Ezeket látta már?

Óriási meglepetést okozott a gyógyíthatatlan beteg Céline Dion a Grammy-gálán!

gyógyíthatatlan beteg Céline Dion Grammy-gála

A betegsége miatt visszavonult énekes szereplése különösen meglepő volt. A közönség állva tapsolt, amikor megjelent a színpadon.

Celine Dionról már 2022 decembere óta tudni lehet, hogy gyógyíthatatlan beteg: az agyat és a gerincvelőt érintő neurológiai betegségben, Stiff-Person-szindrómában szenved. Ez a ritka betegség fájdalmas izomgörcsökkel, izommerevséggel jár, és Dion esetében ez azzal is jár, hogy többé nem lehet ura teljesen a hangjának. A betegség okairól és kezelési lehetőségeiről korábban dr. Gács Gyula, a Neurológiai Központ neurológusa is beszélt lapunknak.

Röviden: a szindróma ismétlődő izomgörcsökkel és egyre romló izommerevséggel jár. A görcsöket egészen változatos ingerek válthatják ki, a hirtelen hanghatásoktól az enyhe fizikai kontaktusokon át a stresszhelyzetekig. Sok esetben nincs is más tünet, ám a meglévő tünetek kezelés nélkül annyira fel tudnak erősödni, hogy járási nehézséget okoznak, és a mindennapi tevékenység elvégzését is jelentősen gátolhatják.

Az énekesnő a diagnózis óta nem állt nyilvánosság elé

Dionról már 2022 decembere óta tudni lehet, hogy gyógyíthatatlan, az agyat és a gerincvelőt érintő neurológiai betegségben, Stiff-Person-szindrómában szenved. Épp ezért óriási meglepetés volt az idei Grammy-gálán a megjelenése: ő adta át ugyanisTaylor Swiftnek a legjobb albumnak járó díjat.

Az énekes a diagnózis óta nem állt nyilvánosság elé. Most hatalmas ováció fogadta, amikor a színpadra lépett. „Köszönöm mindenkinek! Én is szeretlek titeket” mondta Dion a díj átadása előtt.

„– Amikor azt mondom: örülök, hogy itt lehetek, tényleg szívből gondolom. Azok, akiknek megadatott, hogy itt lehetnek a Grammy-díj-átadón, soha nem vehetik természetesnek azt a hatalmas szeretetet és örömöt, amit a zene hoz az életünkbe és az emberekébe, szerte a világon” – számolt be az énekesnő szavairól a Variety tudósítása.

Az énekesnő állapotáról testvére Claudette ad hírt időnként a médiában és a közösségi oldalakon. A betegség alapjaiban befolyásolja az énekesnő mozgását, így idővel Dion minden tervezett fellépését és turnéját lemondta. Hamarosan azonban újra láthatják a rajongók: dokumentumfilm készül róla, felölelve azt az utóbbi nagyjából egy évet, ami a legnehezebb, mindennapi küzdelmeit mutatja be.

„Ez az elmúlt pár év nagy kihívást jelentett számomra, az út az állapotom felfedezésétől egészen addig, hogy megtanuljam, hogyan kell együtt élni és kezelni, de nem hagyta, hogy ez meghatározzon” – mondta egy nyilatkozatában. „Az előadói pályafutásomat végig gondolva rájöttem, mennyire hiányzik, hogy lássam a rajongóimat. A távollétem alatt úgy döntöttem, hogy dokumentálni akarom életemnek ezt a részét, hogy segítsek másoknak, akik hasonló betegségben szenvednek".

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a neurológiai betegség támadta meg Celine Diont

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

celine dion

Forrás: Variety
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához