillanatban teljes és örömteli életet éljen" – írta a család az Instagramon közzétett bejegyzésükben.

Az ALS, vagyis az amiotrófiás laterálszklerózis egy rendkívül ritka idegrendszeri betegség, melyet a kar- és lábizmok gyengesége és sorvadás nélküli jellemzik. Az idegrendszeri funkciók fokozatos elvesztése következik be - a betegség a kéz- és lábfej, valamint a láb görcsös mozgásához vezet. A szörnyű betegség nemrég érte el Sandra Bullock 57 éves élettársát, Bryan Randall-t, és az elmúlt évtizedekben Stephen Hawking is egész életében küzdött vele.

Mi az ALS?

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) a mozgató idegsejt betegségeinek (motoneuron betegségek, MND) leggyakoribb formája, gyakran Lou Gehrig-betegségnek is nevezik. A betegség lényege, hogy a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei – motoneuronjai – elhalnak, ami az akaratlagosan mozgatható izmok fokozatos gyengüléséhez, sorvadásához, végül bénulásához vezet.

A betegség bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban 50-60 év között jelentkezik. Örökölt formája azonban már fiatalabb életkorban is megjelenhet. Ritka betegség, 100 ezer emberből mintegy 5-öt érint. Az ALS nem gyógyítható, a kezelés célja a tünetek enyhítése, a beteg életminőségének megőrzése.

Az ALS progresszív betegség, rendszerint lassan kezdődik egy testtájon (leginkább a felső végtagon), csak a test egyik oldalán, majd fokozatosan terjed tovább a törzsre, a nyakra, majd a beteg elveszíti a beszéd, a rágás, a nyelés és a légzés képességét, illetve egyes esetekben demencia is kialakulhat. Az amiotrófiás laterálszklerózisos betegeknél az akut tüdőgyulladás kockázata is magasabb az ételek vagy a gyomortartalom félrenyelése miatt (aspirációs tüdőgyulladás).

Az ALS korai tünetei:

  • a kéz gyengesége, ügyetlensége, a finom mozgások vonatkozásában;
  • a kézizmok sorvadása;
  • a nyelvizmok sorvadása;
  • gyengeségérzés a lábakban, vállakban;
  • az izmok akaratlan rángatózása, lábizomgörcs;
  • terhelésre jelentkező gyors kifáradás.

Az ALS késői tünetei:

  • a járási nehézség (a láb és a boka gyengülése miatt);
  • a testsúlycsökkenés (izomsorvadás miatt);
  • a beszéd-, légzési és nyelési nehézségek.

A betegségben szenvedők nagy része az állapot kialakulásától számított 3-5 éven belül fokozatosan képtelenné válik az állásra és a járásra, sok beteg idővel gépi lélegeztetésre szorul. A betegek kisebb részénél előfordulhat, hogy fokozatosan stabilizálódnak a tünetek és néhány évig állandósulnak, így akár több évtizedig is együtt élhetnek a betegséggel.

A betegség a végső stádiumban légzési elégtelenséghez vezet, mert a betegek nem képesek a mellkasi izmok és a rekeszizom irányítására.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Amiotrófiás laterálszklerózis: ezek az ALS korai és késői tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ALS

Forrás: metropol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához