Ezeket látta már?

Magyar Vöröskereszt: közel 200 ezer ember tűnt el, akiket keresnek

eltűnés, magyar vöröskereszt, keresés, háború

Sokan soha nem kerülnek elő, és rokonaik többé nem hallanak felőlük. Augusztus 30-a az eltűntek világnapja.

Világszerte emberek százezrei tűnnek el vagy szakadnak el családjuktól fegyveres konfliktusok vagy más erőszakos események, természeti katasztrófák, illetve migráció miatt. Ez a tragikus trend óriási méreteket ölt, hatalmas szenvedést és bizonytalanságot okozva a hátramaradottaknak.

150 éve létezik a nemzetközi keresőszolgálat

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) Központi Keresőszolgálata (Central Tracing Agency) 1870-ben jött létre. Világszerte, a Vöröskereszt és Vörösfélhold társaságok helyi keresőszolgálataival együtt azért dolgozik, hogy megvédje és visszaállítsa a fegyveres konfliktusok, migráció vagy természeti csapások miatt megszakadt családi kapcsolatokat, felkutassa és azonosítsa az eltűnt családtagokat, gondoskodjon az elhunytak méltóságának védelméről, valamint az eltűntek családtagjainak támogatásáról.

A Magyar Vöröskereszt az I. világháború óta működteti Keresőszolgálatát. Az Oroszország és Ukrajna közötti nemzetközi fegyveres konfliktus aktualitást ad a szolgálat munkájának: rendszeresen regisztrál ezzel kapcsolatos keresési kérelmeket.

Augusztus 30-a az Eltűntek Világnapja, amikor az érintett családokkal együtt emlékezünk az eltűnt hozzátartozóikra, és felhívjuk a világ figyelmét a vöröskeresztes keresőszolgálatok tevékenységének fontosságára.

Közel 200 ezer eltűntet keres a Vöröskereszt

Keresőszolgálatok a számok tükrében (2022. évi adatok alapján):

· Több mint 55.000 újonnan beadott keresési kérelemmel együtt 195.000 főre nőtt a világban a Vöröskereszt és Vörösfélhold társaságok által keresett személyek száma.

· A keresőszolgálatok világszerte mintegy 170.000 vöröskeresztes üzenetet kézbesítettek, és majdnem 2,5 millió telefonhívást tettek lehetővé.

· 2022-ben összesen 13.000 embert találtak meg, és csaknem 5000 embert egyesítettek családjával. Ezeket az eseteket az ICRC, a Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaságok, és sok esetben maguk a családok oldották meg.

A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálatának legfrissebb adatai (2023. első félév):

· Összesen 148 keresési kérelem érkezett; 87 ügy már lezárult és 60 még folyamatban van.

· Összesen 16 keresés indult az Oroszország és Ukrajna közötti nemzetközi fegyveres konfliktusban eltűnt személyek ügyében, 9 esetben még zajlik az aktív keresés.

Az orosz-ukrán nemzetközi fegyveres konfliktussal kapcsolatos keresőszolgálati tevékenységek keretében a Magyar Vöröskereszt 4 keresőszolgálati terepmunkatársa az idei év első felében 349 tereplátogatáson vett részt. Ezen látogatások célja, hogy az újonnan érkező menekülteket, valamint az őket ellátó szervezetek és intézmények munkatársait tájékoztassák a Keresőszolgálatnál elérhető szolgáltatásokról (eltűntek keresése, kommunikációs segítségnyújtás), valamint tartsák a kapcsolatot azokkal a családokkal, akik aktívan keresik rokonaikat, és biztosítsák a folyamatos információáramlást az aktív keresésekkel kapcsolatban.

A nemzetközi humanitárius jog védi az eltűnt személyeket ̶ ideértve a fogvatartottakat is ̶ , a nemzetközi vagy országhatárokon belüli fegyveres konfliktusok idején csakúgy, mint békeidőben. A keresésben a családok gyakran központi szerepet töltenek be, így megérdemlik a vöröskeresztes szervezetek támogatását és figyelmüket. Az államoknak és a fegyveres konfliktusban részt vevő feleknek tartaniuk kell magukat a nemzetközi jogból fakadó kötelezettségükhöz, hogy megakadályozzák az emberek eltűnését, felelősséget vállaljanak az eltűntekért, és támogassák családjaikat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Depresszió: ha ebből a 10 tünetből legalább 5 ismerős, forduljon szakemberhez!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: Magyar Vöröskereszt
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához